4 555 premiérových pořadů. ČT art slaví čtvrté narozeniny ve společnosti velkých hvězd

03.09.2017 19:30

Již čtyři roky nabízí Česká televize díky kanálu ČT art divákům každý večer pořady věnující se českému i světovému umění. Za tu dobu Art odvysílal 4 555 premiérových pořadů - z toho 305 koncertů, 162 divadelních představení a 563 nových českých dokumentů. A letošní podzim v tradici pokračuje.

4 555 premiérových pořadů. ČT art slaví čtvrté narozeniny ve společnosti velkých hvězd
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Logo ČT

V pátek zahájil ČT art Týden dárků. Vysílání plné premiér a přímých přenosů, chybět nebude slavící Divadlo na Vinohradech a Divadlo Husa na provázku, ale i cykly s Davidem Vávrou, Rudym Linkou, Jaroslavem Brabcem a Dariou Klimentovou.

„Podzim odstartujeme jako každý rok Týdnem dárků. Jedním z nich je i světová slavnostní premiéra dokumentu o proslulém dirigentovi Danielu Barenboimovi z pražské Lucerny. Diváci tak budou mít příležitost vidět ve stejný okamžik to, co návštěvníci v kině. A to vše za přítomnosti samotného Daniela Barenboima, který dokument přímo na místě uvede,“ říká výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl a dodává: „Dalším dárkem bude tradičně také přímý přenos divadelní inscenace. Tentokrát se vydáme do legendární brněnské Husy na provázku na představení Lásky jedné plavovlásky, plavovlásky jedné lásky.“ V prvním zářijovém týdnu čeká na diváky také premiérový koncert Vídeňské filharmonie ze Schönbrunnu či unikátní záznam koncertu mladého Luciana Pavarottiho z milánské La Scaly, k výročí deseti let od úmrtí slavného tenoristy.

Výročí vzniku Divadla Husa na provázku se bude na podzim věnovat také stejnojmenný desetidílný dokumentární cyklus, který provede dějinami i současností souboru, slavícího padesát let od založení. O šedesát let starší je pak Vinohradské divadlo, na jehož prknech se první představení odehrálo již 24. listopadu 1907. Přesně v den výročí uvidí diváci Artu v přímém přenosu hru v režii Tomáše Töpfera Hašler… Vývoj této pražské scény navíc zmapuje šestidílný cyklus s hranými prvky Dobru, pravdě, kráse. „Chtěli jsme zkusit vyprávět o historii divadla, jež je součástí kultury a společnosti, jinak. Proto nás zajímaly souvislosti mezi velkými dějinami a dějinami jedné konkrétní scény. Divadlo na Vinohradech vzniklo jako druhá reprezentační pražská scéna. A druhý často usiluje stát se prvním,“ popisuje cyklus režisér Pavel Jandourek.

Svůj prostor bude mít na Artu na podzim také hudba, a to v novém diskuzním pořadu Linka, v němž kytarista Rudy Linka povede dialog s nejrůznějšími osobnostmi hudebního světa, jako jsou John Scofield, Pat Metheny, Matěj Ruppert, ale také například Michal David. Na výtvarné umění se zaměří dokumentární série Orbis Artis, která vznikla na základě knihy Jaroslava Brabce. Ten dlouhá léta sleduje dění v oblasti tuzemského výtvarného umění a v každém díle představí jednoho současného umělce. „Orbis Artis je něčím mezi dokumentem, dialogem a kamarádským setkáním. Neoficiální nakouknutí do soukromí i ateliéru. A ačkoliv pořad ukazuje všechny fáze vývoje díla, nepojednává ani tak o díle, jako o člověku samotném,“ prozrazuje scenárista, kameraman a režisér pořadu Jaroslav Brabec.

Pokračování se dočkají divácky oblíbené Šumné stopy, opět s architektem Davidem Vávrou, tentokrát z Rumunska. A vlastní dokumentární cyklus bude věnován i světově uznávané české tanečnici Darii Klimentové. „Pro klasický balet je velmi důležité stále budovat nové diváky, a to hlavně u mladé generace. Jsem vděčná, že jsem tuto příležitost dostala,“ dodává Daria Klimentová.

Na kulturním programu nebude chybět ani zahraniční tvorba. Úterní večery budou patřit slavnému finskému režisérovi Aki Kaurismäkimu a šestici jeho snímků vysílaných – jak je na Artu zvykem – v původním znění s titulky. „Art loni nabídl více než polovinu zahraničních filmů, což bylo téměř čtyři sta sedmdesát hodin vysílání, v původním znění s titulky. A diváci tento trend oceňují. Spokojenost dosahuje nadprůměrných hodnot,“ upřesňuje Tomáš Motl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

16:08 Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemc…