AČCKA: Bulharsko loni navštívilo o 38 % více českých turistů, Česko s Polskem shodně vykázaly nejvyšší přírůstky

05.05.2017 13:48

O nejvyšší meziroční nárůst návštěvnosti v Bulharsku se v loňské letní sezoně postarali čeští turisté, celkem jich navštívilo zemi 209 773 (Ministry of Tourism, Republic of Bulgaria).

AČCKA: Bulharsko loni navštívilo o 38 % více českých turistů, Česko s Polskem shodně vykázaly nejvyšší přírůstky
Foto: AČCKA
Popisek: AČCKA

Letní sezona 2016 byla pro Bulharsko velmi úspěšná. Celkově došlo k 18 % růstu počtu zahraničních návštěvníků ve srovnání s rokem 2015. Jen v loňských letních měsících navštívil zemi, která má 7 milionů obyvatel, téměř stejný počet návštěvníků ze zahraničí (6,3 mil.). V ročním součtu se jedná o číslo 10,6 milionu. Nejvýrazněji rostla návštěvnost z České republiky a Polska (shodně o 38 %), následovalo Nizozemsko (+34 %), Německo (+33 %), Rusko (+22 %) a Rakousko (+ 20 %). V rámci zemí EU obsadila Česká republika jako zdrojový trh v uplynulé sezoně šestou příčku. Hlavními zdrojovými trhy jsou Turecko, Rumunsko, Řecko a Německo.

Bulharsko se dlouhodobě řadí mezi nejpopulárnější dovolenkové destinace českých turistů. Aktuální vývoj prodejů signalizuje 20 % meziroční nárůst rezervací. Důvodem je především cenová dostupnost leteckých zájezdů, blízká doletová vzdálenost a levnější útraty na místě. Bulharsko je dle studie UniCredit Bank jednou z mála zemí, kde je pro české turisty levněji než u nás. Za tisíc korun je možné v Bulharsku získat zboží a služby v hodnotě 1.370,-Kč. Průměrná cena týdenní letecké dovolené s all inclusive rostla a pohybuje se okolo 16 tis. Kč/os. Důvodem je zájem klientů cestovních kanceláří o kvalitnější služby (hotely ve standardu 3* a 4*) a postupná vyprodanost kapacit.

Čeští dovolenkáři v Bulharsku tradičně vyhledávají především přímořská letoviska u Černého moře: Sluneční pobřeží, Primorsko a Zlaté Písky. Země těží také z částečně překonané jazykové bariéry, která je výsledkem letité návštěvnosti českých turistů. Zájem postupně roste také o bulharské lázně. Destinace je ideálním cílem pro rodiny s dětmi - písčité pláže, dobré zázemí, množství atrakcí. Charakter letošních mimořádně úspěšných předprodejů i signály z ostatních trhů (Německo) jasně napovídají, že nabídka zájezdů v režimu Last Minute bude omezená a klienti by s nákupem dovolené neměli otálet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…