AČCKA: Nelegitimní vstup cizích vojsk na území Ukrajiny a následný válečný konflikt je odsouzeníhodným aktem

04.03.2022 13:30 | Tisková zpráva

Prohlášení k válečnému konfliktu na Ukrajině

AČCKA: Nelegitimní vstup cizích vojsk na území Ukrajiny a následný válečný konflikt je odsouzeníhodným aktem
Foto: AČCKA
Popisek: AČCKA

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur hluboce lituje nastalé situace. Nelegitimní vstup cizích vojsk na území Ukrajiny a následný válečný konflikt je odsouzeníhodným aktem. AČCKA spolu s evropskou asociací ECTAA vyjadřují svou solidaritu s ukrajinským lidem a obchodními partnery v cestovním ruchu Ukrajiny. Cestování a turistika představují mírumilovný způsob migrace obyvatel a kulturní porozumění. Podporujeme proto rychlé a mírové ukončení válečného konfliktu.

V souvislosti s nastalou situací v cestovním ruchu v Evropě uvádíme, že nad východní oblastí Ukrajiny není realizována letecká doprava již od r. 2014. Z rozhodnutí Ministerstva dopravy ČR byly letecké spoje do Ruska a Ukrajiny dočasně zrušeny a letecká doprava je nad územím Ukrajiny aktuálně odkloněna.

K obnově příjezdového cestovního ruchu do České republiky od března 2020 stále nedošlo. Skupinové rezervace nepřibývají, přestože do ČR a Evropy mohou přicestovat očkovaní turisté vakcínou uznávanou EMA. Cestovní agentury evidují rezervace individuálních cestujících, a to maximálně měsíc před příletem. V rámci celé Evropy jsme v měsících lednu a únoru zaznamenali obrovskou chuť a připravenost cestovat. Příjezdy turistů ze třetích zemí, mimo Evropu, budou ovlivněny vývojem válečného konfliktu.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí

Od vypuknutí konfliktu cestovní kanceláře vypořádaly několik stovek dotazů svých zákazníků na bezpečnost v přímořských destinacích. Nastalá situace nyní nemá vliv na čerpání služeb v evropských destinacích u Středozemního moře, ani na dopravu do těchto destinací. Bezpečnost a zdraví klientů cestovních kanceláří je vždy nejvyšší prioritou a žádný pořadatel zájezdů nebude své klienty vystavovat nebezpečí.

AČCKA podporuje koordinovaný přístup k podpoře osob zasažených konfliktem a přispěla prostřednictvím sbírky Člověka v tísni „SOS Ukrajina“.

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) je české profesní sdružení subjektů cestovního ruchu, založené v roce 1991, které má přibližně 250 členů z řad subjektů cestovního ruchu. AČCKA, jako jediný zástupce za Českou republiku, je také členem ECTAA – asociace sdružující národní asociace cestovních kanceláří a cestovních agentur zemí Evropské unie (více ZDE), účastní se zasedání a své členy pravidelně informuje o aktuálním dění z oblasti evropské legislativy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…