Tady se kradlo, udeřil Radek John. A uhranul diváky Maxipsem Fíkem za stamiliony

03.04.2013 14:22

Publicistický pořad televize Barrandov Bez cenzury poukázal na nejpodivnější projekty regionálního operačního programu Severozápad, kde se ztrácely peníze EU. Jde například o „Hotel 99“ či o hotelový komplex na Nábřeží Maxipsa Fíka v Kadani. Ve všech případech pak v projektech údajně figurují jména politických představitelů ODS a ČSSD. Ty pak pořad nazývá „politickou mafií“.

Tady se kradlo, udeřil Radek John. A uhranul diváky Maxipsem Fíkem za stamiliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda VV Radek John

"Chobotnice zn. Severozápad", zněla reportáž redaktora Roberta Maleckého, která se zabývala čerpáním peněz z Evropské unie (EU). Konkrétně zde byly představeny nejpalčivější problémy z regionálního operačního programu Severozápad.

Jak uvedl na počátku moderátor a duchovní otec pořadu Bez cenzury Radek John, největší problém tady způsobil „politický kartel“ sociální demokracie a ODS. Právě za jejich vlády totiž docházelo k nadhodnocování projektů a obcházení veřejných zakázek.

„Roky se v této zemi kradlo z regionálních operačních programů a roky to nikdo zodpovědně nekontroloval – ani kraje, ani Ministerstvo financí. Zatím největší problém způsobil politický kartel sociální demokracie a ODS v Ústeckém kraji, který měl rozdělování evropských dotací na severu Čech pod palcem. Evropská komise teď nařídila vrátit dvě a půl miliardy korun za chyby v čerpání evropských dotací z Regionálního operačního programu Severozápad. Chyby v čerpání dotací je diplomatické slovo pro kradení – konkrétně nadhodnocování projektů a obcházení veřejných zakázek. Za vlády údajné rozpočtové odpovědnosti tak přicházíme o obrovské peníze a ještě nám hrozí, že další evropské dotace ve výši až deseti miliard korun už na sever Čech nepřijdou,“ zmínil před reportáží John.

Reportér Malecký poté zdůraznil, že ony dvě a půl miliardy korun, tedy pokutu, kterou vyměřili bruselští úředníci, pak kraj odmítl zaplatit.

„Pokud bude Ministerstvo financí či ministr trvat na tom, že kraj má zaplatit nyní jednu miliardu a 800 milionů korun, tak stále by to pro kraj bylo likvidační,“ zopakoval pak na kameru v této souvislosti hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM).

Neprůhlednost a politické manipulace

„Ke konci března je ale ze sedmi regionálních programů v Česku zastaveno proplácení dotací v pěti a nejhorší situace je pak podle Bruselu v Ústeckém kraji, který má navracet nejvíce peněz. Tady prý hrozí, že bude projekt zastaven úplně,“ zmínila dále reportáž s tím, že Evropská komise totiž trvá na tom, že se na severu Čech peníze přidělovaly neprůhledně a docházelo přitom k politickým manipulacím – projekty si prý rozebrala „politická mafie“.

A jaké jsou ty nejpodivnější projekty? Například jde o hotelový komplex, který byl přestavěn z bývalého výletního zámečku Větruše. Tento hotel pak je prý přímo spojen s ústeckým primátorem Vítem Mandíkem (ČSSD). Na hotel totiž šlo z EU 68 milionů korun přes společnost „Ekofin PC“, kde byl Mandík v době podání projektu jednatelem. Pak ale ČSSD vyhrála v Ústí volby a Mandík z firmy odešel a zamířil do politiky. Jen prý dva týdny poté, co byl zvolen primátorem, dotaci pro hotel schválil výbor regionálního dotačního programu Severozápad.

„Pro dotační program hlasovala i tehdejší primátorka Jana Vaňhová, její náměstek Pavel Kouda, který je aktuálně obviněný právě za manipulace s dotacemi, či krajský šéf strany Petr Benda a radní Arno Fišera,“ zmiňuje k tomu reportáž.

Podle ní ale po dvou letech udeřila bruselské auditory do očí jedna podezřelá okolnost: Žádost o dataci podpořila totiž právě zmiňovaná firma Ekofin a to výpisem z účtu, na kterém leželo 60 milionů korun. Ovšem původ těchto peněz nikdo nikdy neuměl vysvětlit..

Kadaňsko – chomutovská větev a Ahmad Raad

Další „horká situace“ je pak také kolem kadaňsko – chomutovské větve, do níž spadá jméno podnikatele Ahmada Raada, člena regionální rady ODS. Nadační fond proti korupci třeba zjistil, že si Raad na Nábřeží Maxipsa Fíka v Kadani postavil hotel z dotací EU za 28 milionů korun.

Kolem hotelu se pak rozprostírá Nábřeží Maxipsa Fíka, které v auditní zprávě podle pořadu ale také figuruje jako nadhodnocená stavba, neboť se částka na jeho výstavbu vyhoupla prý až na neuvěřitelných 215 milionů korun.

„Tento kadaňský projekt pak bývá řazen mezi typické případy nadhodnocování veřejných staveb,“ zdůraznil pořad Bez cenzury.

Jenže i v Chomutově se prý dá najít cosi podivného. Mezi podezřelé stavební projekty se prý řadí hotel s názvem „Hotel 99“, kde na jeho stavbu a přilehlé apartmány ironicky 99 miliony korun přispěla také EU. I tady se ale objevuje jméno Ahmada Raada z ODS. Hotel totiž patří firmě President Securities, která je majetkem Raadova portfolia. „I tento dotační projekt v ROPu pak odhlasoval kartel politiků z ODS a ČSSD,“ připomíná reportáž.

Peníze prý skončily přímo u regionálních politiků

Ústecký kraj je pak prý i kvůli tomuto komplexu veden hned ve čtyřech položkách z deseti nejdražších projektů v ČR. To, že peníze pak skončily v okolí, nebo přímo u regionálních politiků, je ale možná jen náhoda - jenže na tu v Bruselu nikdo prý nevěří.

Zvláštní ovšem je, že se za rozkradenými miliony nehledá žádný konkrétní viník, jen opoziční Hnutí pro kraj vyzvalo krajské instituce, aby policii oznámilo jména úředníků nebo i politiků, kteří svou činností mohli napáchat škody. Jenže kraj podivně mlčí a neaktivní v této věci je pak podle reportáže kupodivu také hejtman Oldřich Bubeníček. Ten sice vždy odkazuje na práci policie, ovšem když je na problém tázán, tak pro média pouze mlčí.

Problémy s dotacemi přitom podle všeho budou muset nyní řešit hlavně komunisté, neboť bývalá sociálně demokratická hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová nemá chuť se k čemukoliv z minulosti vyjadřovat. Zástupci ODS pak ve věci dotací volí taktiku „opatrného mlčení“, dodává na závěr reportáž.

V lednu už bylo jasné, že John začne znovu točit

To, že poslanec a bývalý šéf Věcí veřejných Radek John bude figurovat v pořadu Bez cenzury televize Barrandov prosáklo do médií na počátku tohoto roku. Tehdy novináři zjistili, že nejenom že bude John jakýmsi duchovním otcem tohoto pořadu, ale navíc ho bude také moderovat a dokonce prý občas v terénu natočí i nějaké reportáže.

„Šibalové, kmotři, pijavice přisáté na veřejných rozpočtech, lumpové naší současnosti, viníci dnešního marasmu – ti všichni budou na mušce, nebo spíš v hledáčku kamery nového investigativního pořadu s názvem Bez cenzury,“ sliboval pak sám John nevšední odhalení.

Jenže tento jeho počin byl často kritizován nejen médii, ale i politiky. Ti často poukazovali na to, že John bude sedět na dvou židlích – ve sněmovně a v televizi. Tím tak bude ve střetu zájmů, neboť se jako politik měl možnost dostat k tajným informacím, a pokud je zveřejní, tak může ohrozit dokonce i bezpečnost státu.

„Nejdřív byl dobrým redaktorem a pak špatným politikem. Tak jsem zvědavý, jaký bude redaktor a politik dohromady,“ řekl pak v této souvislosti v únoru médiím poslanec Jaroslav Foldyna z ČSSD.

Hvížďala: Bilion za slunce? Nic objevného tam nepadlo

John počátkem března pak kupříkladu v reportáži „Bilion za slunce“ shrnul to, co o solárním průšvihu zaznělo v médiích v uplynulých měsících. Vypravil se třeba za předkladateli zákona, který umožnil velkorysou podporu solární energii. Sešel se i s bývalým předsedou Energetického regulačního úřadu Josefem Fiřtem, po telefonu vyzpovídal například exministra průmyslu a obchodu Vladimíra Tošovského.

„Zatím mám veskrze kladné ohlasy. Samozřejmě se někteří diváci se ptají, co se s tou fotovoltaikou dá udělat. Ale problém je, že s ní už nedá udělat nic. Retroaktivně nejde snížit to nastavení za roky 2008, 2009 a 2010. Lidé by chtěli řešení, ale to jediné je, že budou dávat pozor na politiky, pro co hlasují a pokud něco pokazili, tak je už příště nebudou volit,“ svěřil se tehdy sám John pro ParlamentníListy.cz.

Komentátor Karel Hvížďala ale ParlamentnímListům.cz řekl, že v reportáži o fotovoltaice nezaznělo nic nového.

„Když je politická strana úplně dole, tak se snaží najít populistická témata, která by rezonovala s velkou částí společnosti. Ale žádný nový nápad ani impuls v tom není. A podobně byl dělán i tento pořad,“ poznamenal tehdy Hvížďala.

O Kalouskovi bez Kalouska

Podobné to bylo i s reportáží z 19. března o vládnutí ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Reportáž o Josefu Dobešovi, Johnovi bývalém spolustraníkovi a exministru školství, působila totiž poněkud kontroverzně.

Připomněla třeba to, že ministrům, kteří „Mirka zlobí“, Kalousek škrtá finance, zatímco pro ty, co nezlobí, se peníze někde vždy najdou. Jenže tato snaha navíc vyzněla poněkud naprázdno - v celé reportáži totiž vůbec nedostal Kalousek prostor k tomu, aby se mohl vyjádřit.

„Mě nepřekvapuje, že se Radek John do mé osoby naváží, je to ale směšné. Jeho reportáže mě proto upřímně nezajímají. Já osobně si nejsem vědomý toho, že by mě v nějaké takové souvislosti někdo oslovil s otázkou, ale třeba se obrátili na naše tiskové oddělení ministerstva. Tam samozřejmě chodí denně někdy možná i stovky dotazů, na které se průběžně odpovídá. Vyloučit tedy žádost o nějakou reakci z jejich strany úplně nemůžu,“ dodal pak k tomu pro ParlamentníListy.cz ministr financí Miroslav Kalousek.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …