„Prvorepubliková OSA“ – výstava k 95. výročí OSA

12.10.2014 9:49

Ochranný svaz autorský (OSA) byl založen před 95 lety 9. října 1919 první ustavující valnou hromadou. Přesně v den výročí dne 9. října 2014 se v Senátu PČR uskutečnila vernisáž výstavy doprovázená konferencí s názvem „Prvorepubliková OSA“, která se nesla v duchu – OSA kdysi, OSA dnes. Výstava bude v prostorách Senátu PČR veřejnosti přístupná o víkendech od 10 do 17 hodin do 28. října 2014. Nabízí jedinečné historické materiály a unikátní artefakty přímo z archivu OSA, které doposud nebyly nikde vystavovány.

„Prvorepubliková OSA“ – výstava k 95. výročí OSA
Foto: OSA
Popisek: OSA

OSA si založili samotní tvůrci hudebních děl již v roce 1919, cílem výstavy a konference je připomenutí tohoto významného dne. Akce přiblížila hlavní poslání a roli OSA v současnosti, jeho vize, hodnoty i cíle. V rámci konference vystoupil jazzman Luboš Andršt, jehož prezentace byla věnována historii hudby a jejího významu pro společnost, přiblížil i samotný tvůrčí proces vzniku hudby a poodkryl také část historie OSA v 80. letech a v porevolučním období. Svůj příspěvek začal Luboš Andršt slovy: „Hudba je fenomén, který nás provází od kolébky až do hrobu a na tom nemůže nikdo nic změnit.“   

Současné fungování OSA, jeho cíle, hospodářské výsledky a zajímavosti týkající se autorských odměn představil předseda představenstva Roman Strejček.

„Jedním z našich hlavních cílů je prosazování respektu k vlastnictví a talentu jednotlivce, nebojím se říci Fair Trade Music. Věřím, že tato akce přispěje k informovanosti veřejnosti, že hudba není samozřejmou ingrediencí a že se za tvorbou skrývá mnoho práce a obdivuhodného talentu,“ dodává Roman Strejček.

V rámci výstavy jsou k vidění historické artefakty od starých gramofonových desek přes první ohlášky písní, fotografie i další dokumenty z první republiky až po různá srovnání a statistiky. Nechybí ani panely s dalšími zajímavostmi, které mimo jiné přibližují výběr a výplatu autorských odměn nebo různé fámy o OSA. 

Moderátorem celého dne byl skladatel, hudebník a člen Dozorčí rady OSA Michal Prokop.

OSA navazuje na činnost Ochranného sdružení spisovatelů, skladatelů a nakladatelů hudebních děl, zapsané společenstvo s ručením omezeným, které bylo založeno v roce 1919 Karlem Barvitiem, Rudolfem Piskáčkem, Arnoštem Hermannem, Josefem Švábem, Františkem Šmídem, Eduardem Joudalem, Emilem Štolcem, Otakarem Hanušem a Karlem Hašlerem. Jedním z prvních ředitelů byl syn skladatele Antonína Dvořáka. Sdružení prošlo postupně řadou změn právních forem. Je jedním ze zakládajících členů Mezinárodní konfederace ochranných autorských společností CISAC  (v roce 1926) a Mezinárodní organizace pro ochranu práv k mechanickým záznamům děl BIEM (v roce 1929).

Dodnes je hrdou neziskovou organizací zastupující práva hudebních autorů z celého světa. Díky Projektu Partnerství podporuje OSA více jak 250 hudebních projektů za rok. OSA je důležitým mostem mezi autory a uživateli jejich děl. Autorům poskytuje služby spojené s výběrem a následným rozúčtováním autorských odměn, včetně zpracování dat od uživatelů a právních služeb. Uživatelům usnadňuje přístup k legálnímu užití hudby všech žánrů z celého světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…