AMSP ČR na Kurzarbeit po česku

30.08.2012 9:30

AMSP ČR vítá zavedení kurzarbeitu, přestože jeho zavedení přichází pozdě a vyjednávání s MPSV trvala 3 roky. Překvapením je, že finální podoba českého kurzarbeitu je jiná, než osvědčený a praxí prověřený německý model, kdy se na systému podílí zaměstnanec, zaměstnavatel i stát.

AMSP ČR na Kurzarbeit po česku
Foto: AMSP ČR
Popisek: AMSP ČR

Kurzarbeit obecně pracovní místa skutečně zachraňuje a princip je, že by měl zachránit primárně ta, která jsou klíčová ke znovuzískání zakázek a opětovnému rozjezdu konkurenceschopného fungování firmy, právě tak, jak jsme tomu byli svědky v Německu po překonání největšího propadu krize v roce 2010. Nejsme tak úplně přesvědčeni, že forma české verze kurzarbeitu toto umožní, ale je dobře, že se minimálně tento institut objevuje.

„Nicméně mínusem je, že se nedostává do české legislativy, což není dobrá zpráva, protože tento institut je třeba zakořenit,“ uvádí Pavla Břečková, členka představenstva AMSP ČR. „Takto jde v podstatě o jednorázovou nesystémovou akci, která zmizí, jakmile se vyčerpá evropský balík peněz na kurzarbeit určený. Opět ale zdůrazňujeme – lepší něco než nic“, doplňuje Pavla Břečková.

Problémy vidíme spíše v limitech kvalifikovaného posouzení firemní perspektivy úředníky z úřadů práce. Kritéria jsou poněkud subjektivní a posuzovatelé často bez firemní zkušenosti, čímž pochopitelně vzniká široké pole k omylu, popřípadě i k nestandardním praktikám. 

Je-li limitem příspěvku 31 tisíc Kč včetně odvodů a zaměstnanec může současně částečně pro zaměstnavatele vedle vzdělávání i pracovat tak, aby došlo k sanaci propadu a ke znovuobnovení běžného provozu, pak je to dobrá zpráva. Obecně si firmy i v potížích hledí udržet zejména pracovníky kvalifikované, zkušené, s kontakty a se znalostí oboru či firemních procesů. Takoví se zpravidla do absolutního limitu 31 tisíc vč. odvodů opravdu nevejdou.

Firemní sféra má zkušenost spíše s programem „Vzdělávejte se!“, přičemž každý z programů má svá specifika. V každém případě ale s vyřízením, průběhem, evidencí a vykazováním bylo administrativy nemálo. Mělo-li by to být podobné, vyplatí se zapojení do kurzarbeitu spíše firmám s minimálně několika desítkami pracovníků, protože u vyřizování všech náležitostí pro pár jednotek zaměstnanců může být efektivita poněkud sporná.

Asociace malých a středních podniků a živnostníků České republiky sdružuje na otevřené, nepolitické platformě malé a střední podniky a živnostníky i jejich organizace z celé republiky již od r. 2001. Úspěšně prosazuje základní myšlenky z Programu rozvoje malých a středních podniků v ČR, který zpracovala již v roce 2003 a průběžně jej aktualizuje. Asociace spolupracuje s vládou, jednotlivými ministerstvy a v uplynulých letech iniciovala řadu zákonných opatření, která pomáhají formovat podnikatelské prostředí v naší zemi. Je připomínkovým místem k připravované legislativě, členem Podnikatelské rady a řady dalších poradních orgánů vlády a ministerstev vč. hodnotitelských komisí, je zastoupena rovněž na evropské úrovni, a to přímo v představenstvu Evropské asociace řemesel, malých a středních podniků (UEAPME) v Bruselu. Pro své členy poskytuje především INFORMAČNÍ SERVIS zaměřený cíleně na segment malých a středních podniků a živnostníků z celé řady oblastí, dále účast na odborných akcích, seminářích, konferencích, setkáních podnikatelů v ČR i v zahraničí
a celkové prosazování zájmů tohoto segmentu vůči vládě, parlamentu a dalším institucím. S cílem zviditelnění živnostníků i malých a středních firem poskytuje asociace záštitu, nominuje a je odborným hodnotitelem celostátních soutěží "Firma roku & Živnostník roku" vyhlašovaných deníkem Hospodářské noviny. Dále je odborným partnerem soutěže bankovních produktů "Zlatá koruna", soutěže „Štiky českého byznysu“, projektu „HSBC grant pro exportéry“ a dalších. Asociace vyhlašuje vlastní „Grantový program pro členy AMSP ČR“. Aktuálně zastupuje zájmy cca 254.000 podnikatelských subjektů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AMSP ČR

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…