AOPK ČR: U Mikulova vysazena mandloňová alej svobody

27.11.2019 7:32

„Rozdělovat pole, propojovat lidi“ – tak zněl slogan akce, při které v poli pod Kočičí skálou na Mikulovsku vznikla Mandloňová alej svobody a spolu s ní zatravněné pásy a polní cesty.

AOPK ČR: U Mikulova vysazena mandloňová alej svobody
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Obrovské pole mezi Mikulovem a Klentnicí u Kočičí skály nově rozděluje mandloňová alej, doplněná travnatými pásy a polními cestami. Její výsadbu připravil Okrašlovací spolek Mikulov ve spolupráci se Správou CHKO Pálava a městem Mikulov k třicátému výročí Sametové revoluce.

V sobotu 9. listopadu proběhla výsadba prvních devadesáti mandloní, které spolu s travnatými pásy a polními cestami rozčlení více než stohektarové pole u Kočičí skály. I přes sychravé počasí se sešla necelá stovka lidí, a tak šla práce rychle od ruky. Nové krajinné prvky ocení to nejen lidé, kteří se budou moci kochat pěknými výhledy na Mikulov i hřebeny Pálavy, ale také hmyz, ptáci a další obyvatelé krajiny.

Jak napravit zemědělskou krajinu

„Třicáté výročí znovunabytí svobody je vhodným okamžikem uvědomit si, co se za tu dobu podařilo a co ne“, vysvětluje zrod nápadu botanička Správy CHKO Pálava Helena Prokešová. „Když se podíváme na zemědělskou krajinu, dokonce i v CHKO Pálava, je bilance nepříliš radostná. Hospodaří se na obrovských blocích – dědictví socialistické koletkivizace – a zemědělská krajina často připomíná poušť bez života.“ Přitom stačí udělat relativně málo – do krajiny vrátit remízky, solitérní stromy, aleje, obyčejné polní cesty či travnaté pásy. Taková krajina láká lidi k procházkám a je domovem pro stovky druhů organizmů: ohrožené brouky, samotářské včely a vosičky nebo ptáky – koroptve či skřivany. Nedochází tolik k erozi, která navíc na tomto poli smývá hnojiva a další chemické látky do údolí se zdrojem pitné vody.

„Mohli jsme využít toho, že „papírově“ už síť zeleně a cest ve vlastnictví města existovala po pozemkových úpravách,“ popisuje předsedkyně Okrašlovacího spolku Jana Drochytková. „Nebylo ale jednoduché vše domluvit s městem, dosavadními nájemci, sepsat smlouvy a hlavně zajistit všechny práce. Z návrhu jsme na popud města museli vyškrtnout jeden pozemek, který spojoval alej nejkratší cestou se silnicí – snad se jej podaří začlenit v další fázi.“ Pomohla Správa CHKO Pálava i město Mikulov, finance získal spolek z různých zdrojů: od lidí, kteří mohli adoptovat jednotlivé stromy, Nadace Partnerství a Nadace Blížksobě manželů Vohánkových. Důležité je hlavně zapojení lidí – nejen penězi, ale také společnou prací a péčí.

Mandloně jako symbol

Proč právě mandloně? „Idea svobody je jako mandloň – navnadí a okouzlí nás svými čarokrásnými květy v době, kdy ostatní stromy ještě spí. Svoboda sama je potom spíše mandlí – je opatřena tvrdou slupkou zodpovědnosti a zdravého sebevědomí, kdo ji však rozlouskne, pochutná si na sladkém jádru.“ Tak volbu vysvětluje Helena Prokešová. „Navíc jsou mandloně odolné vůči suchu a na Mikulovsku se dříve pěstovaly“, dodává.

Během dalších tří let plánuje okrašlovací spolek ve spolupráci se Správou CHKO doplnit alej na celkový počet asi dvou stovek stromů a péčí o nově vzniklé cesty i trávníky vytvořit nový krásný kout u Mikulova, kam lidé budou chodit za kouzelnými květy, stínem stromů i sladkými jádry mandlí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…