AČCKA: Cestovní kanceláře vypravily první autobusové zájezdy do Chorvatska

04.06.2020 11:44

Cestovní kanceláře zahajují letní sezonu a vypravují první autobusové zájezdy. * Cestovatelský speciál AČCKA: co čekat od letošní dovolené v Chorvatsku? * Klidný relax na pláži a cesta bez dopravních kolon

AČCKA: Cestovní kanceláře vypravily první autobusové zájezdy do Chorvatska
Foto: AČCKA
Popisek: AČCKA

Chorvatsko bylo první zemí, která se otevřela českým turistům pro dovolenou bez vstupních omezení již 10.5. První autobusy cestovních kanceláří odjely do Chorvatska v minulém týdnu.

První vypravené zájezdy probíhají zcela standardně s plným komfortem. Čeští turisté těží z uvolněných pláží s dostatkem volného prostoru a lehátek. Větší pohodlí nabízejí i oblíbené švédské stoly, ze kterých je jídlo roznášeno obsluhou přímo ke stolu bez front a tlačenic. Výběr sortimentu zůstává zachován, přídavek je možné objednat i několikrát. Hoteliéři se předhánějí v péči o zákazníka, který získává ještě vyšší kvalitu služeb. Patrný je vysoký důraz na ochranu zdraví a odpovědnost k dodržování pravidel hygieny.

Doprava zájezdovými autobusy není českými hygieniky, ani požadavky EU, jakkoliv omezena. Výhodou cesty je rychlý a hladký průjezd bez dopravních kolon. Pro tranzit do Chorvatska je do 15.6. vyžadováno čestné prohlášení o vstupu a výjezdu na rakouských hranicích. Na chorvatské hranici je předkládán předem vyplněný a vytištěný internetový formulář s údaji o místě pobytu a kontaktním spojení. Od 15.6. lze očekávat další průjezdní uvolnění a pouze namátkové kontroly.

Příjezd do místa ubytování se doporučuje mezi 14–15 hodinou odpolední. Odjezd potom mezi 9-10 hodinou. Důvodem je doporučené 5 hodinové větrání pokoje dle zdravotních předpisů. Provoz pláží a vnějších bazénů je v plném provozu s rozložením lehátek v bezpečném odstupu. Hotely mohou mít svá specifika, většinově lze ale očekávat provádění úklidu na vyžádání hosta a každodenní měření teploty personálu při vstupu na pracoviště. Pohyb osob je volný a roušky po celou dobu restrikcí nebyly v zemi povinné. Náklady na případnou zdravotní péči během pobytu jsou pokryty přes evropský průkaz zdravotního pojištění, který lze uplatnit ve všech chorvatských veřejných zařízeních.

Celkově bylo v zemi k včerejšímu dni zaznamenáno 2 246 nakažených (ČR 9 364). V přepočtu na 100.000 obyvatel je výskytovost nákazy proti ČR nižší v hodnotě 55.10 (ČR 87.93). Současně je nakaženo pouze 48 osob a v posledních pěti dnech nebyl žádný nový nakažený. Za posledních deset dní se nakazily dvě osoby. Oblíbená destinace Čechů Makarská riviéra, od začátku epidemie neměla žádný pozitivní případ nákazy koronavirem.

Chorvatsko navštívilo v loňském roce téměř 800 tisíc českých turistů. Dlouhodobě tak platí za nejoblíbenější dovolenkovou destinaci českých turistů.

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) je české profesní sdružení subjektů cestovního ruchu, založené v roce 1991, které má v současné době více než 280 členů z řad subjektů cestovního ruchu. AČCKA, jako jediný zástupce za Českou republiku, je také členem ECTAA - asociace sdružující národní asociace cestovních kanceláří a cestovních agentur zemí Evropské unie (http://www.ectaa.org), účastní se zasedání a své členy pravidelně informuje o aktuálním dění z oblasti evropské legislativy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…