AČCKA: Zhodnocení letní sezóny zájezdů v EU a trendy v rezervacích na zimu

02.11.2022 22:54 | Tisková zpráva

Jaká byla sezóna letních zájezdů v cestovních kancelářích v Evropě? ČR se nevymyká pozitivním evropským trendům. Přinášíme informace o trendech prodejů dovolených 2022 v zemích Evropské unie a dalších členů evropské asociace ECTAA.

AČCKA: Zhodnocení letní sezóny zájezdů v EU a trendy v rezervacích na zimu
Foto: AČCKA
Popisek: AČCKA

Podobně jako v České republice, i v celé Evropě se prodeje zájezdů a cestovních služeb vracejí k původním číslům předpandemického roku 2019. Nad úrovní roku 2019 jsou vykazovány prodeje dokonce ve 22,2 % evropských zemí. Celkově zaznamenal výjezdový cestovní ruch EU během léta 2022 pokles oproti r. 2019 o přibližně 20 % (odpovědělo 61,1 % čl. zemí). České cestovní kanceláře a agentury v letošním roce předpokládaly návrat na 80-90 % obratu roku 2019, což se úspěšně podařilo. Zájem českých turistů o dovolené tak koresponduje s evropskými trendy.

Anketa

Co vy a kandidatura Andreje Babiše?

hlasovalo: 27188 lidí

Podobná čísla vykazují i služební cesty, u kterých 76,4 % čl. zemí vykazuje obraty nižší než v roce 2019, z nichž 52,9 % však neklesly prodeje o více než 20 %. Navzdory dobré letní sezóně pro outgoingové cestovní kanceláře a agentury, restart cestovního ruchu neprobíhal hladce. Oživení letecké dopravy se neobešlo bez komplikací, cca třetina letů v EU byla zpožděna či zrušena. To se promítalo i do činnosti cestovních kanceláří a snižovalo tak komfort z cestování samotným cestujícím.

Očekávání pro zimní sezonu 22/23 jsou skromná (44,4 % členských asociací ECTAA počítá s nižšími prodeji než v r. 2019) a ukazují na těžko předvídatelnou situaci cestovních kanceláří a agentur. Mezi hlavní obavy podnikatelů patří rostoucí náklady cestovních služeb, klesající disponibilní příjem zákazníků a také nedostatek kvalifikované pracovní síly v turismu.

grafika

Infografiku zpracovala ECTAA (Evropská asociace profesních sdružení cestovních kanceláří a agentur) na základě odpovědí členských národních asociací v průběhu září a října 2022.

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) je české profesní sdružení subjektů cestovního ruchu, založené v roce 1991, které má přibližně 250 členů z řad subjektů cestovního ruchu. AČCKA, jako jediný zástupce za Českou republiku, je také členem ECTAA – asociace sdružující národní asociace cestovních kanceláří a cestovních agentur zemí Evropské unie (ZDE), účastní se zasedání a své členy pravidelně informuje o aktuálním dění z oblasti evropské legislativy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…