70 let Lékařské fakulty v Hradci Králové

19.08.2015 18:50

Už sedm desítek let se v Hradci Králové vzdělávají budoucí lékaři. K tomuto významnému jubileu připravila Lékařská fakulta UK v Hradci Králové ve spolupráci s Muzeem východních Čech v Hradci Králové unikátní výstavu zobrazující historii budovy Lékařské fakulty v Šimkově ulici.

70 let Lékařské fakulty v Hradci Králové
Foto: Univerzita Karlova
Popisek: Univerzita Karlova

Slavnostní zahájení výstavy proběhne ve čtvrtek 3. září 2015 ve 14h v prvním poschodí budovy teoretických ústavů Lékařské fakulty v Šimkově ulici.

Výstava potrvá od 3. září do 30. listopadu 2015, otevřeno bude od pondělí do pátku od 8 do 18 hodin, vstup na výstavu je zdarma.

Vznik lékařské fakulty v Hradci Králové v roce 1945 je výsledkem tvůrčího nasazení mnoha lidí, bez jejichž profesionality a nadšení bychom dnes mediky s hlavou zabořenou ve skriptech v nejedné z hradeckých kaváren jen těžko vídali.

Stejně tak je pro nás dnes samozřejmostí, že v Šimkově ulici míjíme dlouhou čtyřpatrovou budovu pískové barvy se zlatým nápisem LÉKAŘSKÁ FAKULTA. Nyní památkově chráněný objekt byl ale původně vystavěn ke zcela jiným účelům.

Pro nově se rodící lékařskou fakultu bylo v poválečné době třeba ve městě najít vhodné prostory, které by bylo možné v co nejkratším časovém horizontu zrekonstruovat na posluchárny a laboratoře pro teoretické ústavy. Za tímto účelem se zahájila intenzivní práce na vytipování vhodného objektu. Volba nakonec padla právě na budovu v Šimkově ulici, č. 870. Stavba měla tehdy sice krátkou, ale zato pohnutou historii.

V roce 1935 se stal Hradec Králové sídlem velitelství 2. armádního sboru, pro které bylo třeba vybudovat důstojné sídlo. Po dlouhých jednáních bylo vybráno místo při ulici Na Příkopech, dnešní Šimkova ulice. Projekt byl zadán významnému hradeckému architektovi Janu Rejchlovi, žáku Josefa Gočára. Na stavebních pracích se podílely dvě firmy: Václav a František Capouškovi a František Komárek. Stavět se začalo v roce 1937, částečná kolaudace proběhla v září 1938, ale to už se nezadržitelně blížil vznik protektorátu a konečnou kolaudaci uskutečnily až říšské vojenské úřady v roce 1941. Za války v budově sídlilo gestapo a v části se nacházel vojenský lazaret.

Po předání budovy fakultě v roce 1945 byl architektonickou úpravou interiérů na posluchárny a laboratoře pověřen autor původního projektu – Jan Rejchl. O atmosféře tehdejší doby vypovídá třeba i to, že do úklidových prací se zapojili nejen sami studenti, ale i noví zaměstnanci. Důležité bylo vybudování Velké posluchárny, protože kvůli nedostatku skript byly hlavním zdrojem informací přednášky. Vše probíhalo velmi rychle a v listopadu 1945 se v prostorách budovy vzdělávalo 410 posluchačů.

Výstava ve foyer této budovy nabídne velké množství dobových fotografií z archivu muzea i soukromých sbírek. Ty spolu s podrobnými popisky tehdejších událostí zvídavého návštěvníka provedou celou historií budovy a okolností jejího vzniku.

Sídlo lékařské fakulty v Šimkově ulici i celá lékařská fakulta prošla dlouhým vývojem a stále se vyvíjí. Časem přibyly další budovy, studentů je dnes několikanásobně víc, výuka doznala značných změn, nemalý vliv hrají i moderní technologie. I část budovy byla před nedávnem rekonstruována, aby odpovídala požadavkům moderní doby, zároveň ale architekti citlivě zohlednili historii celého objektu. Vnikly například repliky chybějícího původního unikátního vybavení.

Sedmdesáté výročí fakulty je ideální příležitost přiblížit osudy této budovy i širší veřejnosti.

Na slavnostní vernisáž a následně výstavu jsou zváni zástupci jak tištěných, tak audiovizuálních médií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…