Děti do škol. Hlavní téma na ČT. Plaga, Klaus, Jírovcová

11.02.2021 10:16

Dnes se bude rozhodovat o dalším prodloužení nouzového stavu. Vláda však nemá jistou podporu. Opozice je proti a žádá plán na otevření škol. O tom v Událostech, komentářích na ČT24 debatoval ministr školství Robert Plaga, předseda Trikolóry Klaus ml. a poslankyně KSČM Aulická Jírovcová.

Děti do škol. Hlavní téma na ČT. Plaga, Klaus, Jírovcová
Foto: Repro ČT24
Popisek: Ministr školství Robert Plaga a poslanci Hana Aulická Jírovcová a Václav Klaus ml.

Hlavním tématem debaty bylo školství. V Rakousku a na Slovensku se školy částečně otevřely v pondělí, v obou zemích se počítá s rozsáhlým testováním. V Rakousku se mladší děti testují dvakrát týdne a starší studenti se testují jednou týdně a ve škole se střídají. Na Slovensku se zase musí jednou týdně otestovat jeden z rodičů. Všechny školy ale také nejsou otevřené, v současné době funguje necelých 30 procent škol. 
 
Robert Plaga uvedl, že předpokládá, že politická shoda na otevírání škol je. „Od podzimu jsou jasně stanoveny priority návratu do škol. Teď se objevily nové neinvazivní testy, máme jako MŠMT připravený materiál, který jednoznačně říká, jaké varianty jsou k dispozici,“ řekl Plaga. 
 
 
„Situace je opravdu vyhrocená, ty děti potřebují do školy. Já můžu chápat ministerstvo školství ze všech stran, že se snaží, ale my jsme tu snahu do teď neviděli,“ oponovala poslankyně Aulická Jírovcová. Ministr Plaga se ale ohradil a nesouhlasí, že snaha ministerstva není vidět. 
 

Anketa

Který z lídrů sněmovních stran ve vás vzbuzuje největší důvěru?

39%
0%
1%
45%
3%
hlasovalo: 28554 lidí
Hnutí Trikolóra je v otázce návratu do škol nejradikálnější. „Od začátku jsme tvrdili, že děti ve školách měly být celou dobu. Nebyl žádný důvod je ze školy vyhánět. Když se podíváme na ta data, tak děti 5-10 let mají výrazně menší nakažlivost a není žádný rozdíl mezi dětmi ve druhé a v páté třídě, kteří do škol nechodí,“ uvedl poslanec Klaus. 
 
Do škol by se studenti v nějakém režimu mohli vrátit k prvnímu březnu. U testování studentu padly tři otázky. Jaký typ odběru se bude používat? Kdo bude odběr provádět a jak se bude odběr vyhodnocovat? 
 
Na to odpověděl ministr Plaga. „Bavíme se o testech, které nejsou odebírány někde hluboko v nose z čeho má řada rodičů obavy, a já je chápu. Je to buď odběr ze slin, či tzv. plivací test nebo odběr z kraje nosu,“ uvedl a dále dodal, že sady jsou samoodběrové, kde se zvažuje varianta odběru doma či až ve škole. Výsledek by měl být známý zhruba za 10-15 minut. 
 
„Vláda půl roku nic nedělala a teď ve chvíli, kdy je tlak rodičů a učitelů nesnesitelný, tak rychle taháme z klobouku nějaké typy testů. Druhá věc je, že moji dceru, která je ve druhé třídě, nikdo nikdy netestoval, a to je ve škole málo dětí. Nedovedu si představit, až tam bude celá populace, jak se testování na vážno rozběhne,“ vyjádřil nesouhlas předseda Trikolóry Klaus ml. 
 
Velká chyba podle poslankyně Aulické Jírovcové byla, že učitelé nebyli zahrnuti do první vlny očkování. „Pedagogičtí a nepedagogičtí pracovníci jsou v kategorii 1B, to znamená hned po těch nejohroženějších, zdravotnících,“ oponoval Plaga. 
 
 
Ohradil se i Klaus ml. „Tak se podívejme na realitu. Za poslední rok byly děti s bídou ve škole tři měsíce, přesto, že epidemiologická situace neustále kolísá, stále jsme slyšeli, že to není možné. Mladou generaci nesmíme za žádnou cenu obětovat. Už před rokem nám slibovali chytré karantény a podobně a dosud neběží nic. Otevřme školy, otevřme malé obchody, dovolme lidem jezidt na vleku, když mohou jezdit v metru. Protože jinak můžeme zavřít všechno, to tady taky nemusíme vysílat ani ve studiu,“ uzavřel téma Klaus ml. 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…