Ministerstvo kultury prohlásilo kostel sv. Mikuláše na Kladensku za kulturní památku

18.05.2022 14:21 | Tisková zpráva

Soubor „Kostel sv. Mikuláše“ je výraznou dominantou sídelního celku Hnidousy na Kladensku, má vysokou urbanistickou hodnotu a je vzácným příkladem pozdně secesní sakrální stavby.

 Ministerstvo kultury prohlásilo kostel sv. Mikuláše na Kladensku za kulturní památku
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Soubor tvoří pozemek, jehož součástí je kostel sv. Mikuláše se všemi jeho součástmi, hlavní oltář sv. Mikuláše, boční oltář sv. Rodiny, sousoší sv. Anny, socha sv. Jana Nepomuckého, socha sv. Jana Křtitele a pozemek kolem kostela (parc. 336/1, k. ú. Hnidousy).

Kostel byl postaven v letech 1912 – 1913 díky spolku sv. Bonifáce při Emauzském klášteře. Pozemek pro vznik nového kostela věnovali Břevnovští benediktini, kterým celé kladenské panství patřilo. Kostel se do současnosti dochoval téměř v autentické podobě z doby výstavby včetně historických konstrukcí a velmi zdařilých architektonických a uměleckořemeslných prvků v interiéru ( historická malba, okna i dveře, podlahové krytiny, schodišťové zábradlí , kropenky). Je rovněž důležitým zástupcem tvorby Antona Möllera, z jehož díla je dosud památkově chráněn například kostel sv. Karla Boromejského ve Varnsdorfu, kostel sv. Jana Nepomuckého v Českých Budějovicích, dominikánský kostel Panny Marie Růžencové v Plzni a kostel sv. Bonifáce v Liberci. Ve spektru architektových realizací patří kostel sv. Mikuláše v Hnidousích k jeho charakteristickým dílům.

Cenné jsou také varhany z roku 1897, které se původně nacházely v kostele sv. Václava v Kmetiněvsi. Představují jedny z mála plně funkčních nástrojů Josefa Vanického z Třebechovic s nedotčeným zvukem intaktního píšťalového fondu. Hodnotné jsou i oba dochované zvony z brněnské dílny Rudolfa Manouška. Zvon z roku 1919 je dílem z počátečního období činnosti manouškovské dílny, kdy lila pouze ocelové zvony. Bronzový zvon pochází z roku 1929 a splňuje tehdejší přísné kampanologické standardy. Památkovou hodnotu kostela sv. Mikuláše dále významně navyšuje dochované vnitřní vybavení, zejména oltáře a sochařská výzdoba. Jedná se o velmi kvalitní umělecko-řemeslné práce, které jsou z památkového hlediska neopominutelnou součástí liturgického prostoru.

Ministerstvo ve správním řízení konstatovalo, že předmětný soubor kostela sv. Mikuláše v k. ú. Hnidousy svým charakterem, historickou, architektonickou, urbanistickou i umělecko-řemeslnou podstatou a mírou dochování autentických detailů splňuje podmínky pro prohlášení věci za kulturní památku ve smyslu zákona o památkové péči. Rozhodnutí nabylo právní moci 5. 4. 2022.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…