Středočeský kraj nezpomalil proces bezplatné výpůjčky pozemků pro Českou krajinu

11.08.2019 18:38

„Před třemi měsíci teprve Středočeský kraj ukončil spor se společností Mladá RP, s.r.o. Během těchto třech měsíců musel být zveřejněn záměr o pronájmu pozemků dle zákona o krajích. Poté musí samotný návrh na výpůjčku ještě projít komisí pro majetek, která je poradním orgánem Rady kraje, a následně půjde návrh na bezplatnou výpůjčku pozemků k rozhodnutí na jednání Rady, což se stane 2. září 2019,“ říká náměstek hejtmanky pro oblast životního prostředí a zemědělství Miloš Petera (ČSSD).

 Středočeský kraj nezpomalil proces bezplatné výpůjčky pozemků pro Českou krajinu
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Středočeský kraj - znak

Středočeský kraj tedy dosud neodsouhlasil pro Českou krajinu žádnou výpůjčku, která je navíc nenároková. Středočeský kraj nemůže poskytnout soukromému subjektu, kterým společnost Česká krajina o.p.s. je, bez rozvahy a ke všemu bezplatně na dobu deseti let cca 270 ha pozemků, které jsou způsobilé pro čerpání zemědělských dotací.

Česká krajina proto nedisponuje usnesením Rady Středočeského kraje, které by ji výpůjčku přiřklo. Jediné kladné stanovisko z 05.10.2016 se vztahuje k vyvěšení záměru výpůjčky dle § 18 odst. 1 zákona o krajích – podle zákona toto stanovisko není schválením výpůjčky. Do rozhodnutí Rady Středočeského kraje, plánovaného na 2. září 2019, tedy nikdy žádná smlouva nemohla být připravována k podpisu, protože pro to do rozhodnutí Rady Středočeského kraje neexistuje právní základ. Ředitel České krajiny o.p.s., pan Dalibor Dostál, byl s touto skutečností seznámen. Přesto se snaží mediálně tlačit Středočeský kraj, který mu v posledních čtyřech letech poskytl dotace ve výši 6,7 mil. Kč, do uzavření smlouvy o výpůjčce krajského majetku v hodnotě desítek miliónů korun bez ohledu na zákonné i podzákonné předpisy, jež je Středočeský kraj povinen dodržovat při hospodaření s veřejným majetkem.

„I tak se snažíme najít kompromis mezi usnesením komise pro majetek, která chtěla problém řešit až v novém roce, a umožnit rozšíření pastevních ploch pro koně hlavně v oblasti Benátek nad Jizerou. Po České krajině také budeme požadovat zpracování regulačního plánu sudokopytníků tak, aby bylo zcela zřejmé, kolik jich tam bude moci žít. Středočeský kraj vždy vycházel při jednáních a diskuzích s ředitelem společnosti Česká krajina o.p.s., panem Daliborem Dostálem, vstříc, a na tom se nic nemění,“ uzavřel náměstek Miloš Petera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…