Rizikovost nakupování eura pochopila Švýcarská centrální banka. A kdy ČNB?

16.01.2015 10:50

Česká národní banka se zhlédla v politice Švýcarské centrální banky a devizovými intervencemi dělala podobné kroky. Teď ale centrální banka ve Švýcarsku zrušila limit pro kurz tamní měny vůči euru. Ekonomický analytik Vít Jedlička se domnívá, že i u nás by se mělo přestat s nezodpovědným znehodnocováním české měny.

Rizikovost nakupování eura pochopila Švýcarská centrální banka. A kdy ČNB?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Velké překvapení přichystala finančním trhům Švýcarská centrální banka zrušením limitu pro kurz domácí měny vůči euru, který zavedla před více než třemi lety. Reakcí na toto rozhodnutí bylo téměř okamžité posílení švýcarského franku vůči jednotné evropské měně o téměř 30 procent. Pro euro to znamenalo propad na jedenáctileté minimum vůči americkému dolaru. Ve středoevropském prostoru zaznamenaly forint a zlotý výrazné ztráty proti euru, koruna však odolává a dokonce mírně posílila.

Za významnou událost považuje tento krok Švýcarské centrální banky ekonomický analytik a předseda Reformy.cz Vít Jedlička. "Je to jeden z největších měnových pohybů v posledních desetiletích. Z reakcí na to rozhodnutí je vidět, že švýcarský frank byl dlouhodobě podhodnocen. V podstatě se kurz vrátil na úroveň, kde byl předtím, než Švýcarská centrální banka vyhlásila, že bude držet pevný kurz proti euru,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Vít Jedlička.

Lidé nemají tušení, že jejich peníze leží na účtech ČNB

Vnímá to i jako zásadní dramatickou změnu v politice Švýcarské národní banky, kterou nikdo neočekával. "Vždyť ještě před měsícem slíbila, že žádné změny ve své monetární politice provádět nebude. A teď všechny překvapila tím, že se rozhodla, že už dále euro držet nebude. To také znamená, že přestane hromadit ty obrovské devizové rezervy, které už dosáhly astronomické sumy 500 miliard franků, což je téměř dva miliony korun na jednoho Švýcara,“ upozorňuje analytik.

Podobně vysoké devizové rezervy nahromaděné po devizových intervencích nahromadila i Česká národní banka. Ty jsou podle ekonoma Víta Jedličky v ohrožení. "Celkový objem devizových rezerv České národní banky dosáhl ke konci roku 1 246 miliardy korun. To je zhruba 124 tisíc korun na každého občana. Je smutné, že většina lidí nemá ani tušení, že tyto peníze jsou vlastně jejich a leží na účtech České národní banky. Proto se o ně nikdo nestará,“ podotýká ekonom.

Centrální bankéři nezodpovědné znehodnocují vlastní změnu

Může to souviset i s tlakem Lidové strany po referendu, které ve Švýcarsku koncem minulého roku proběhlo a v němž se jeho občané vyjadřovali i k tomu, zda mají zlaté rezervy představovat alespoň 20 procent aktiv národní banky. "Možná tento tlak na zavedení povinného podílu zlata na devizových rezervách centrální banky přispěl k tomu, že Švýcarská centrální banka opustila program, kdy uměle držela pevný kurz vůči euru,“ domnívá se Vít Jedlička. Občanské sdružení Reformy.cz, jehož je předsedou, zve Lukase Reimana, prezidenta švýcarské zlaté iniciativy, která stála za tímto návrhem, na konferenci do Prahy na konci února.

Pro společnou evropskou měnu to není dobrá zpráva, pokud země jako Švýcarsko a případně i Česká republika přestanou podporovat euro masivními nákupy. "Centrální bankéři říkají, že se tím snaží zabránit deflaci ve vlastní zemi. Ve skutečnosti jde ale o nezodpovědné znehodnocování vlastní měny i devizových rezerv země, protože euro je skutečně pořád relativně nadhodnocené, pokud vezmeme v úvahu stav, v jakém je eurozóna. Vystoupení Řecka z eurozóny tento rok je již jisté a další země mohou následovat,“ konstatuje ekonom a poukazuje na další rizikové faktory s velkými dluhy u zemí jako Slovinsko, které se dají považovat za relativně stabilní a o kterých se zatím ještě nemluví, ale budoucnost společné měny ohrožují.

Česká centrální banka se může vydat ve šlépějích té švýcarské

Pro tuzemsko má krok Švýcarské centrální banky významný vliv i z toho důvodu, že Česká národní banka se částečně zhlédla právě v její politice. "Devizovými intervencemi dělala podobné kroky jako právě Švýcaři. Možná že i politika české centrální banky se po krocích té švýcarské změní. Pravděpodobně i naši centrální bankéři pochopí, že držení a další nakupování eura je velmi rizikové ve chvíli, kdy se Evropská centrální banka chystá nakupovat aktiva v obrovských rozměrech,“ věří Vít Jedlička.

Skutečnost, že se chystá tisknout peníze, totiž Evropská centrální banka ohlásila už v minulém roce. "Je jisté, že Evropská centrální banka má v plánu systematicky oslabovat euro, což je rizikový faktor, který přispívá k tomu, že centrální banky jako švýcarská nebo česká si postupně přehodnocují svoji politiku,“ dodává pro ParlamentníListy.cz ekonomický analytik Vít Jedlička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…