Tak schválně. Ceny v Norsku, kde berou třikrát víc. Čech by plakal

03.08.2023 8:24 | Reportáž

Ceny v Česku během několika posledních měsíců značně povyrostly a mnozí lidé si již jen stěží dovedou představit, že by potraviny u nás mohly zdražit ještě více. V mnohých státech jsou však mnohem vyšší ceny než u nás každodenní realitou. Jak vypadají takové ceny v opravdu drahých zemích nikoliv pro místní, nýbrž pro Čechy? To se rozhodly zjistit ParlamentníListy.cz a vydaly se do Norska, které je považováno za jednu z nejdražších zemí světa. Řízky za 300 Kč, brambory 70 Kč za kilo a toastový chléb za 96 Kč byly jen některé z tamějších cen. V zemi, kde berou třikrát víc než Češi. Plakal by český návštěvník nad daným pohledem?

Tak schválně. Ceny v Norsku, kde berou třikrát víc. Čech by plakal
Foto: Radek Kotas
Popisek: Ceny v norských obchodech

Anketa

Věříte, že existují mimozemšťané?

67%
hlasovalo: 6153 lidí
Zjistit, nakolik jsou oproti Česku potraviny v Norsku drahé, či nikoliv, se ParlamentníListy.cz vypravily do nejvýchodnější části země za severním polárním kruhem, a to do prodejny REMA 1000 v Hessengu, vzdáleného jen několik kilometrů od norského Kirkenesu a 40 minut jízdy autem od ruských měst Nikel a Zapolarnyj. Jak už tato poloha napovídá, většina ovoce či zeleniny se ve zdejší krajině vypěstuje jen stěží a musí se proto dovážet z jižnějších krajin, z čehož by se dalo usuzovat, že nepůjde o nejlacinější produkty. Je to tomu tak ale doopravdy?
 
Nejprve však uveďme, že průměrná měsíční hrubá mzda se tu v roce 2021 pohybovala na několikanásobně větší výši. Zatímco u nás v té době byla 36.570 korun českých, v Norsku si lidé vydělali průměrně 53.186 norských korun – tedy při přepočtu na dnešní kurz přibližně 113.300 korun českých. 
 
A teď již k zmíněnému ovoci a zelenině. Vzhledem k tomu, že některé ovoce se dováží za polární kruh až přes půl Evropy, mnohé jistě překvapí, že půlkilovka jahod, které sem dorazily až z britského ostrova Man, vyjde jen na 59,90 norských korun, což je v přepočtu 128 korun českých – rozdíl oproti cenám v českých obchodech bez slevy není tedy natolik znatelný, jak by se dalo předpokládat. Norské borůvky v balení po 400 gramech a maliny v balení po 300 gramech stojí v přepočtu 107 korun. 
 
 
Pro českého zákazníka zde však již nákladnější mohou být například višně, které zde stojí v přepočtu 405 Kč za kilogram, a zaujme i kilogram banánů za 64 Kč.
 
 
 
Mnohem horší ovšem je, že je totožná cenovka i u salátové okurky, která se prodává stejně jako u nás za kus, a 64 korun místní v přepočtu nechají i za dva kusy červené papriky ze Španělska. A dva kusy kukuřice pak nestojí opět jinou cenu, nežli necelých 30 norských korun – tedy v přepočtu oněch 64 korun českých. 
 
 
O deset norských korun je levnější vodní meloun a prodává se v přepočtu za 43 korun. Ale ne za kus. 43 korun stojí jeden kilogram vodního melounu a běžný pětikilový kus už rázem připraví peněženku o dvě stovky. 
 
 
A co se týče brambor, ani ty nejsou laciné. Vůbec ty nejlevnější stojí kolem 70 korun českých, což je pro českého zákazníka stále nepředstavitelná cena. 
 
 
Když stojí kilo brambor 70 korun, mnozí lidé by raději přílohu v jejich podobě vynechali a přešli by rovnou k masu. Podívejme se třeba na žebírka. Marinovaná a připravená rovnou na grill vyjdou na přibližně 247 Kč za kilo, což je mnohem lepší než aktuální akční cena kuřecích řízků. Ty vyjdou i ve slevě po přepočtu na necelé tři stokoruny. 
 
 
 
270 českých korun zaplatíte i za kilo vídeňských párků, což je o téměř 26 méně, než kolik stojí celé kuře z mrazáku. 
 
 
 
Mražená pizza za norskou „stovku“ je po přepočtu za více než dvě české stovky a 13 korun k tomu, což už je cena jako za čerstvou pizzu z restaurace. A i to mléko stojí po přepočtu 43 korun českých.
 
 
Že byste tak v případě pobytu v Norsku byli raději „o chlebu“, to už bychom vám vůbec neradili. Ten totiž vyjde na 102 Kč, a ani toastový za 96 korun nepotěší. Inu, našinec se nakonec začne těšit i na ceny v českých obchodech.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…