Vymahač všechny varuje: Snížení našich odměn pocítí vaše peněženky

22.01.2012 0:00

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Ministerstvo spravedlnosti ČR připravuje aktualizované znění vyhlášky, která upravuje přiznávání nákladů právního zastoupení advokátů a odměn exekutorů. Rozhodnutí, jež má vstoupit v platnost od 1. března, výrazně snižuje tyto odměny u nízkých dluhů, takzvaných bagatelních sporů.

Vymahač všechny varuje: Snížení našich odměn pocítí vaše peněženky
Foto: M.B.A. Finance
Popisek: Kamil Kavka, jednatel vymahačské firmy M.B.A. Finance

Bagatelní spory jsou spory týkající se pohledávek do 10 tisíc korun. Je pochopitelné, že ti, co se vymáháním dluhů zabývají profesně, na tento úmysl reagují se znepokojením. Jedním z těch, kteří v úmyslu ministerstva cítí možné komplikace, je jednatel významné inkasní společnosti M.B.A. Finance Kamil Kavka. I proto se téma půlnočního rozhovoru s ním, točí hlavně kolem této problematiky.

Co děláváte, pane Kavko, o sobotní půlnoci? Máte nějaký rituál nebo je každý víkend poněkud jiný..?

Začínáte pěkně zostra… A tak také pro začátek použiji Čapkovo motto: "Když nemám co dělat, pracuji." Ale vážně: k mé sobotě. Když je s přáteli, tak nejčastěji u láhve moravského bílého vína, když s rodinou – tedy s přítelkyní, psem a králíkem, tak spíše u "filmu", který běží na ČT24…

Když navážu na toho Čapka, opravdu někdy pracujete i v sobotu o půlnoci? To snad ne?

Bývávalo. Pokud si v sobotu neužívám zábavy, tak sedím nad učením.

Co se učíte?

Chystám se v červnu na státnice, tak píšu diplomovou práci. Studuji marketingovou komunikaci a diplomová práce se týká dobré, resp. špatné pověsti kontroverzních subjektů. Jistě uznáte, že vymahači jsou příjímani kontroverzně. Já – tedy Kamil Kavka - to chci změnit.

Chápu jistou kontroverznost - zaznamenáváme to skoro denně v různých diskusích čtenářů. Ve škole se však naučíte asi pouhou teorii, praxe je odlišná - zřejmě...Máte s ní, předpokládám, nějakou zkušenost?

Anketa

Zažili jste někdy exekuci?

hlasovalo: 847 lidí
Na diskusních fórech a bohužel často i v médiích, se řeší to 1 procento excesů a anomálií, které se vymáhání pohledávek týkají. Všichni pak mají pocit, že vymáhané pohledávky jsou vymyšlené, dluhy jsou uměle navyšovány a podobně. Ale práce opravdu profesionálních inkasních společností, které pracují pro banky, pojišťovny, mobilní operátory, to je naprosto seriózní a férové jednání s dlužníky. A když se ptáte na teorii versus praxe při studiu školy... ano, zejména u zkoušek toho využívám. Když neznám teorii, pomáhám si zkušenostmi z praxe. Ale moje praktická zkušenost s vymáháním není úplně čerstvá. Nicméně v M.B.A. Finance jsem začínal na pozici provozního šéfa, kde už jsem dlužníky na telefonu řešil.

Sledujeme téma Exekuce

Nenechalo to na vás nějaké následky? Musí to být přece stresující?

To platí pro call centra obecně, že je práce po telefonu stresující. Ale nízká fluktuace klíčových pracovníků, tedy inkasních poradců, je naší velikou výhodou. Call centrum provozujeme v malebném Jeseníku, kde nabíráme uchazeče zejména z místních středních škol a daří se nám v nich pěstovat takovou loajalitu, že nám moc neodcházejí. Jinak si myslím, že vymáhat pohledávky po telefonu je v některých ohledech jednodušší, než prodávat pofidérní produkty. Naše lidi školíme k tomu, aby je práce nestresovala a aby se se svojí nelehkou úlohou uměli vypořádat.

Jak jste úspěšní? A dá se říci, kolik takových případů končí v rukou exekutorů?

To je složitější otázka. Z hlediska našeho růstu, kdy si troufám říci, že jsme největší inkasní společnost v ČR, která se zabývá retailovými (B2C) pohledávkami, tak úspěšní. Loni jsme do správy dostali přes půl milionu pohledávek v nominální hodnotě asi 5,5miliardy korun. A pokud se ptáte na úspěšnosti naší práce vůči klientům (věřitelům), tak záleží na segmentu. Jinou úspěšnost dosahujeme u pohledávek za pojišťovnami, za mobilními operátory... něco jiného je vymáhat 150tis. korunový dluh na leasingu, nebo 10tis. na kontokorentu.

A vymáhají se tedy lépe ty drobnější dluhy? O kolik se navýší skutečný dluh, když se dostane k vám?

Ano, nízké dluhy (do 10 tisíc korun) se vymáhají rozhodně snadněji, než dluhy v řádech desítek až stovek tisíc korun. Nicméně v obecné rovině, jak se zhoršuje finanční situace domácností, tak se vymáhání stává stále obtížnějším.

Navýšení dluhu v rámci mimosoudního vymáhání, což je klíčová aktivita právě M.B.A. Finance, je závislé na typu pohledávky. Může být nulové, může být ve výši úroků z prodlení, může být zvýšené o zpoplatněnou upomínku.

Zkusíte to navýšení pro představu přiblížit na nějaké hypotetické pohledávce?

Tak třeba typická pohledávka pojišťovny ve výši 3 000 Kč, se během naší správy, tj. mimosoudního inkasa, může navýšit o úrok z prodlení, který narůstá spíše v řádech jednotek korun. Tedy třeba o 150 korun za zpoplatněnou upomínku věřitele.  Pohledávka se pak zvyšuje s ohledem na výši dluhu, typ dluhu, stáří dluhu apod..Troufám si říci, že pokud ministerstvo spravedlnosti pokročí v opatřeních, která věřitelům komplikují soudní vymáhání pohledávek, výrazně to zvýši tlak za ještě vyšší zpoplatnění vymáhání v mimosoudní fázi.

Ano o tom se hovoří a i exekutoři se proti změně brání....Opravdu se ale domníváte, že to ve finále může navýšit počet dlužníků a zvednout ceny u služeb a produktů? Například telekomunikační i bankovní služby máme přece ve srovnání s ostatními zeměmi už i tak drahé...Má tedy šanci vůbec tato hrozba dojít do reálu?

Bankovní poplatky, nebo služby mobilních operátorů s tím nesouvisí. Tady jde náklady a výnosy věřitele při vymáhání pohledávek. Opusťme tu problematickou sféru spekulativních minidluhů ve výši desítek korun, které někteří "experti" žalují. M.B.A. Finance má na mysli naprosto oprávněné a nezpochybnitelné pohledávky pojišťoven či finančních institucí. Tyto renomované společnosti od dlužníků při vymáhání investují nemalé prostředky. Upomínají dlužníky interně, předávají jejich vymáhání externím partnerům... Tyto procesy upomínání před podáním žaloby stojí spoustu peněz a tímto způsobem vymůžete přesto všechno jen určité procento. Možná 20 procent, možná 50 procent. Pak se rozhodnete zbytek pohledávek zažalovat a musíte zaplatit nemalý soudní poplatek. Ke každému jednomu případu, přitom zpět vymůžete (dostanete zaplaceno) jen nízké procento z nich. Pokud se věřitelé dostávají do této situace, opravdu mohou na soudní vymáhání nízkých pohledávek rezignovat.

A pokud se dovtípí i dlužníci, že jim po mimosoudním vymáhání nehrozí žaloba, přestane určité procento z nich platit i při tom mimosoudním snažení. To logicky přinese nižší efektivitu, a tedy nižší příjmy. Co udělá taková společnost? Dopravní podnik možná zvýší pokuty, pojišťovna možná zdraží pojištění, banka zpoplatní upomínky... nástrojů je více. Tím chci říci, že v konečném důsledku tato snaha ministerstva spravedlnosti může opravdu vést ke zdražení služeb a produktů.

Další půlnoční rozhovory ZDE

Jste mezinárodní firma, máte tedy možnost srovnání se zahraničními klienty. Jak si vedou Češi? Je naše platební morálka tak špatná nebo stojíme někde v průměru? A jak se stavíme k vymáhání dluhů třeba ve srovnání s nějakými jinými národy?

Pokud uděláme srovnání Česko versus Slovensko versus Rusko, tak platební morálka je relativně podobná. Opět, záleží jaký subjekt je však věřitelem. Mobilní operátor se těší lepší zodpovědnosti dlužníků, než třeba zásilkový obchod. Co bych chtěl zmínit, tak je neutěšený stav finanční gramotnosti v naší republice. Není nám to lhostejné a snažíme se s tím v rámci svých možností pohnout a nějak preventivně působit. Nesmírně inspirativní jsou třeba setkání s dětmi z dětských domovů, se kterými hráváme hru na zodpovědnou rodinu.

Společnost M.B.A. Finance s.r.o. působí na českém trhu od konce roku 2005, sídlí v Praze, provozní centrum je umístěno v Jeseníku. Společnost M.B.A. Finance s.r.o. je součástí mezinárodní skupiny M.B.A. EMPIRE se sídlem v Londýně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…