AOPK ČR doporučuje kraji povolit odchyt medvěda na Vsetínsku

16.10.2018 10:41

Medvěd, který se poslední měsíc pohybuje na Vsetínsku, postupně ztrácí plachost, nevadí mu blízkost lidí a jeho troufalost se zvyšuje. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR proto dnes vydala odborné stanovisko, ve kterém doporučuje krajskému úřadu Zlínského kraje povolit odchyt tohoto zvířete z přírody.

AOPK ČR doporučuje kraji povolit odchyt medvěda na Vsetínsku
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

„Odchyt medvěda je krajní řešení a pečlivě jsme je zvažovali. Jeho chování jsme konzultovali i s kolegy ze Slovenska, kteří mají s medvědy větší zkušenosti. Je možné, že se medvěd lidí nebojí jednoduše proto, že pochází ze zajetí. Krajskému úřadu jsme z bezpečnostních důvodů doporučili, aby povolil jeho odchyt,“ vysvětluje František Šulgan z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Beskydy.

Medvědi do naší přírody patří, stejně jako další velké šelmy, rys a vlk. Právě oblast Beskyd je jediným místem, kde u nás tyto tři šelmy žijí. Zatímco vlka a rysa můžete spatřit i jinde, medvěda lze pravidelně vystopovat jen ve zdejších lesích, do kterých přichází ze sousedního Slovenska. Rys ostrovid, medvěd hnědý a vlk obecný jsou v ČR chráněni. Kvůli jejich dlouhodobému přirozenému výskytu je chráněná krajinná oblast Beskydy zařazena mezi evropsky významné lokality velkých šelem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…