Neberte utečence, nevíte, co udělají. Vždyť každá vesnička se tomu brání! Starejte se o Čechy, vyřešte Romy a bezdomovce, říká hudebník a romský zástupce Antonín Gondolán

22.06.2015 11:22

Bohem nadaného hudebníka Antonína Gondolána chtěl kdysi angažovat sám Frank Sinatra. Stalo se to v roce 1967 při půlročním angažmá Karla Gotta v Las Vegas. Kdyby tehdy šel nabídce naproti, stal by se z něj „utečenec“. O pár let později hledal štěstí v Německu, kam se přestěhoval za manželkou, hrál i ve Švýcarsku a v Austrálii. I přes tuto svou zkušenost, kterou ve světě udělal, Sobotkově vládě vzkazuje: „Neházejte záchranné laso utečencům, o nichž nikdo neví, čeho všeho jsou schopní! Postarejte se napřed o naše lidi, o bezdomovce a o ty, co nemají práci. Vyřešte konečně situaci Romů!“

Neberte utečence, nevíte, co udělají. Vždyť každá vesnička se tomu brání! Starejte se o Čechy, vyřešte Romy a bezdomovce, říká hudebník a romský zástupce Antonín Gondolán
Foto: Reprofoto:ČT
Popisek: Hudebník Antonín Gondolán

Jak se díváte na problém imigrantů, kteří ve velkém zaplavují Evropu? Měl by je náš stát přijmout?

Určitě ne! Situace v České republice kolem národnostních menšin je žalostná. Naše vláda by se měla postarat především o naše lidi, co tu žijí –  a někteří živoří – a ne házet záchranné laso imigrantům. Máme dost svých problémů, které nikdo neřeší… Já jsem kdysi kandidoval do Senátu jako nestraník, ale neuspěl jsem. Zmiňují se o tom především proto, že jsem chtěl být nápomocný při řešení romského problému, studoval jsem sociologii a romistiku. A Romové vždy věří spíše svým lidem… Pak by se problémy mohly řešit úspěšněji.

Proč podle vás ti lidé utíkají z Afriky?

Těch důvodů může být více. Třeba  proto, že nemají práci nebo že jsou perzekuovaní, že nemají slušné jídlo, bydlení, nebo je tam prostě špatný režim. Pamatuji si na rok 1968, něco vzdáleně podobného jsme zažívali. Lidi opouštěli republiku v domnění, že venku je všechno ideální, že je tam čeká ráj. A leckoho nečekal! Byl jsem toho svědkem, když jsem sám žil v zahraničí. Naší lidé měli smůlu, emigrovali bez dostatečných informací, jak to v zahraničí chodí. Chyba byla v minulém režimu – ne všichni  mohli vycestovat, aby poznali, že, jak se říká, „bez práce nejsou koláče“ nikde. Dnes jsou hranice otevřené pro každého, ale musí na to lidé mít, takže zase vyjíždí jen někdo.

Ale zpátky k imigrantům. Jak už jsem se zmínil, naše vláda by se měla starat především o to, co se odehrává tady u nás doma. Schází tu pořádek, spravedlnost. Někteří nevědí, co z penězi – a ne vždy je vydělali pocivě – jiní jsou schopní z nouze někoho přepadnout pro dvě stovky. Vláda by měla pomoci těm, kdo nemají co jíst, kde bydlet. Dobré jméno ve světě si náš kabinet neudělá tím, že přijme uprchlíky. Ostatně pokud je přijme, tak se obávám, že se o ně stejně řádně nepostará. A oni budou chtít pokračovat dál. Navíc budou protestovat ti, co se tu narodili, tady žijí – a někdy jen přežívají pod lidskou důstojností. Řekl jsem si o audienci u pana prezidenta, kterému jsem chtěl obširnějí objasnit situaci kolem romské menšiny, jejíž život mám prostudovaný. Jeho výroky jsou sice někdy trochu peprné, ale v jádru má pravdu. Také si myslím, že ti, kteří říkají ano na přijímání uprchlíků, moc dobře vědí, proč ano. Když je přijmeme, dostaneme jistě z Evropského unie nějakou kvótu peněz – a to bude zas možnost pro vyvolené urvat něco pro sebe na úkor státu. Dočetl jsem se, že si v Bruselu stěžují na to, kolik milionů sem poslali z fondů EU na pomoc při odstraňování následků záplav a přitom se tady nic nezměnilo, skoro nic se neopravilo! Nějakou zkušenost už mám, procestoval jsem kus světa a vím, jak to chodí. Pokud by něco měl řešit náš stát, tak opakuji, že by to rozhodně neměli být uprchlíci, ale životní situace lidí, kteří nemají práci, nemají střechu nad hlavou, žijí z důchodu šest tisíc korun. Určitě ne všichni chtějí a mohou být milionáři, ale když už se tady někdo narodil, tak by měl mít kde bydlet a neměl by mít hlad. Těch, co se s tímto problémem u nás perou, není málo.

Není vám ale těch lidí v Africe a v Sýrii a v Iráku líto?

Je mi jich líto. Moc je mi jich líto! Když se dočtu, že se na lodích potápí stovky lidí a jsou mezi nimi i děti…Ta představá je bolestná. Ale přesto jsem přesvědčený, že pořádek by si měl udělat stát, z kterého lidé prchají. A tam by se měla napřít naše pomoc. 

Mnohdy prchají právě kvůli obavám z Islámského státu, což je vlastně teroristická organizace...

Ano, to je velký problém, vždyť to vidíte denodenně v televizních zprávách, jak se tam bojuje, jak se ničí domy, památky a jak tam umírají děti. Co se to děje v jednadvacátém století? Pan prezident měl pravdu, když řekl, že se nimi nedá smlouvat, že se s nimi musí bojovat. To totiž nejsou lidé, kteří by pochopili, o čem tu spolu hovoříme, co by vůbec chtěli někomu naslouchat. Prostě vezmou do ruky zbraň  a jdou se ve jménu Alláha vyřádit. To není o vlastenectví. A když bojují i děti... 

Takže by podle vás měl svět proti této teroristické organizaci vojensky zasáhnout?

Ano. Jak už bylo řečeno…S nimi se opravdu nedá smlouvat, je nutné s nimi bojovat. To je podobné, jako když paní Orlová zabila šestnáctiletého chlapce.... Člověk, který umí zabít, podle mne není normální, tam je někde v mozku něco špatně. Takoví lidé musí být opravdu postaveni mimo společnost. Islám podle mne dělá to samé. Tyhle typy se proto musí nějakým způsobem „zabezpečit“. Já se nedivím, že je v Sýrii nebo v Iráku kvůli Islámskému státu válka, že odtamtud lidé prchají, když je celý region rozvrácený a válčí snad každý s každým. Bez vojenského zásahu bude Islámský stát růst – a to je daleko větší nebezpečí, než imigranti. A pokud jde o ně, vezměte si třeba Německo. I když je to bohatý stát, přesto se imigrantům brání. Podle mne se ale chtějí rehabilitovat – a budou se chtít rehabilitovat ještě dalších tři sta let za to, co v Evropě nadělal Hitler – takže nakonec imigranty přijmou. A pokud je už přijmou, tak je jasné, že se o ně postarají. Dostanou byt, dostanou práci, dostanou možnost vzdělání. Já tam žil patnáct let a nemohu o Němcích říci jediné křivé slovo. My ale nemáme zapotřebí uprchlíky přijímat, máme tady své problémy.

Máte strach z islámských radikálů a z toho, že tady jednou budou chtít praktikovat džihád v podobě bombových útoků?

Toho se opravdu obávám. Já ale nevím, zda jsou imigranti, co chtějí do Evropy, právě tito lidé. Lidé, co se bojí, tak utečou. Mohou tedy jen „nechtít bojovat“ . Ale co my víme! Nelze házet všechny do jednoho pytle... Je to podobné, jako když se v české společnosti řekne Rom – to je vždycky „průšvih“. Proč ale? Není to totiž pokaždé tak, jak se to většinové společnosti servíruje. Jsem všemi deseti pro to, aby se v romské komunitě udělal pořádek, neboť mnohdy tím trpí slušní občané romského původu. Přesto přese všechno jsem ještě neviděl ani neslyšel, že by Rom vykradl banku. Nebo dokonce vytuneloval – na to tu máme jiné pány! A ti nikdy nepoznají zoufalství, když se z vysokoškoláka stane bezdomovec, protože se s ním manželka rozvedla,  vyhodila ho z domu, a ještě přišel o zaměstnání. Takovým lidem by se mělo pomáhat... Pokud takový člověk jde něco vykrást, je to u něj zřejmě projev naprostého zoufalství. Na druhou stranu různé grázly, co kradou ve velkém, zastupuje známý pražský advokát a přijde si tak na statisíce a jim se nic nestane...  Z těhle detailů se pak skládá nepříliš hezký obraz naší společnosti.

Jaké to bylo, když jste žil v Německu? Jak jste se cítil jako „přistěhovalec“?

Moje exmanželka byla německého původu, takže jsme nebyli přistěhovalci. Ještě doma jsme získali německé občanství a žili jsme tam jako nejsvobodnější lidi na světě! Zrovna tak v Austrálii a dalších státech, kde jsem pobýval. Všude jsem se cítil dobře, nikdo se mne neptal na původ a vím, že lidé se tam nehodnotí podle barvy pleti... Zasloužit jsem se o to musel samozřejmě i já sám, slušným  chováním a prací, které jsem díky svému hudebnímu talentu měl dost a dost. V zahraničí se mi dostalo daleko většího uznání než doma, což mě trochu mrzí! Jsem hrdý na to, že jsem byl při svých vystoupeních představován vždycky jako Čech Tony Gondolán.

Měla by Evropská unie zadržovat lodě s uprchlíky a vracet je na místo, odkud vyjely?

Na to je těžké odpovídat. Když si uvědomíte, kolik lidí – a dětí – se již utopilo, to je přece hrůzostrašné! To je horší než válka. A teď bychom je posadili do těch lodí a poslali zpátky, aby se další stovky utopily? V tomto případě jde politika stranou. Bylo by hezké, kdyby se u nás přijalo pár imigrantů, o které by se stát opravdu postaral, které by zabezpečil bez toho, aby to bylo na úkor našich obyvatel, ale to se zřejmě nestane. To je pořád dokola – tohle není stát, kde by bylo všechno v pořádku, který by neměl vlastní problémy, tady ani neexistuje spravedlnost. A abychom před světem vypadali, že jsme humánní, proto přijmeme uprchlíky?

Evropská unie chce řešit příliv imigrantů tím, že členským státům EU přidělí kvóty, na jejichž základě si státy imigranty rozdělí mezi sebou. Myslíte si, že nějaké kvóty situaci vyřeší?

Ty  kvóty jsou poněkud rafinované. EU sice tímto gestem dává celé Evropě najevo, že se s tím musí každý její stát zabývat. Ovšem jinak by se na tom asi mělo podílet Německo, protože to je jeden z nejbohatších států a může si to dovolit, a jiné to je, když na celé věci bude participovat Rumunsko či Maďarsko. Ale jak už jsem se zmínil, právě Němci tuto věc udělají, protože se před světem budou chtít prezentovat jako národ, který umí pomoci. My, pokud se připojíme, tak hlavně proto, aby vláda na to dostala z Bruselu peníze. Vláda ale dostává peníze i na Romy. A co se od té doby stalo? Vyřešily se snad chudinské osady na Slovensku, kde Romové žijí téměř v příkopech? Kde jsou peníze, které pak do ČR přišly na řešení této problematiky? A přitom jde o miliony eur z Bruselu! V nedávné době si přitom Brusel stěžoval na to, že se v ČR zachází s menšinami špatně, což je pravda. A teď si do toho ještě vezmeme uprchlíky? Vždyť každá vesnička naší republiky se tomu brání...

V knížce od Karla Gotta Říkám to písní jsem četla o vaší společné cestě za oceán do Las Vegas, kde jste v roce 1967 půl roku vystupovali se skupinou Apollo v tamním hotelu Frontier. Prý vás tam slyšel hrát dokonce i Frank Sinatra a chtěl vás osobně u sebe angažovat. Je to tak?

Je to tak. On mne v Las Vegas slyšel hrát a pak se nějak v kuloárech zmínil o tom, že by takového kontrabasistu potřeboval. Kdybych to udělal a zůstal tam, jsem dnes někde absolutně jinde. My jsme ale tenkrát vlastně byli děti a nikdo z nás neměl rozum. Až když jsme se vrátili domů, tak nám docvaklo, jak to v showbyznysu vlastně chodí. I když jsem pak stejně hrál patnáct let po celém světě, jsem při tom všem doma tady. Praha pro mne představuje domov, přes všechny problémy, které jsem zmiňoval.

Antonín Gondolán je známý romský hudebník, kontrabasista, hudební skladatel a zpěvák, člen známé hudebnické rodiny bratří Gondolánů. Působil také jako člen Rady vlády České republiky pro záležitosti romské komunity. V roce 2004 neúspěšně kandidoval do senátu na Praze 10 jako nestraník na kandidátce Nezávislých.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…