„Budeme spolupracovat," dohodla se Akademie věd se svým izraelským protějškem

24.06.2017 20:03

Stáže talentovaných studentů v Jeruzalémě či Tel Avivu, mezinárodní sympozia, vědecké konference a úzká spolupráce výzkumných týmů. To všechno bude nyní snazší díky memorandu, které v pátek 23. června 2017 podepsala Akademie věd ČR s Izraelskou akademií věd a umění.

„Budeme spolupracovat," dohodla se Akademie věd se svým izraelským protějškem
Foto: cas.cz
Popisek: Akademie věd ČR - logo

Slavnostního podpisu se zúčastnily šéfky obou institucí, profesorky Eva Zažímalová a Nili Cohenová. „Izrael je jeden z vědecky nejproduktivnějších států. Mají velký počet nositelů Nobelovy ceny, velký počet nositelů prestižních grantů Evropské výzkumné rady a spoustu kontaktů, což je ohromná výhoda. Nicméně profitovat z toho budou obě strany,“ řekla po podpisu smlouvy předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová. Memorandum svou přítomností podpořili i izraelský velvyslanec Daniel Meron a Arnošt Marks, místopředseda Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace.

„Když jsme se s Evou na jaře obě potkaly v Jeruzalémě, okamžitě jsme si padly do oka. Poté jsme zjistily, že jedna smlouva o spolupráci existuje, ale už je zastaralá. A tak jsme se rozhodly ji obnovit. Je snad lepší příležitost, než to udělat v Praze, místě natolik spjatém s židovskou historií?“ řekla Nili Cohenová, původní profesí právnička. Upozornila, že Izraelská akademie věd a umění není vědeckou institucí v klasickém smyslu, ale spíš „přátelskou organizací“.

„Máme mnoho společného, kromě jiného i to, že jsme obě druhé prezidentky v historii svých institucí, které jsou převážně ovlivňované muži. Mezi sto dvaceti našimi členy máme pouhých patnáct žen,“ dodala Cohenová s narážkou na to, že sama před dvěma roky na vedoucí pozici vystřídala oceňovanou biochemičku Ruth Arnonovou, která se zabývala výzkumem roztroušené sklerózy a podílela se na vývoji léku Copaxonu. Cohenová je přitom sama velmi respektovaná právnička, byla také dlouholetou rektorkou univerzity v Tel Avivu.

První oficiální návštěva Cohenové v Praze předznamenává další významnou událost, příjezd izraelského ministra pro vědu, technologie a vesmír Ofira Akunise, který přijíždí na pozvání místopředsedy vlády Pavla Bělobrádka a v pondělí je čeká společné vystoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…