AOPK ČR: Zaznamenali jsme další výskyt sršně asijské

21.02.2024 22:02 | Tisková zpráva

Dvě nebo tři sršně se objevily při vykládce kamionu v Hrádku u Rokycan.

AOPK ČR: Zaznamenali jsme další výskyt sršně asijské
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR potvrdili další nález invazní sršně asijské. Dva nebo tři jedinci tohoto nepůvodního druhu byli objeveni ve čtvrtek 15. 2. v Hrádku u Rokycan při vykládce kamionu z Francie. Kvůli výjimečně teplé zimě byly sršně již aktivní. Nyní probíhá důkladný průzkum okolí nálezu. Vytipují se také místa, kde bude vhodné umístit speciální odchytové pasti. 

První výskyt sršně asijské v České republice byl potvrzen v říjnu 2023 v Plzni. Sršeň asijská je o něco menší než naše sršeň obecná, je tmavší a bezpečně se pozná podle žlutě zbarvených konců končetin. Tato sršeň je nebezpečná hlavně pro včely, které napadá v úlech. Hnízda sršně asijské jsou kulovitého až hruškovitého tvaru a mají vchod z boku. Nejčastěji bývají vysoko v korunách listnatých stromů nebo v lidských stavbách, výjimečně i v zemi.

Kontakt pro hlášení podezření na výskyt sršně asijské: invaznidruhy@nature.cz. Vhodné je doplnit fotografii, aby se vyloučila záměna s jiným druhem hmyzu, a případně přesnějším popisem.  

Více na webových stránkách ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…