Ovocnáři z jihozápadních Čech stále na kolenou

05.11.2012 14:59

Minimální vstřícnost supermarketů, stále se zvyšující náklady, nepřízeň státu, měnící se klimatické podmínky – to vše stráží pěstitele jablek z jihozápadních Čech na kolena. Situace se nelepší - ba naopak – výhled je ještě pesimističtější než stávající neradostná situace.

Ovocnáři z jihozápadních Čech stále na kolenou
Foto: Hans Štembera
Popisek: K občerstvení byla česká jablka

Unie ovocnářů jižních a západních Čech sdružuje kolem čtyřicítky subjektů, kteří obhospodařují kolem tisícovky hektarů, převážně jabloní. „Ještě před třemi lety se o nás téměř nevědělo,“ říká předseda unie Pavel Fríd.

Drtí nás podpora polských zemědělců

„Nikoho jsme pomalu nezajímali a nebrali nás vážně. Štěstím je hlad po regionálních výrobcích, což nás ještě drží při životě. Jinak je ale situace vážná. Pěstitelé nedosahují ani 30 procent potřebitelské ceny. Všude v Evropě početní stav ovocných stromů klesá nebo stagnuje, jen v Polsku se zvyšuje. Je to tím, že Poláci mají velikou podporu od své vlády. Kromě různých subvencí a podpor například zemědělci neplatí zdravotní a sociální pojištění – to jim zařizuje stát. Jak tedy můžeme mít rovné podmínky, když u našich severních sousedů je takovýto nadstandart?“ Ovocnáři uvádějí, že ke každé koruně v nákladech mají další korunu právě na mzdy, odvody a daně. V Polsku je to několik haléřů!

Klima se mění – a není to legrace

Dalším obrovským nepřítelem ovocnářů je počasí. „Letos mi pomrzlo 60 procent úrody,“ říká Pavel Sedláček ze Spáleného Poříčí na jižním Plzeňsku, který pěstuje jablka a švestky.“ To přišly nečekané mrazy a jabloně dopadly tragicky. Teď zas padá sníh a jablka mám ještě na stromek. To jsou další ztráty. Ještě že mne zachránily švestky, které nepomrzly. Jinak bych asi skončil.“ 

„Italští pěstitelé používají proti kroupám  ochranu a přesto měly také velké ztráty, tak jako u nás,“ pokračuje Fríd. „Kroupy všude v Evropě přišly nečekaně brzo a pak padaly i na podzim. To se fatálně podepsalo na kvalitě sklizně. Naštěstí jsou u nás lokality, kde se nepřízeň počasí tak neprojevila a úroda je celkově slušná. Bohužel však nečekaný a hlavně velmi rychlý příchod zimy nás opět citelně poškodí.“ To potvrzuje i další pěstitel jablek, Richard Schwarz z Vranova na Rokycansku. „Mám ještě nesklizeno několik hektarů a při tak silných mrazech o sklizeň zaručeně přijdu. Nestíhám. Jablka je třeba mít na stromech co nejdéle, aby řádně vyzrála a nepodtrhovat je, to by bylo pro kvalitu špatné.“

Konec brigádníků v Čechách?

Dalším nesmyslným požadavkem – letošní novinkou z pera vlády, je nutnost, aby každý brigádník měl aktuální zdravotní vyšetření. „To je zcela šílené,“ říká Vladimír Mamica z Agovy s.r.o. Velké Dvorce na Tachovsku.

„Ještě nedávno nám pomáhali studenti a důchodci a o tento způsob brigády byl velký zájem a my jsme museli ještě lidi odmítat. Letos vyšlo nařízení, že každý brigádník, ať jde na pár dní nebo na měsíc, musí mít zdravotní potvrzení. To mu ovšem vydá obvodní lékař tak zhruba za 400 až 450 korun.  No a jestliže si chce takový důchodce byť jen přivydělat na pár dní nebo student o víkendu, ta se mu to prostě nevyplatí. Žádáme úřad práce, jenže to si lidé chodí spíš jen pro razítko, že nemohou a zůstane nám jen hrstka pomocníků, kteří za pár dní stejně nenastoupí. A to jsme v oblasti s jednou z největších nezaměstnaností v Čechách!“

Společnost, která pěstuje jablka na téměř stovce hektarů, má tak stejně jako další pěstitelé fatální starosti s nedostatkem sběračů. „Je to sezónní záležitost, tak nechápu, proč nám úřady hází klacky pod nohy,“ hodnotí šéf unie Fríd.

Supermarkety diktují a nikdo je nezastaví

„Supermarkety tu řádí jak černá ruka,“ pokračuje Fríd. „To, co by v zahraničí pro ně nebylo myslitelné, tak zkouší tady – a úspěšně. Tlačí nás cenově do nesmyslných požadavků a na druhé straně prodávají jablka nejen z Evropy, ale i z Argentiny nebo Chile. Chtějí, abychom jim dodali odrůdy, které jsou zimní, pozdní, protože déle vydrží v regálech. Zákazník pak nadává, že nemají chuť a vůni.To je logické, protože ta by měla být ještě dlouho ve skladech," uvedl Fríd.

Podle něj čerstvě česaná, plně vyvinutá a jak se říká došlá jablka, supermarkety nechtějí.  „Snadno se totiž namačkají a vydrží jen pár dní v podmínkách, které jim nevyhovují – světlo, jiné klima a nestálé ohmatávání a doteky lidí. No a o cenách raději nebudu mluvit. Když vidím, že tyrolské jablko je kus za patnáct, dvacet korun, za což my máme kilo a půl chuťově vysoce kvalitních plodů, tak mně je z toho smutno," doplnil.

Jak se dozvěděly ParlamentniListy.cz, česká jablka splňují nejpřísnější normy. Samotní italští nebo rakouští pěstitelé, kteří k nám posílají jejich výpěstky, by prý svá jablka tady nejedli – každé je namočeno do speciálního chemického roztoku, aby déle vydrželo. To u tuzemských není. „ Za celý rok ošetřujeme naše plochy tak maximálně dvanáctkrát – v západní Evropě i čtyřicetkrát,“ informuje Pavel Sedláček. „Řada chemických prostředků je u nás zakázána, ale i v samotné Unii se používá. A navíc, nejen léčitelé říkají, že by člověk měl jíst především potraviny ze svého regionu. Proč tedy kupovat jablka  z druhého konce světa, když nás tady máte pomalu za rohem…“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…