Kocourku, vysvětlete původ milionů, vyzývá už i jeho šéf Nečas

04.11.2011 18:50

AKTUALIZOVÁNO MF Dnes v pátek informovala, že společnost Key Investments zobchodovala v roce 2008 matce ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS) Jindřišce Kocourkové 16 milionů korun. Kde finanční prostředky tehdy šedesátiletá důchodkyně na cenné papíry získala, odmítli ministr i jeho matka podle deníku vysvětlit. Kocourek pouze uvedl, že jedná o legální rodinné finance. Politici si většinou myslí, že by měl být původ peněz vysvětlen.

Kocourku, vysvětlete původ milionů, vyzývá už i jeho šéf Nečas
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Exministr Martin Kocourek

„Blízké příbuzenstvo čelného politika by mělo brát ohled na jeho reputaci a objasnit ne úplně přehledné obchody," uvedl pro ParlamentníListy.cz první vicepremiér vlády, ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v pátek dopoledne.

Čtěte také: Ministr Kocourek nevysvětlil matčiných 16 milionů na cenné papíry


Majetková přiznání

I lídr opozice, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka míní, že by měl Kocourek celou věc objasnit. „Znovu se ukazuje, jaká je chyba, že ODS, VV a TOP 09 brání přijetí zákona o majetkových přiznáních, který prosazuje ČSSD. Pokud by platil, podléhala by tato transakce automaticky podání majetkového přiznání příslušnému finančnímu úřadu. Původ peněz by měl být vysvětlen. Nelze ponechat pochybnosti," sdělil serveru ParlamentníListy.cz Sobotka.

Kocourkův vládní a stranický kolega, ministr zemědělství Petr Bendl z ODS nechtěl celou věc komentovat s tím, že má informace pouze z novin.


Kdejaký blábol

„Nedívám se na to nijak. Mladou frontu nečtu a nemyslím si, že bychom měli, jakkoli se média tuze snaží, hystericky reagovat na kdejaký blábol," reagoval místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Čechlovský.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa se nejedná o mediální bublinu. "Jde o českou verzi neprůhledných finančních operací," dodal Filip.

"Vypadá to, že paní Kocourková dobře investovala. Do syna," smál se místopředseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Radim Vysloužil. 

Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát míní, že by měl ministr věc osvětlit. „Každý takto bohatý důchodce je podezřelý. Ministr nebo jeho matka by měli říci, na čem peníze vydělali. Snad to není problém při čestném byznysu," míní Laudát.

Už i Nečas žádá "důvěryhodné vysvětlení" 

I premiér Petr Nečas (ODS) se rozhodl požádat o "důvěryhodné vysvětlení" člena svého kabinetu o původu peněz, s nimiž obchodovala Kocourkova matka. Nečas vzkázal, že o věci hodlá s ministrem opět jednat příští týden, neboť nechce dělat závěry na základě jednoho novinového článku. Ministr, který se v pátek s předsedou vlády setkal na schůzce, o níž informoval server iHned.cz, v podvečer o setkání ČTK řekl, že předseda vlády jej "nepochválil".

Nové Mexiko, ČEZ a Key Investments

Podle dokumentů, která má mít MfD k dispozici, uzavřela Kocourkova matka smlouvu s Key Investments 3. března 2008. Za týden pak na její účet měly přijít neveřejně obchodovatelné cenné papíry firem E Side Property, Sincomu a ústecké firmy Via Chem Group. Pokyn k jejich prodeji pak měla dát Kocourková po třech měsících.

Za další měsíc pak mělo na její účet u UniCredit Bank přijít 16,14 milionu korun. Deník upozorňuje, že není známo, kde Kocourková získala prostředky na nákup cenných papírů, které ji přišly od firmy Eton Ventures registrované v americkém Novém Mexiku.

Deník dále upozornil na to, že v době, kdy se Kocourkova matka stala klientkou Key Investments, byl Martin Kocourek předsedou dozorčí rady společnosti ČEZ, která prý dávala Key Investments milionové zakázky.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …