39. týden na Českomoravské komoditní burze Kladno: Cena elektřiny stoupá, cena zemního plynu je dále stabilní

03.10.2016 12:07

Na Českomoravské komoditní burze Kladno bylo ve 39. týdnu uzavřeno 732 kontraktů na dodávku 509,4 tisíce MWh elektřiny a zemního plynu pro konečné odběratele za 274,5 milionu korun. Elektřina zdražila, cena plynu se od poloviny září drží na úrovni kolem 400 Kč/MWh.

39. týden na Českomoravské komoditní burze Kladno: Cena elektřiny stoupá, cena zemního plynu je dále stabilní
Foto: cmkbk.cz
Popisek: Českomoravská komoditní burza Kladno - logo

Roční kontrakt elektřiny ve vysokém napětí se v závěru týdne obchodoval za 805 Kč/MWh, což znamená nárůst proti předchozímu týdnu o 7,3 procenta. V nízkém napětí zdražila elektřina o 4 procenta na 778 Kč/MWh.

Roční kontrakt zemního plynu ve velkoodběru uzavíral na kurzu 400 Kč/MWh, tedy na stejné úrovni jako ve dvou předchozích týdnech. V maloodběru šla cena dolů o 0,5 procenta na konečných 399 Kč/MWh.

O kumulovaných úsporách dosažených při nákupech na ČMKBK informoval v uplynulém týdnu na svých webových stránkách Liberecký kraj. Ten už od roku 2013 zajišťuje pro svůj krajský úřad, krajské příspěvkové organizace, zřizované společnosti a některé obce dodávky silové elektřiny a zemního plynu. Při jejich nákupu na Českomoravské komoditní burze Kladno působí jako centrální zadavatel v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. „V porovnání s cenami dominantních dodavatelů energií jsme díky těmto moderním formám nákupu dosáhli úspory ve výši 153,8 milionu korun," uvedl ekonomický náměstek hejtmana Libereckého kraje Marek Pieter.

Českomoravská komoditní burza Kladno vznikla v roce 1995 dle zákona č. 229/1992 Sb., o komoditních burzách a na základě státních povolení udělených Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem zemědělství. Obchodování s energiemi organizuje ČMKBK v samostatné sekci Energetická burza od roku 2002, která je tak první energetickou burzou v České republice a největším energetickým burzovním trhem s dodávkami energií ve střední Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…