Topení uhlím? Dřevem? Vláda „vyslala signál“. Abyste byli „rozumní“

17.08.2023 4:40 | Analýza

Již téměř za rok mohou desetitisíce domácností čelit problémům s vytápěním, jelikož od 1. září příštího roku vstoupí v platnost zákaz provozu kotlů nesplňujících část emisních tříd. Kromě výdajů v podobě koupě nového kotle se navíc lidé musejí připravit i na zdražení, které se dotkne podstatně většího množství Čechů – mimo zákazu některých kotlů totiž vláda uvažuje, že příští rok zdraží topení dřevem. I lidé, kteří již mají pořízený nový kotel, tak mohou za topení napřesrok zaplatit až o tisíce korun více. A kotle na uhlí si již brzy také nekoupíte. Dle ministerstva „není rozumné“ si je kupovat.

Topení uhlím? Dřevem? Vláda „vyslala signál“. Abyste byli „rozumní“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Smog, ilustrační foto

Anketa

Souhlasíte s ministrem Rakušanem, že spáchá-li zločin stát (má na mysli Rusko), musíme trestat i jeho občany?

3%
97%
hlasovalo: 23345 lidí
Již pouze rok a několik dní zbývá některým domácnostem, aby se připravily na zákaz provozu kotlů první a druhé emisní třídy, který stanovila novela zákona o ochraně ovzduší a předchozí nařízení Evropské komise. Že nebudou mít některé domácnosti jak topit, přitom hrozilo již v loňském roce, kdy měl původně tento zákaz vstoupit v platnost, ale nakonec byl kvůli tehdejším cenám energií a vysoké inflaci posunut o dva roky na 1. září 2024.

K odkladu do roku 2024 se rozhodl současný kabinet i za podpory bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO), jenž také upozorňoval, že je na zákaz části kotlů příliš brzy. Návrh posunu zákazu nakonec vláda schválila na návrh Ministerstva životního prostředí a tehdejší šéfka tohoto resortu prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) tehdy uvedla, že zakázáno bude používání kotlů, jimiž ještě v loňském roce topilo minimálně 150 tisíc domácností.

Právě tyto domácnosti nyní mají už jen více než rok na to, aby si zakoupily buďto nové kotle, které budou dle normy ČSN EN 303-5 splňovat minimálně třetí třídu, anebo přešly na jiné zdroje vytápění.

Lidé, kteří mají stále kotle nesplňující uvedenou emisní třídu, již jimi nebudou moci vytápět rodinné domy, bytové domy a dokonce ani stavby pro rodinnou rekreaci a mohou sice při jejich výměně využít takzvané „kotlíkové dotace“, které podporují výměnu starých kotlů za kotle na biomasu, lokální zdroje na biomasu, tepelná čerpadla, individuálně stavěná akumulační kamna na biomasu, napojení na soustavu zásobování teplem či v případě bytových domů kombinovanou výroba elektřiny a tepla, pokud však všichni členové domácnosti při podání nebudou patřit mezi ty, kteří pobírají invalidní důchod pro invaliditu 3. stupně, starobní důchod či některý člen domácnosti nepobírá příspěvek na bydlení, budou tyto dotace pouze ve výši maximálně poloviny výdajů, které stojí nový tepelný zdroj. Až 95 procent ze způsobilých výdajů (které jsou limitované například na 130 000 korun u kotlů na biomasu či na 180 000 u tepelných čerpadel) mohou dostat prostřednictvím dotací jen výše jmenované nízkopříjmové skupiny. Tací, kteří s výměnou kotle vyčkají až do jejich zákazu, riskují, že jim již nebude nabídnuta žádná dotace a budou si muset nový zdroj tepla uhradit v úplně celé výši sami.

Pokud nebude kotel minimálně třetí emisní třídy, čeká provinilce pokuta ve výši až 50 tisíc korun. Orgány ochrany ovzduší se totiž chystají kontrolovat domácnosti, a pokud naleznou, že máte starší kotel, který patří do první či druhé emisní třídy, může vás potkat až takto vysoká pokuta.

Avšak ani pokud si pořídíte nový nízkoemisní kotel, neznamená to, že na vás úřady již nemohou. Musíte si dát i nadále pozor, že splňujete povinnost dle zákona o ochraně ovzduší v podobě provádění kontroly technického stavu a provozu spalovacího stacionárního zdroje na pevná paliva o celkovém jmenovitém tepelném příkonu od 10 do 300 kW nejméně jednou za tři roky prostřednictvím odborně způsobilé osoby. Pokud doklad o provedení takové kontroly na vyžádání úřadů nepředložíte, čeká vás pokuta až do výše 20 tisíc korun.

Topíte dřevem? Příští rok si zřejmě připlatíte

Bez zvýšení výdajů se v příštím roce zřejmě neobejdete ani, pokud se vás výměna kotlů netýká, ale topíte palivovým dřevem. Zatímco v nejhorších chvílích energetické krize mnozí uživatelé zdrojů produkující teplo ze dřeva nepocítili na rozdíl od mnoha dalších lidí dopady výrazného zdražení energií, nyní hrozí, že jim toto bezstarostné období skončilo. Právě zdražení palivového dřeva totiž zamýšlí na příští rok současný vládní kabinet.

Výrazně vyšší výdaje, i o tisíce korun, lidé topící dřevem navíc dost možná pocítí již během vrcholu topné sezóny, jelikož vláda v rámci svého konsolidačního balíčku zamýšlí, že u palivového dřeva zvýší v rámci úprav sazeb daně z přidané hodnoty (DPH) sazbu DPH z 15 na 21 procent již prvního ledna a to včetně odštěpků, dřevěných pelet či briket.

Zvýšení daňové zátěže u palivového dřeva, které by zcela jistě dosti dopadlo právě na jeho odběratele, může projít v případě, že bude konsolidační balíček schválen v podobě, která upravuje uvedené změny DPH. Sněmovna již tomuto návrhu zákona o konsolidaci veřejných financí dala zelenou v rámci prvního čtení v polovině července a i přes výtky opozice, které se nepodařilo jej zamítnout ani vrátit vládě k dopracování, byl odeslán do dalšího kola projednávání, které má začít 5. září.

Kotel na uhlí si již brzy také nepořídíte

Pokud přemýšlíte, že byste si pořídili kotel na uhlí, raději si také pospěšte. Součástí návrhu novely zákona o ochraně ovzduší totiž kromě řady dalších návrhů je také zákaz uvádět na trh nové spalovací zdroje na pevná fosilní paliva. A to již od 1. ledna 2025, což by znamenalo, že zájemci o pořízení takovýchto kotlů již mají méně než rok a půl, kdy ještě půjdou zakoupit. Zákaz se má dle ministerstva dotknout všech kotlů, kamen nebo sporáků dodávaných do českých obchodů určených ke spalování pevných fosilních paliv.

Anketa

Líbí se vám, jak Petr Pavel vykonává úřad prezidenta republiky?

2%
97%
hlasovalo: 22581 lidí
„Zákaz se netýká zdrojů, které jsou již v současnosti provozovány, dokonce se nevztahuje ani na doprodej uhelných zdrojů tepla po roce 2025, které již budou na trhu před 1. lednem 2025 umístěny (tedy těch, které jsou například ve skladech distributorů a prodejců),“ uvádí k novele ministerstvo a poznamenává, že jelikož prochází zatím meziresortním připomínkovým řízením, může dojít k některým jejím změnám.

Zákaz znamená, že od roku 2025 již nebude možné, aby výrobce dodal na český trh kotle a kamna na pevná fosilní paliva. I nadále sice bude možné spalování uhlí a uhelných paliv ve stávajících zdrojích, pokud budou splňovat alespoň třetí emisní třídu, kotle na uhlí již však po začátku platnosti této novely po doprodeji zásob nepůjde sehnat.

Pokud přemýšlíte, že si ještě před zákazem zajedete do obchodu pro nová kamna na uhlí, měli byste dle Ministerstva životního prostředí tuto myšlenku přehodnotit. Není totiž prý „rozumné“ si kotle či kamna na uhlí pořizovat. „Předložený návrh tak nechává instalované kotle třetí a vyšší třídy kamna atd. dožít, avšak vysílá jasný signál, že s novými kotli a kamny na uhelná paliva se již do budoucna nepočítá a není rozumné si je pořizovat. Je to preventivní opatření, které reaguje na budoucí očekávané omezování těžby uhlí pro velké energetické zdroje, které automaticky povede také k omezení dodávek tříděného uhlí pro domácnosti,“ radí resort.

S využíváním uhlí na výrobu energie se dle ministerstva „musíme postupně rozloučit, nejen ve velkých elektrárnách a teplárnách, ale i v domácnostech“. „Uhlí bude v porovnání s jinými zdroji energie nekonkurenceschopné a přirozeně tak jeho množství na trhu bude klesat. Není proto žádoucí vyvolávat v lidech dojem, že pokud si po roce 2025 koupí nový kotel na uhlí, budou pro něj mít dostatek paliva a za cenu, která bude únosná. Z hlediska ochrany ovzduší je pak spalování uhlí spojeno s vypouštěním celé řady nebezpečných látek do ovzduší. Toto opatření je v souladu s Energetickou koncepcí ČR a reaguje také na klimatické závazky ČR,“ zaznívá dále.

Pokud byste však i přes tyto rady ministerstva tvrdící, že uhlí bude „nedostatkovým zbožím a jeho spalování nebude ekonomicky výhodné“ nedali a chtěli i po 1. lednu 2025 zákaz legálně obejít, bude tu taková možnost existovat – pokud si někdo kamna na uhlí koupí v zahraničí a bude s nimi topit u nás, pak mu (za předpokladu splnění emisních požadavků) nic hrozit nebude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vláda opět vyslala signál,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMarymary , 17.08.2023 8:49:03
který nás opět vyjde hodně draho a dožene k vysokému zadlužení. A opět tu bude zdražování paliv. Tak co rentiéři, nedostal nás Covid, nedostane nás ani mráz? Nu a ani snížení CO2, není pro přírodu výhra. Tak to dopadne, když o zeleném nesmyslu, rozhodne politika a Gréta. Využití kotlíkové dotace, hurá. To už tu několikrát bylo. Viz plynové kotle, elektrické kotle. Zateplení…jedna úspora za druhou, ale pro koho výdělek? Vše v zájmu ochrany ovzduší. Tu hoří lesy, tu hoří montovny, sem tam si bouchne sopka. Plyn a ropa se vozí tankery, opět kde je ochrana ovzduší. Politici se přemisťují na různé summity, G20, G7 letadýlky, kde je ochrana ovzduší. Tak to musí zaplatit ti nejchudší. Hurá, to je výhra být Evropanem.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…