České dráhy upraví tarify na rok 2024 v souladu se státní jednotnou jízdenkou

27.09.2023 22:03 | Tisková zpráva

České dráhy upraví kilometrický tarif a z něj odvozené nabídky pro jízdní řád 2024 ve stejné výši, jako se stane u státního Systému jednotného tarifu a jízdenek OneTicket. Půjde o zvýšení tarifů v průměru o 9,5 %.

 České dráhy upraví tarify na rok 2024 v souladu se státní jednotnou jízdenkou
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Úprava reflektuje vývoj inflace i rostoucí ceny vstupů za uplynulý rok např. v oblasti údržby, nafty, ceny náhradních dílů a dalších položek, které ovlivňují náklady na zajištění dopravy. Až do 9. prosince bude možné zakoupit jízdenky včetně předprodeje na 2 měsíce za současné ceny. Vyšší ceny se tak mohou do nákladů na cestování reálně promítnout až v prvním čtvrtletí roku 2024.

České dráhy upraví své kilometrické tarify a z nich odvozené nabídky k obvyklému termínu, kterým je zavedení nového jízdního řádu 2024. V letošním roce budou nové tarify platit od 10. prosince. Naposledy společnost upravila svůj základní kilometrický tarif k 11. prosinci 2022.

Základní kilometrický ceník ČD pro vnitrostátní přepravu se zvýší v průměru o 9,5 %, tedy ve stejné výši jako státní Systém jednotného tarifu a jízdenky OneTicket, pro které jsou vymezena pravidla pro zvyšování cenové hladiny ve vazbě na inflaci. Úprava cen v tomto rozsahu se promítne do všech nabídek, které jsou založeny na kilometrickém tarifu, např. Flexi základních jízdenek, Traťových jízdenek, Traťových jízdenek region atp. Konkrétní příklady změn u Flexi základního jízdného, tedy základního jízdného bez slev, jsou uvedeny v tabulce.

tabulka

Desetienní traťová jízdenka zlevní, ceny Flexi zvýhodněných a Vázaných jízdenek budou reagovat na poptávku a využití vlaků

Zároveň dojde od 10. prosince ke snížení ceny 10denní traťové jízdenky. Nadále řada občanů využívá v různém rozsahu možnost práce z domova. České dráhy chtějí u těchto osob podpořit využívání cestování železnice a nabízejí 10denní traťovou jízdenku, kterou využijí v libovolných 10 dnech během měsíční (30denní) platnosti pro cesty např. mezi domovem a svým zaměstnavatelem. Výpočet ceny bude u této jízdenky upraven tak, že dojde k jejímu mírnému zlevnění oproti cenám roku 2023.

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11911 lidí

Ceny Flexi zvýhodněných jízdenek a Vázaných jízdenek budou i nadále pružně reagovat na poptávku po cestování. Jejich aktuální cena je závislá např. na době nákupu před cestou, poptávce po cestování na dané lince, resp. daným spojem a na dalších faktorech, které se do ceny dynamicky promítají. V reakci na tyto faktory bude zvýšení cen u těchto nabídek pružné a v rozsahu do 9,5 %. Aktuální ceny ve chvíli nákupu jsou k dispozici např. v e-shopu nebo v aplikaci Můj vlak a jsou vždy nižší než Flexi základní jízdné.

České dráhy budou prodávat jízdenky dle současných cen až do půlnoci 9. prosince 2022, a to včetně dvouměsíčního předprodeje. V případě nákupu jízdenek v předprodeji tak bude možné cestovat ještě na začátku února za původní ceny a v případě nákupu např. čtvrtletní jízdenky mohou cestující jezdit za současné ceny až do května příštího roku.

Dopravce bude v roce 2024 pokračovat také v obnově vlaků a rozšiřování služeb. České dráhy plánují v roce 2024 nasadit do provozu nejmodernější expresní soupravy ComfortJet a bude pokračovat také výměna starších souprav za nové jednotky RegioPanter a RegioFox. Půjde o desítky nových vlaků, které dopravce nasadí na své linky. Rozšíří také počet bezbariérových vlaků, vlaků s palubní Wi-Fi sítí nebo s možností dobíjet během jízdy cestovní elektroniku (mobilní telefony, notebooky, tablety atp.). Společnost plánuje investovat do nových vlaků kolem 100 miliard Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…