Pošlete na Romy armádu, zaznělo od podnikatelů. A začala padat silná slova

29.06.2015 13:04

Armáda by měla strážit v ulicích ghett. Policie by měla Romy do jednoho spočítat a demotivovat je k rozmnožování. S těmito ,,nápady" šla Hospodářská komora v Ústí nad Labem do zoufalého boje s nepřizpůsobivými. Její krajští kolegové se ale děsí – tohle přece nelze nahlas říkat! Otevřená výzva, odeslaná ústeckými podnikateli městům i veřejnosti, vyvolala různé reakce. Šéf mostecké komory mluví o pendrecích a zděšení v souvislosti s vlnou uprchlíků. Premiér může přijet stříhat pásku, až si to tu vyřešíme.

Pošlete na Romy armádu, zaznělo od podnikatelů. A začala padat silná slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlavní nádraží Ústí nad Labem

Poté, co se v Ústí nad Labem mluví o zřízení nových 4 ubytoven zejména pro nepřizpůsobivé obyvatele, už došla trpělivost i hospodářské komoře. Její ústečtí představitelé zcela bez okolků formulovali, jak negativní dopad má romská problematika na podnikání v regionu. Rozeslání otevřené výzvy starostů, obcí i veřejnosti ale vyvolalo v některých kruzích tak trochu poprask, přestože nikdo nepopírá, že nejen na severu hrozí demografická katastrofa, která je podle tamních již zřejmě nevyhnutelná.

„Je třeba mít odvahu problém popsat a navrhnout řešení. To by měla dělat politická reprezentace, ale…“ píše Jan Kymla za Okresní hospodářskou komoru v Ústí nad Labem, která upozornila, že soužití s Romy způsobilo například pokles nemovitostí na minimální ceny a investice do nich se nevyplácí. „Jak můžeme vidět v některých městech USA, Francie, Švédska a v dalších zemích, ten slušnější a méně agresivní živel je vždy vytlačen,“ odvolává se komora, která přikládá článek z KrajskýchListů.cz, který podle ní přesně popisuje katastrofu i v krajské metropoli.

Kolegové se distancují od formulací, které někdo nazve rasistickými

Celokrajské vedení komory je však po rozeslání ústecké Výzvy mírně v šoku. Humbuk na téma podnikání a Romové je citlivé téma, krajská centrála raději zvolila politickou korektnost a od odvážného dopisu svých kolegů z ústecké pobočky se distancovala. „Nepochybně je právem podnikatelů vyjadřovat se ke společenským jevům, a tedy i upozorňovat na problémy, které jim mohou ztěžovat podnikání. Zvyšování koncentrace nepřizpůsobivých a sociálně slabých obyvatel do vybraných míst silně narušuje podnikatelské prostředí i v okolí těchto míst a znehodnocuje investice. Přesto považujeme formu této výzvy za nevhodnou,“ uvedla k iniciativě ústeckých kolegů Krajská hospodářská komora v Ústí nad Labem, která preventivně uvedla, že nesouhlasí s jakýmikoliv diskriminačními, rasistickými nebo xenofobními projevy.

Zoufalý výkřik?

Své stanovisko k problému sdělil ParlamentnímListům.cz Rudolf Jung, který je nejen místopředsedou Krajské hospodářské komory, ale zároveň předsedou Okresní hospodářské komory v Mostě, tedy ve městě, kde je romská problematika v zorném úhlu již dlouhá léta. „Romský problém je spíše problémem občanským než podnikatelským, kterého se samozřejmě také přiměřeně dotýká a kolegové z Ústí to – jako mnozí jiní – říkají. Podle mého to bude problémem do té doby, dokud se ho jako speciálně romský budeme snažit řešit: Gauner bude gaunerem, ať je modrý jako šmoula, bílý jako Křemílek, zelený jako Shrek nebo nahnědlý jako ostatně téměř všichni po letních měsících. Zkrátka všem stejně,“ komentuje potenciální xenofobní reakce na veřejný list a dodává: „ I když bych tuto Ústeckou výzvu formuloval já trochu jinak, je nepopiratelným faktem, že se jedná o další téměř zoufalý výkřik organizované skupiny slušných lidí s apelem na vládu, aby už konečně něco účinného udělala!“

Má se do toho vložit armáda? Když Dienstbier nic nezvládá a natřásá si peří….

Někteří krajští představitelé komory se nechtějí ztotožnit například s nasazením armády do ulic, která by naopak podle ústecké pobočky mohla pomáhat při policejní službě na ulici. „Armáda může začít toto dělat neodkladně a městům by to přineslo velké úspory. Strážní služba ve vyloučených lokalitách by byla ideální praktickou přípravou,“ míní totiž místní komoroví představitelé. „Naznačovat, že by měla být v Ústí nad Labem nasazena armáda na řešení problémů s veřejným pořádkem, je pro nás nepřijatelné a zákonně neproveditelné,“ kontruje krajská komora.

„Stát, který si může dovolit speciálního ministra bez ministerstva, nicméně s nezanedbatelným týmem a speciální záhadně narostlou množinu náměstků ministrů, by měla najít prostředky i na řešení této výbušné situace, která v souvislosti s vlnou uprchlíků slušného občana děsí. Řeči a ‚natřásání si peří‘ před televizní obrazovkou se slzou v oku nad péčí o lidská práva – kdy nejde o ta lidská práva, ale spíš o okázalou lásku k nim – nic nevyřeší,“ říká zcela na přímo Jung směrem k ministru Dienstbierovi.

Vycvičení a odhodlaní mladí vojáci by jistě podle Junga udělali své, ale ztotožňuje se spíše s krajskou centrálou komory, že jde o nesmysl. „Nevím, jak to kolegové mysleli, ale já to spíš beru jako provokativní myšlenku, aby si na tom extrému někdo všiml, jak velký problém nám zde vykvétá,“ dodává ještě přímo k myšlence zapojení vojáků do vnitřní bezpečnosti měst. „Své by jistě udělal policajt s pendrekem, který by se nemusel bát, že když někomu vysvětlí, jak se má chovat, tak ho média a inspekce budou vláčet,“ upozorňuje v souvislosti s tím na obrácenou diskriminaci, která je často zneužívána vůči úředním osobám.

Cameron a Slováci jako vzor

„Problém spolužití s většinou romské menšiny pojmenoval slovenský ministr vnitra R. Kaliňák v článku ‚Slovenská vláda: Za velký počet romských dětí ve speciálních školách může i incest‘,“ stojí si za svým ústečtí, za které hovoří Jan Kyml.

Podle jeho slov je pro řešení problému nutné nejdříve jej důkladně popsat. „To znamená udělat například kvalifikovaný odhad romské populace v okrese Ústí nad Labem a jinde. Tato činnost nemůže být diskriminační, neboť i sama Evropská unie nás nutí počítat romské děti ve školách,“ podotýká s tím, že odhad může provést například městská policie. Dle odhadu některých neziskových organizací žije v okrese Ústí nad Labem přibližně 20 až 25 tisíc Romů.

Místo tichého našlapování by měla vzniknout sdružení měst s podobnými problémy a vyvíjet na své představitele nátlak řešit tyto problémy. „Nemusíme nic vymýšlet, stačí jenom opsat to, co připravuje David Cameron ve Velké Británii. Pro začátek by stačilo začít vyplácet stejné sociální dávky jako na Slovensku (odpadne motivace ke stěhování), okamžitě přestat dávat dotace na ubytovny, zastropovat sociální dávky u dětí (například u počtu tří) a tak dále,“ vyjmenovává Kyml další nápady vzešlé z ústecké buňky.

Byznys s ubytovnami vytlačil i děti policistů

Hospodářská komora řeší zejména negativní dopady na podnikatelskou činnost, a to nyní konkrétně v oblasti nemovitostí. „Koncentrace nepřizpůsobivých obyvatel – bez rozdílu – skutečně snižuje ceny nemovitostí a znehodnocuje investice podnikatelů. Současně to způsobuje odliv kvalifikovaných obyvatel do jiných koutů České republiky, s čímž podnikatelé v regionu hodně zápasí – bez kvalitních lidí se prostě podnikat nedá,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz František Jochman, předseda krajské komory v Ústeckém kraji a majitel akciové společnosti Asistenční centrum.

Podotknul ještě, že on osobně majitele ubytoven, kteří poskytují nájem za dotované, přemrštěné, netržní ceny, nevnímá jako korektní podnikatele, ale jako osoby zneužívající sociální systém.

Otevřenou výzvu ústecké pobočky Hospodářské komory ČR ovšem vnímá Jochman jako akt zoufalství nad malou kapacitou policie. „Zákonná možnost k tomuto ovšem není a nepodporuji to, spíše navýšení kapacity Policie ČR,“ doplnil, proč se od znění ústecké výzvy distancuje.

„Důležité je začít konečně něco dělat. Jinak poslední z nás za 15 let zhasne a je úplně jedno, jestli bydlí v centru města, v Brně, ve Skoroticích či jižních Čechách,“ jsou přesvědčeni tvůrci Otevřené výzvy z ústecké komory, kteří zmiňují, že i sám policista z Ústí jim na téma Romů odpoví, že jeho děti se už radši z města vystěhovaly.

Co se bude dít dál? Hlavně bez hraběcích rad…

Podnikatelská komunita není první, která s podobnými výzvami a návrhy přichází. Situace kulminuje na severu Čech například v Mostě a Litvínově-Janově, odkud vzešla řada několika petic a Výzva vládě zde byla se zcela konkrétními opatřeními sepsána již před sedmi lety. Letos v květnu napsali premiérovi společně také bytová družstva ze severu Čech, která tak myšlenku ústecké komory v podstatě potvrzují – dopis jsme otiskli v článku „Spirálu problémů s dlužníky, nepřizpůsobivými a cikány zastaví jen vláda, pane premiére“ ZDE. Téma se letos dostalo i do interpelací ve sněmovně – na to, co se stane, upozornil ústecký poslanec Holeček.

Co dál a jak by mohla pomoci hospodářská komora, se pro ParlamentníListy.cz zamysleli i Jung a Jochman, kteří nejsou s dopisem ústeckých kolegů zcela v souladu. „Například paní starostka Obrnic nepotřebuje ministerské hraběcí rady, studie a analýzy. Potřebuje peníze, aby obec mohla vykoupit problémové byty, a tak v zárodku zamezit následně obtížně řešitelnému problému. Pak může doputovat třeba premiér stříhat pásku na cokoliv, co ve své praktičnosti obec udělá. A ona ví, co je třeba!“ poukazuje na původní bytový problém Rudolf Jung na příkladu obce u Mostu, která potíže s nepřizpůsobivým romským obyvatelstvem, které zde převažuje, zvládá.

„Pokud politika a samosprávy vyklidily prostor a rozprodaly, co mohly, pak se zas nemůžou divit, že se najde někdo, kdo toho v rámci zákona využije a postaví na tom svůj problémový byznys,“ popisuje, že k ubytovacímu byznysu nás přivedla právě nevhodná bytová politika. „A ten takzvaný nepřizpůsobivý do toho systému rád naskočí a jistě se dobře baví – já ovšem ne,“ říká s tím, že řešením mimo jiné je vážit si každého pracovního místa, ať je to ve velké energetice (severních Čech se týká případné ukončení těžby hnědého uhlí kvůli územním limitům těžby) nebo i v malém podnikání, pro jehož usnadnění současná vláda příliš nedělá, spíše naopak.

„My, Mostečané, o tom víme své. Chceme-li donutit někoho pracovat, tak musíme nerudovsky vědět, kam s ním. Řešení přes sociální systémy je spíš úsměvné,“ uzavírá. „Podnikatelé nabízejí hodně pracovních míst pro občany, kteří skutečně chtějí pracovat. Existuje mnoho neobsazených pracovních míst. Pokud je někdo sociálně slabý, může toho využít,“ dodává k jeho slovům František Jochman za Krajskou hospodářskou komoru v Ústí nad Labem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…