Odposlechy Babiše a novináře Přibila? Ještě mnohem větší skandál. Získali jsme oficiální dokument. Podepsán: Ivo Ištvan

17.05.2017 15:15

Z kauzy nahrávek ministra financí a šéfa hnutí ANO 2011 Andreje Babiše, které pořídil dnes už bývalý novinář Babišova deníku Mladé fronty Dnes Marek Přibil, roste ještě mnohem větší skandál, než by se zprvu čekalo. Podle dokumentů, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici, usiloval s Přibilem spolupracující bývalý policista Stanislav Hájek v minulosti o to, aby měl dohled nad policií pořizovanými odposlechy. Na spojení Babiše, nahrávajícího Přibila a expolicisty Hájka upozornil Český rozhlas.

Odposlechy Babiše a novináře Přibila? Ještě mnohem větší skandál. Získali jsme oficiální dokument. Podepsán: Ivo Ištvan
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová vypovídala u soudu s Karlem Randákem

Z přípisu olomouckého vrchního žalobce Ivo Ištvana k Ústavnímu soudu ze září 2013 vyplývá, že někdejší pravá ruka premiéra Nečase Jana Nagyová (dnes manželka Jana Nečasová) Hájka tlačila na místo do policejního Útvaru zvláštních činností. Tedy na místo, kde se sbíhají policejní odposlechy telefonních hovorů. Spekulace o tom, že měl Hájek nahradit někdejšího šéfa této instituce Tomáše Almera, a proč na tom měl mít údajně zájem i generální ředitel ČEZ Daniel Beneš, proto výrazně posílily. Hájka provází léta kontroverzní pověst, mimo jiné, že byl v kontaktu s lidmi i na „druhé straně“, než jsou orgány činné v trestním řízení.

„Dále bylo zjištěno, že Ivo Rittig je minimálně od března 2012 v kontaktu s policistou JUDr. Stanislavem Hájkem. Následně z odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu vyplynulo, že Mgr. Jana Nagyová u tehdejšího předsedy vlády RNDr. Petra Nečase výrazným způsobem usilovala o to, aby JUDr. Stanislav Hájek byl jmenován ředitelem Útvaru zvláštních činností služby kriminální policie a vyšetřování. Tento útvar mimo jiné pro ostatní útvary Policie České republiky zajišťuje provádění odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu, jakož i v některých případech sledování osob a věcí,“ stojí v dokumentu odeslaném Ivo Ištvanem na Ústavní soud. „Z těchto důvodů má tedy k dispozici veškeré údaje, ve vztahu ke kterým osobám a telefonním stanicím je odposlech a záznam telekomunikačního provozu prováděn, v jaké době a jaké jsou jeho výsledky, a dále i údaje o sledování osob a věcí, prováděných tímto útvarem. Zjištěné skutečnosti potvrdily předchozí poznatky o „ženě z okolí předsedy vlády, která má vliv na obsazování funkcí v orgánech státu“.

Stanislav Hájek byl problematickou osobou zmiňovaného útvaru už v minulosti, minimálně jednou se o něj zajímala policejní inspekce. Po provalení jeho ambicí a lobbingu za jmenování do funkce ředitele útvaru v roce 2013 se pak řešila jeho bezpečnostní prověrka a Hájek byl posléze přeřazen do liberecké policie. Nakonec o prověrku přišel a v policii definitivně skončil.

Spojenectví redaktora Přibila a dnes už bývalého policisty ale mohlo podle několika zdrojů ParlamentníchListů.cz trvat delší dobu. Přibil totiž ještě v předchozím pracovišti (v časopise Týden), připravoval článek, týkající se vedení Útvaru zvláštních činností, který pro něj nevyzníval pozitivně. Materiál podobného znění se nakonec objevil v Mladé frontě Dnes v lednu roku 2015. Přibil v článku s titulkem: „Bývalý šéf odposlechů: Prostě tam jezdím parkovat“ popisuje, že bývalý vedoucí útvaru Tomáš Almer navštěvuje své bývalé pracoviště i po svém odchodu do civilu. Dále v materiálu také stojí, že měl útvar nakoupit  nepotřebné zařízení, na což mělo údajně upozornit deset zaměstnanců této policejní složky. Almer v tomto rozhovoru s Přibilem označil zmiňované informace za nedůstojné kecy.

Musel odejít

„Je to bezmála pět let, co se na něj provalilo, že má čilé kontakty s lobbistou Ivo Rittigem. Stanislav Hájek, bývalý důstojník policejního útvaru, který nasazuje odposlechy, musel nejprve odejít do Liberce, kde velel kriminalistům. Na konci roku 2015 přišel i o tuto funkci,“ odvysílal před pár dny Český rozhlas.

Následně se podle Rozhlasu ukázalo, že si Hájek často telefonoval s lobbistou Ivo Rittigem. A to ho mělo stát pozici vedoucího oddělení Útvaru zvláštních činností – jednotky, která nasazuje odposlechy či sleduje podezřelé. Na to, že Hájkovo jméno prochází odposlechy v kauze Nagyová upozornil na sklonku roku 2013 týdeník Euro.

Jak loni napsal server Lidovky.cz, když Hájek přišel o bezpečnostní prověrku, odešel i z postu šéfa libereckých kriminalistů. A od začátku roku 2016 byl přesunut do Útvaru policejního školství a vzdělávání Policejního prezidia. Jeho nadřízení jej chtěli poslat na střední policejní školu v Holešově. Aby učil nováčky.

To se však podle všeho nestalo a Hájek zamířil do civilu. S krátkou odbočkou na Policejní akademii. „Pan Stanislav Hájek na Policejní akademii zaměstnán nebyl, absolvoval u nás studijní pobyt,“ uvedl pro server irozhlas.cz František Hřebík, prorektor pro zahraniční styky a vnější vztahy Policejní akademie.

Podle zdrojů ParlamentníchListů.cz Hájek udržoval čilý kontakt s lidmi z privátní bezpečnostní sféry, kteří se pohybovali kolem takzvaných lobbistů, delší čas a ještě za doby svého působení v Útvaru zvláštních činností.

„Dvakrát jsme s ním mluvili; ‚on the record“ rozhovor poskytnout nechce, nicméně říká, že s Přibilem skutečně spolupracuje a stojí za ním. V současné době mu shání právníka a tvrdí, že dalším účastníkem schůzky v Holiday Inn byl policista ve službě. Jméno nám říct nechtěl a nám se ho nepodařilo zjistit,“ prohlásil po provalení kontaktů s Přibilem na Hájkovu adresu novinář Českého rozhlasu Janek Kroupa. A v informacích šel dál: „Hájek ty (Babišovy) nahrávky mohl prodat komukoliv. Má nějakou genezi, v současnosti je v civilu a zjevně je náplní jeho práce shromažďovat informace a posílat je dál. Komu je mohl prodat, je opravdu ve hvězdách. Nemyslím si, že nahrávky vznikly na objednávku. Pokud je tahle skupina shromáždila, mohla je prodat komukoliv a nemusel to zrovna být Rittig. Hájek má kontakt na byznys, do politiky, stejně tak je mohl prodat Andreji Babišovi, mohl je prodat komukoliv.

Nahrávky Andreje Babiše s novinářem Markem Přibilem se objevily na Twitteru anonymně zřízené skupiny Júliuse Šumana. Július Šuman měl být řídícím důstojníkem Andreje Babiše, registrovaného jako agenta komunistické Státní bezpečnosti. Babiš vyhrál už tři soudy o svou údajnou registraci a důstojníci StB mu v nich byli vydatnou oporou. Slovenský Ústav paměti národa se ve sporu s Babišem obrací na slovenský Ústavní soud.


 

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …