Havla měli popravit, řekl šéf. Teď tu Václav sedí a cucá pivo. Pozoruhodné vzpomínky Michala Horáčka na listopad 89

17.11.2016 10:51 | Zprávy

Kdyby Michal Horáček v lednu 2018 vyhrál prezidentské volby, nebylo by to poprvé, co by se dostal do nejvyšší politiky. A při výročí Listopadu ´89 není možné nevzpomenout první kontakty prezidentského kandidáta s mocenskými špičkami. Seděl tehdy za vyjednávacím stolem mezi premiérem Ladislavem Adamcem a lídrem opozice Václavem Havlem. A napsal o tom knihu, nazvanou „Jak pukaly ledy“.

Havla měli popravit, řekl šéf. Teď tu Václav sedí a cucá pivo. Pozoruhodné vzpomínky Michala Horáčka na listopad 89
Foto: Vít Hassan
Popisek: Michal Horáček na akci z "podhradí" na Staroměstském náměstí

„Jsou tady lidi!“ Volají lidi. Je jich několik set. Stojí jednotlivě i v hloučcích mezi žlutobílými antony před obchodním domem Máj na Národní třídě. Proti nim policisté,“ zahajuje Horáček své vyprávění. Večer 17. listopadu 1989 měl domluvenou schůzku u kavárny Slavia s hudebníkem Michaelem Kocábem, ale přes zablokovanou Národní třídu se tam nemá jak dostat. Bočními uličkami se pak na nábřeží přece jen dostane, Kocába potká – a do konce knihy už jej prakticky neopustí. Hudebník a textař v tandemu pendlují mezi Úřadem vlády, centrálou opozice, bytem Václava Havla a palácem Melantrich, z jehož balkonu promlouvají představitelé Občanského fóra k Václavskému náměstí.

Několik měsíců předtím totiž oba založili iniciativu Most, která si kladla za cíl zprostředkovat dialog mezi opozicí a komunistickou mocí. A když se Horáček spíše náhodou seznámí s poradcem premiéra Adamce Oskarem Krejčím, získali oba „mostaři“ přímou linku na vedení federální vlády. Za těchto okolností přicházejí události 17.listopadu.

CELÁ KNIHA MICHALA HORÁČKA JE K DISPOZICI ZDE

Dva dny poté, v neděli, se oba doslova vecpou do obýváku premiéra Adamce a předkládají mu několik návrhů. Schůzka s premiérem je popsána do nejmenších detailů, včetně Adamcova vzpomínání: „Tenkrát po válce nám Gottwald řekl: ‚Slíbit vám nemůžu nic, nic nemám. Ale vidím, že jste nezkušení, nevzdělaní. Když vyhrajeme, tak to vzdělání dostanete, za to ručím!‘ No a my za ním šli, to byl náš program,“ vzpomíná. „Cítím nutkání zeptat se, co jim Klema řekl, když nechal popravit své nejbližší kamarády. Snažím se ovládnout, když už jsem pro změnu v roli diplomata,“ doplňuje to Horáček vlastním komentářem.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

10:45 Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

„Je plzeňské pivo pro Němce odlišné oproti tomu pro Čechy?“ Právě tato otázka v posledních dnech roz…