AOPK ČR: Opět rostou! Houby i počty nezodpovědných řidičů

18.08.2023 19:15 | Tisková zpráva

V souvislosti s houbařskou sezónou si v chráněných krajinných oblastech řidiči pletou přírodu s parkovištěm. Dopouštějí se tak přestupku, za který jim hrozí pokuta až do výše 10 000 korun. Přitom třeba v nejnavštěvovanějších Beskydech je odstavných parkovacích míst dostatek a turistické autobusy, tzv. TuBusy, jezdí naprosto nevytížené.

AOPK ČR: Opět rostou! Houby i počty nezodpovědných řidičů
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

„Při vjezdu vozidel do lesů dochází k rušení živočichů, hrozí i jejich přejetí. A nemusí jít zrovna o jelena nebo jeřábka, ale i o menší druhy, jako jsou obojživelníci, plazi nebo hmyz. Rozpálený výfuk může zapálit suchou trávu. Špatně zaparkované vozidlo brání lesníkům v jejich práci stejně jako horské službě při záchraně raněných,“ uvedl František Jaskula z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, ředitel Správy CHKO Beskydy.

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky a její Správa CHKO Beskydy spolu se Správou CHKO Poodří, Stráží přírody, Lesy České republiky, Biskupskými lesy a starosty některých obcí situaci aktivně řeší. Proto v těchto dnech probíhá zvýšené množství kontrol celého území CHKO Beskydy a neukáznění řidiči jsou pokutováni. V případě nepřítomnosti řidiče je přestupek zdokumentován a za stěrač vozidla je umístěna „výzva pro nepřítomného řidiče“, která obsahuje informace o dalším postupu řešení přestupku.

„Lidé často bezohledně vjíždějí co nejhlouběji do lesa, nerespektují zákazové značení ani upozornění. Na revírníky a strážce jsou někdy dokonce sprostí, vulgární a arogantní. Jsme ale rádi, že většina návštěvníků hor respektuje základní omezení a pomáhá nám tak chránit přírodu Beskyd,“ konstatuje Jiří Lehký z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, zástupce ředitele Správy CHKO Beskydy.

Anketa

Souhlasíte s ministrem Rakušanem, že spáchá-li zločin stát (má na mysli Rusko), musíme trestat i jeho občany?

3%
97%
hlasovalo: 23346 lidí

Nejproblémovější lokality jsou „tradičně“ kolem Lysé hory (Ostravice, Malenovice), ve vyhlášených houbařských lokalitách na Morávce, Starých Hamrech a Bílé. Ucelený informační systém o parkování v CHKO Beskydy zatím bohužel chybí. Podrobné informace k parkování v oblasti Lysé hory však najdete ZDE.

„Žádáme řidiče přijíždějící do CHKO Beskydy, aby odstavovali svá vozidla na oficiálních parkovištích a nevjížděli na lesní účelové cesty. Vyhnou se tak nepříjemnostem pro porušování zákona o lesích a zákona o ochraně přírody a krajiny,“ zdůrazňuje Jiří Lehký.

Vybrané informace ohledně odstavných parkovacích míst jsou zveřejněny na webu CHKO Beskydy (ZDE):

I. Parkoviště Kociánka na Čeladné v Podolánkách je zrušeno od roku 2020. Příjezd k hotelu Srdce Beskyd je umožněn pouze ubytovaným. Turisté a milovníci lesních plodů mohou využít dopravu autobusem, případně automobil odstavit na parkovišti na levém břehu Čeladenky cca 1 km před Kociánkou.

II. Parkování pod Lysou horou omezeno! Na Ostravici je zrušeno parkoviště „u trafa“ (u lanového centra Opičárna), své auto můžete zaparkovat na bývalé pile. V Malenovicích lze využít pouze placená parkoviště u hotelů Rajská Bouda a Petr Bezruč. Parkování „u Korýtka“ a v Hutích je zakázáno. Během letních prázdnin a září (každý víkend a o svátcích) jezdí v oblasti Lysé hory zdarma TuBus Beskydy.

III. Na Bílý kříž se dostanete už jen pěšky či na kole. Lesní cesta „Slezská“ byla pro veřejnost trvale uzavřena v květnu 2021. Záchytné parkoviště před zákazem není. Lesy ČR, s. p., k tomuto kroku přistoupily poté, co návštěvníci hor svými automobily stále častěji blokovali lesnický provoz.

Na celém území CHKO je vjezd mimo silnice a místní komunikace zakázán. Jinými slovy, zákaz zde platí, i když na cestě není umístěna dopravní značka zákazu vjezdu všech motorových vozidel (B11). Za porušení těchto pravidel se řidiči vystavují riziku pokuty.

Další informace o CHKO Beskydy jsou k dispozici ZDE.

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky je státní instituce, která zajišťuje odbornou i praktickou péči o naši přírodu, zejména o chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace a národní přírodní památky. O CHKO Beskydy pečuje již 50 let. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …