Babiš pro PL: Lži z USA! Hodinu jsem tam seděl. Migrace, psychopat, to je za tím článkem! Takhle to bylo

04.11.2019 12:15

Článek v americkém deníku The New York Times, který píše o zemědělských dotacích ve střední a východní Evropě s tím, že někteří oligarchové díky tomu pumpují peníze z EU do svých firem, je plný lží a od začátku bylo cílem poškodit V4 i českého premiéra. ParlamentnímListům.cz to řekl sám Andrej Babiš. S autorem článku prý seděl hodinu a novinář byl podle něho předem nabrífovaný nesmysly.

Babiš pro PL: Lži z USA! Hodinu jsem tam seděl. Migrace, psychopat, to je za tím článkem! Takhle to bylo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz zásadně odmítá nařčení amerického deníku The New York Times, který se v aktuálním článku věnuje tématu zemědělských dotací ve střední a východní Evropě.

Deník v té souvislosti rozebírá například maďarského premiéra Orbána i českého předsedu vlády Andreje Babiše, který podle těchto novin je největším příjemcem zemědělských dotací v České republice.

Anketa

Je špatně, když politici nadávají novinářům ČT, např. z pořadu 168 hodin?

hlasovalo: 13484 lidí

„Když mě New York Times požádal o rozhovor, kolegové mi řekli, že dopředu víme, jako to dopadne, že to bude negativní. Nicméně já jsem je neposlechl, setkal jsem se s tím redaktorem. Seděl jsem s ním hodinu v New Yorku v kavárně. Myslel jsem, že to bude rozhovor o Evropě, o klimatu, a on se ptal jenom na zemědělství, na což jsem samozřejmě nebyl připraven, protože já zemědělství neřeším,“ uvádí Babiš pro PL.

Premiér mu podle svých vysvětlil, že je to úplně jinak. „Vyvracel jsem mu nesmysly například o zastropování, že to přišlo se mnou, a takové věci. Přitom už při vstupu České republiky do Evropské unie čeští zemědělci nechtěli zastropování. Následně jsem si vyžádal různé analýzy e-mailem od ministra zemědělství, pana Tomana,“ pokračuje premiér.

„Samozřejmě, že ten pan redaktor už dopředu věděl, bylo to zadání, že to bude negativní, že V4 bude vykreslena jako negativní. New York Times je deník, který je protitrumpovský, promigrační a nevím jaký. Takže to jsou absolutně neobjektivní věci, já to zásadně odmítám,“ sděluje Babiš důrazně. 

Firmy u nás podle jeho slov dotace berou podle pravidel a berou podstatně méně než v zahraničí. „Dopředu jsem věděl, že zadání je poškodit mě a celou Visegrádskou čtyřku. Bohužel to tak je, žádná objektivita,“ má jasno.

„Myslíte, že americké noviny fungují jinak než u nás? Pustíte si CNN a vedle toho FOX News a budete mít pocit, že jste v úplně jiných dvou státech. Když já jsem jel jako ministr financí do Spojených států v roce 2015, někdo tady z Prahy zařídil, že Foreign Policy vydala totálně dehonestující článek o mně. Plný lží. Chtěli jsme se s nimi soudit, potom jsme se natahovali přes právníky. Co myslíte, že tam jsou všichni nezávislí? Je to podobné jak u nás,“ zamýšlí se nad americkými médii.

Podle premiéra Babiše bylo jasné, že to nebude objektivní rozhovor. „Ten redaktor byl nabrífovaný, plno lží a nedal mi ani prostor. Ten rozhovor se uskutečnil v září a myslel jsem teď, že už to ani nevyjde. Tehdy jsem mu ty všechny domněnky a lži vyvrátil. Teďka vyšlo tohle, o mně tam téměř nic není, ale citují tam Wagenknechta, toho největšího psychopata! Už to je vidět! Našli si největšího psychopata Wagenknechta, který poškodil naši zemi o 800 milionů. Je to megaudavač, který udává celý život své zaměstnavatele, nadřízené. Můžete se zeptat ve firmách, kde pracoval. Toho citují, to je strašně zajímavé,“ rozčílil se.

„Nechci se nad tím rozčilovat, protože stejně jako některá německá média o mně lžou z titulu toho, že kritizuji Evropskou unii kvůli migraci, tak i u tohoto protitrumpovského deníku bylo jasné, jaký bude výsledek,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Andrej Babiš.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …