Školy, které přes prázdniny vyhazují učitele, prověří inspekce

22.07.2011 23:21

Ministr školství Josef Dobeš se rozhodl zarazit oblíbenou praxi ředitelů, kteří na prázdniny vyhazují učitele, aby jim o letních měsících nemuseli platit. Dobeš označuje takové chování za neetické a slibuje, že do takových zařízení vyšle inspekci.

Školy, které přes prázdniny vyhazují učitele, prověří inspekce

Aby ušetřili na prázdninových platech, dávají někteří ředitelé svým zaměstnancům v červnu výpověď, aby jim v září opět dali novou smlouvu. "Učitel není námezdní dělník," ohrazuje se proti takovému chování Dobeš. Podle něj jsou navíc takové praktiky zcela v rozporu s programovým prohlášením vlády. Ta garantuje učitelskému povolání respekt a zvyšování prestiže.

Postižení učitelé si mohou stěžovat

Učitelé si tak nově mohou stěžovat na tiskovém odboru MŠMT, konkrétně na emailové adrese press@msmt.cz. "Tiskový odbor bude přijímat i anonymní stížnosti a respektovat tak obavy poškozených učitelů z možných postihů," uvedla proportál iDnes.cz mluvčí výboru Lucie Kubovičová.


Na základě stížností pak ministr v září do inkriminovaných škol vyšle inspektory, kteří jednotlivé případy ukončování pracovního poměru přezkoumají. Do hledáčku inspekce by se mělo dostat i hospodaření školy a úroveň péče a profesionálního rozvoje, kterou školy učitelům umožňují.

 

Čtěte také:

Dobeš odměnil kolegyni více než sto tisíci. O ostatních mlčí

 Plošné testování žáků je špatné. Dobeš neví, co chce. Zlobí se komentátor

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…