AOPK ČR: Evropské peníze pomáhají chránit přírodu v Bílých Karpatech, Českém středohoří i jinde

22.11.2020 12:30

Stav evropské přírody by byl bez unijního dotačního programu LIFE horší než nyní. To jsou výsledky publikované Evropskou komisí ve studii Bringing nature back through LIFE. Dotační program LIFE je zaměřen na přírodu v evropské soustavě chráněných území Natura 2000.

AOPK ČR: Evropské peníze pomáhají chránit přírodu v Bílých Karpatech, Českém středohoří i jinde
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Stav evropské přírody by byl bez unijního dotačního programu LIFE horší než nyní. To jsou výsledky publikované Evropskou komisí ve studii Bringing nature back through LIFE (viz zde). Dotační program LIFE je zaměřen na přírodu v evropské soustavě chráněných území Natura 2000.

„Do soustavy Natura 2000 u nás patří 41 ptačích oblastí a přes 1100 evropsky významných lokalit. Dohromady pokrývají 14 % území České republiky, mnohdy jsou v překryvu s našimi chráněnými územími. Česká republika od svého vstupu do Evropské unie dosud z programu LIFE čerpala na 14 projektů zhruba 25 milionů euro. Projekty, které probíhají například v CHKO Bílé Karpaty, CHKO Beskydy nebo CHKO České středohoří, jsou vysoce ceněny,“ vysvětluje František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (viz zde).

Projekty v Bílých Karpatech a Beskydech se zaměřily na péči o deset druhů hmyzu (viz zde a zde). Plošné kosení luk v jednom termínu tady nahradila mozaikovitá seč, která je pro hmyz vhodnější. Celoplošné kosení je totiž pro mnoho druhů – zejména motýlů – v podstatě likvidační, protože ničí některá jejich vývojová stadia. Ve spolupráci s vlastníky pozemků se podařilo výrazně podpořit populace například žluťáska barvoměnného nebo modráska černoskvrnného, kteří patří k našim nejvzácnějším motýlům. Na projektech spolupracovala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR se slovenskými partnery.

Na jižních svazích vulkanických kopců Českého středohoří probíhal v letech 2011–2017 projekt LIFE zaměřený na ochranu vzácných druhů rostlin a především motýlů. Dříve se zde páslo, a proto se tu dařilo stepním druhům. Během projektu se obnovila pastva ovcí a koz na téměř 320 ha. Ta zabraňuje zarůstání dřevinami a napomáhá šíření semen mnoha vzácných druhů rostlin. Na projektu spolupracovala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR s místními hospodáři a obcemi. Navazující projekt se věnuje péči o šest ohrožených druhů (ještěrka zelená, kavyl olysalý, koniklec otevřený, přástevník kostivalový, saranče skalní a střevíčník pantoflíček) a obnově 277 ha teplomilných stanovišť centrální části CHKO České středohoří (viz zde a zde).

„Ochrana přírody není myslitelná bez spolupráce všech hráčů, tedy nejenom státní ochrany přírody, ale také vlastníků pozemků, hospodářů, neziskových organizací a v neposlední řadě obcí. Jenom tak může být skutečně účinná. Jsem rád, že se nám v mnoha případech taková spolupráce skutečně daří,“ dodává František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ĆR.

Vloni byl zahájen dlouhodobý (do roku 2026) projekt Jedna příroda zaměřený na zlepšení péče o území soustavy Natura 2000.  Měl by nastavit efektivnější systém péče, který bude založen na pravidelném a systematickém hodnocení vývoje stavu přírody a na úzké spolupráci s vlastníky a uživateli pozemků. Projekt koordinuje Ministerstvo životního prostředí a spolupracujícimi partnery jsou Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Centrum pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy, Ústav výzkumu globální změny AV ČR a Biologické centrum AV ČR (viz zde).

V následujícím období 2021–2027 počítá Evropská komise s o 60 % vyšším rozpočtem programu LIFE. Kromě ochrany přírody se z něj financují též projekty na ochranu klimatu, transformaci na čistou energetiku, nebo projekty v oblasti cirkulární ekonomiky. Předpokládá se, že 40 % celkové částky půjde právě na ochranu přírody v EU (tj. 2,18 mld eur).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…