„Život začíná v padesáti“. Alternativa 50+ spouští projekt pro nezaměstnané po padesátce

20.04.2015 19:03

Obecně prospěšná společnost Alternativa 50+ v dubnu letošního roku spustila projekt Život začíná v padesáti: motivace a vzdělávání lidí 50+ zvyšující uplatnitelnost na trhu práce. Cílem je podpořit a rozvinout dovednosti nezaměstnaných osob starších padesáti let, které potřebují k získání nového zaměstnání, jeho výběru, ke komunikaci se zaměstnavateli ze soukromé či veřejné sféry a k jeho udržení.

„Život začíná v padesáti“. Alternativa 50+ spouští projekt pro nezaměstnané po padesátce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce pro Prahu

Projekt bude realizován na území hlavního města Prahy do konce roku 2015 a je financován z Operačního programu Praha – Adaptabilita (OPPA).

„Více než čtvrtinu uchazečů o zaměstnání tvoří lidé po padesátce. Nacházejí se v nesnadné životní situaci, je pro ně totiž výrazně složitější nalézt si novou práci. Přitom zjevně není na ústupu diskriminační jednání, kterému nezaměstnaní a nezaměstnané po padesátce čelí, což potvrzují i naše zkušenosti z poslední doby,“ přibližuje motivaci projektu ředitelka Alternativy 50+ Linda Sokačová.

V rámci projektu se uskuteční bezplatné vzdělávací semináře, které jsou určeny nezaměstnaným starším padesáti let z Prahy. Účastníci a účastnice seminářů se zorientují v oblasti fungování současného trhu práce a v tom, jak čelit situacím porušování pracovního práva či diskriminaci.

Dále budou obeznámeni s nejčastějšími triky a chytáky personalistů i zaměstnavatelů a naučí se perfektně připravit svůj životopis nebo motivační dopis. Součástí bude procvičení základního ovládání počítačů, a to především vzhledem k jejich užití při hledání zaměstnání. Absolvují i krátkodobou stáž.

Součástí seminářů bude bilanční diagnostika a po dobu konání projektu mohou účastníci a účastnice využívat služeb bezplatného sociálně-právního a kariérního poradenství nebo poradenství k zahájení vlastního podnikání. Zároveň budou podpořeni při hledání zaměstnání či při jednání s úřady. „Alternativa 50+ tímto navazuje na svou dosavadní poradenskou činnost. Individuální přístup je pro nás samozřejmostí,“ dodává Linda Sokačová.

Současně během projektu vznikne svépomocná skupina založená na aktivitě samotných lidí po padesátce, pečujících, slaďujících rodinu s prací a nezaměstnaných. Svépomocná skupina bude platformou pro sdílení informací k řešení problémů spojených s ukončením pracovního poměru, hledáním nového zaměstnání a nezaměstnaností. Vedle toho vznikne burza oblečení pro lidi v nouzi, kteří si hledají zaměstnání a nemají dostatečné finanční prostředky k tomu, aby si zajistili odpovídající pracovní oblečení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…