Národní galerie hledá výstavní projekt pro bienále umění v Benátkách

20.07.2018 7:35 | Zprávy

Národní galerie v Praze vypsala otevřenou soutěž na výstavní projekt pro Český a Slovenský pavilon na 58. mezinárodním bienále umění v Benátkách. Nejstarší světová přehlídka umění proběhne od května do listopadu 2019.

 Národní galerie hledá výstavní projekt pro bienále umění v Benátkách
Foto: prague.eu
Popisek: Sídlo Národní galerie v Praze

Hlavní téma 58. ročníku inspirovala starověká čínská kletba „Nechť žiješ v zajímavých časech“, která odkazuje k dobám nepokojů a nejistoty – jako je podle kurátorů ta dnešní. Vedoucím kurátorem bude Američan žijící v Londýně Ralph Rugoff.

Bienále v Benátkách příláká ročně více jak půl milionu mezinárodních návštěvníků. První ročník se konal v roce 1895, Československo se ho účastní již od roku 1920. Český a Slovenský pavilon architekta Otakara Novotného z roku 1926 patří navíc mezi nejcennější stavby v areálu. Vítěz otevřené soutěže Národní galerie převezme příští rok pomyslnou štafetu od Jiřího Davida, který v roce 2015 v Benátkách představil instalaci Apoteóza, jenž interpretovala jeden z obrazů cyklu Slovanská Epopej Alfonse Muchy.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Hezky napsané

Celý váš komentář ke státnímu svátku se mi líbil. Na konci píšete, že 28. říjen není jen datum. Je to připomínka, že když táhneme za jeden provaz, dokážeme všechno. Nemyslíte, že to je ale něco, co vy politici vůbec neděláte? Že se nejste schopni ani v dost zásadních věcech oprostit od vaší stranick...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: Jižní Čechy voní pečenou husou a mladým vínem

22:03 JCCR: Jižní Čechy voní pečenou husou a mladým vínem

Svatomartinské hody jsou tradičním vyvrcholením gastronomické sezóny.