AMSP ČR: Konec nábytkářů v Česku?

25.04.2018 18:26

Za dvanáct let ubylo 69 % absolventů truhlářských oborů, čalouníků je méně dokonce o 80 %. To vše v době, kdy nábytkářský průmysl posiluje sedmým rokem za sebou, export vzrostl za poslední pětiletku téměř na dvojnásobek a mzdy rostou v oboru osmiprocentním tempem.

AMSP ČR: Konec nábytkářů v Česku?
Foto: AMSP ČR
Popisek: logo AMSP ČR

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR), Klastr českých nábytkářů (KČN) a Cech čalouníků a dekoratérů (CČD) proto učinili další kroky pro podporu odborného školství a u příležitosti MOBITEX 2018 předkládají aktuální analýzu tradičního oboru.

Situace v profesích nábytkářského průmyslu začíná být kritická. Ačkoliv produkce tradičního tuzemského oboru meziročně opět narostla již na celkových 44,7 miliardy korun a růst pokračuje již sedmým rokem za sebou, počet absolventů truhlářských a čalounických oborů vykazuje napříč všemi obory vůbec nejvyšší pokles.

Z analýzy vyplývá, že se daří rovněž exportu v odvětví nábytku, který od roku 2012 stoupnul z 16,1 na rekordních 27,3 miliardy korun v roce 2017. Pětinu našeho vývozu činí jednotlivé části nábytku, exportujeme rovněž kovové součásti nábytku, lékařský nábytek a sedačky. Rozhodujícími vývozními destinacemi jsou Německo, kam směřuje 29 % vývozů, s velkým odstupem následuje Slovensko a Francie. Přibližně o stejnou částku narostl meziročně i import, kde dominují Polsko, Německo a Čína. I když průměrné mzdy v nábytkářském odvětví zaostávají za celkovým průměrem mezd v ČR o 25 %, přesto znatelně rostou, a to z 20 719 korun v roce 2016 na 22 337 v roce minulém, což činí 7,8 %.

Přes všechny pozitivní zprávy ale trvale klesá počet absolventů. V oboru truhlářském došlo k meziročně k pětiprocentnímu propadu absolventů na počet 792. V porovnání s rokem 2005, kdy končilo 2 596 truhlářských učňů se jedná o pokles o 69 %. Podobná situace je v oboru čalounickém, ke sice došlo k meziročnímu nárůstu z 25 na 32 absolventů, ale od roku 2005 zaznamenáváme pokles o 80 %. V obou případech přitom dochází k rapidnímu poklesu míry nezaměstnaných absolventů.

AMSP ČR proto společně se svými profesními partnery usiluje o oživení praktické výuky v moderním pojetí do základních škol.  Iniciativa je založena na snaze rozšířit výuku základních škol o praktické činnosti založené na manuální zručnosti, kombinované s využíváním výpočetní techniky a nových technologií. Cílem je nejen posílení elementární ruční dovednosti žáků, ale spojením s moderními technologiemi je zde rovněž snaha vzbudit přirozený zájem o technické obory, které jsou základem tuzemské ekonomiky a ukázat dětem, jak lze profesní zručnost provázat s digitálními nástroji 21. století. To, že se nejedná pouze o zájem ekonomický, ale celospolečenský, vyplývá z exkluzivního průzkumu výzkumné agentury IPSOS pro AMSP ČR na vzorku 1050 respondentů, který proběhl v polovině března 2018. Z průzkumu vyplývá, že 93 % Čechů si přeje znovuzavedení praktické výuky, jakožto povinného předmětu, přičemž 65 % s návrhem AMSP ČR rozhodně souhlasí, 28 % spíše souhlasí. Pouze 5 % populace se staví proti. Devět lidí z deseti současně je přesvědčeno, že se díky praktické výuce zvýší zájem o technické obory, přičemž u 51 % Čechů je to rozhodné přesvědčení, 39 % spíše souhlasí, 7 % populace s tvrzením nesouhlasí.

Klastr českých nábytkářů v roce 2018 rozšířil svoji spolupráci se středními odbornými školami a vyhlásil soutěž Mistrovství republiky v oboru truhlář. Základním cílem této soutěže je podpora učňovského školství, zvyšování kvality a rozšiřování péče o talentované žáky. Umožnit jim pravidelně měřit své dovednosti v daném oboru. Dalším cílem je zvýšit propagaci, prestiž a atraktivnost oboru truhlář a zapojit co největší počet firem a dodavatelů do vzdělávání, a především získat nové zájemce pro tento obor a tím uspokojovat požadavky na trhu práce. Jedná se o soutěž jednotlivců pro žáky oboru truhlář. Soutěž je tříkolová a skládá se ze školních kol, regionálních kol v rámci krajů a celostátního finále. Finálového kola soutěže Mistrovství republiky v oboru truhlář se účastní vždy nejlepší žák z kraje na základě výsledků regionálních kol. Do soutěže jsou zapojeny všechny kraje České republiky. Je pořádaná i mezinárodní sekce soutěže žáků oboru truhlář, do které přijali pozvání hosté – žáci ze Slovenska, Polska a Maďarska.

Cech čalouníků a dekoratérů, z.s., který letos slaví dvacet let, od svého vzniku systematicky podporuje učňovské školství, pro zvýšení zájmu o krásný obor čalouník-dekoratér již sedm let pod záštitou MŠMT ČR pořádá Mistrovství České republiky žáků oboru čalouník s mezinárodní účastí. Letos již 8. Mistrovství ČR s mezinárodní účastí v oboru vzdělávání 33-59-H/01 Čalouník, se uskuteční ve dnech 23. 11. – 24. 11. 2018, místo: Brno, Výstaviště, pavilon G1, Veletrh středních škol.  Organizací Cech čalouníků a dekoratérů, z. s., tradičně pověřuje Střední školu stavebních řemesel, Brno – Bosonohy, příspěvkovou organizaci. Dále na podporu a zvýšení atraktivity čalounického řemesla obnovuje škola a Cech čalouníků a dekoratérů tradice, vyučené čalouníky pasuje na čalounické tovaryše a přijímá do svých řad. S cílem vrátit prestiž nejlepším čalouníkům-dekoratérům Cech čalouníků a dekoratérů, z. s., ve spolupráci s Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR prosazuje návrat mistrovské zkoušky Mistr řemesla v oboru čalouník-dekoratér do české legislativy.

Předseda AMSP ČR Karel Havlíček shrnuje výsledky analýzy a iniciativu k posílení praktických dovedností žáků: „Stav u nábytkářů do určité míry kopíruje ostatní obory. Ze škol vycházejí studenti nepřipraveni pro budoucí profese. Výsledkem je to, že firmy z nábytkářského odvětví dnes hromadně přeškolují vysokoškoláky pro manuální práci ve výrobě. Totéž se děje ve strojírenském nebo elektro průmyslu. Pokud chceme tento trend změnit, je třeba začít pracovat s dětmi již na základních školách. Zajímavě a moderně pojatá praktická výuka nezmění stav okamžitě, ale může být jedním z prvních kroků, jak mladé lidi seznámit s manuální dovedností.“

Předsedkyně KČN Lucia Haraslínová zdůrazňuje: „Zástupci členských firem KČN se účastnili v porotě všech krajských kol i celorepublikovém kole. Vzniknul tak prostor pro podporu vzájemné spolupráce mezi podnikatelskými subjekty a odbornými školami, které vzdělávají budoucí pracovníky v nábytkářského průmyslu.“

Helena Prokopová, cechmistr Cechu čalouníků a dekoratérů dodává: „Čalouněný nábytek ve všech svých formách provází člověka od narození po celý život v soukromí, v práci i veřejném interiéru. Aby tomu bylo i nadále, je potřeba získat nové následovníky čalouníky-dekoratéry, znalé klasického řemesla i nových materiálů, technologií včetně zpracování pomocí CNC strojů“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…