AOPK: Návštěvnický pas provede po 16 chráněných územích. Turisté mohou získat i drobné dárky nebo překvapení

24.05.2019 9:52

Společná tisková zpráva Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy NP Podyjí, Šumava, České Švýcarsko a Krkonošského národního parku

AOPK: Návštěvnický pas provede po 16 chráněných územích. Turisté mohou získat i drobné dárky nebo překvapení
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

Celkem do 16 míst s chráněnou přírodou se mohou letošní sezónu vypravit turisté s nově vydaným speciálním návštěvnickým pasem. Malou odměnu získá každý, kdo navštíví nejméně pět z návštěvnických středisek národních parků či Domů přírody chráněných krajinných oblastí. Na ty, kteří proputují všech 16, čeká překvapení. Vyrazit mohou lidé už třeba tento víkend, kdy si připomínáme Evropský den chráněných území [1]. Lidé by se tak měli dozvědět více o tom, jak odborníci o přírodu v Česku pečují.

„Chceme lidem ukázat, že péče o přírodu je velmi rozmanitá. Některá území potřebují, aby je člověk ponechal tak, jak jsou, a mohl pozorovat, jak si příroda poradí. Jiná vyžadují péči – třeba bez pravidelného kosení by z luk zmizely orchideje či motýli. To všechno se dozvědí v návštěvnických střediscích národních parků či Domech přírody v chráněných krajinných oblastech. Doufáme, že nově vydaný návštěvnický pas bude tou správnou motivací k jejich návštěvě,“ vysvětluje František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

„Stále více jsme svědky masového turistického využívání chráněných území, jejich skutečný společenský význam přitom často ustupuje a příroda je redukována na zajímavou kulisu jednorázových zážitků. Návštěvnické pasy naopak pomohou svým držitelům poznávat hlubší souvislosti, různorodost, ale i zranitelnost naší přírody,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy národního parku České Švýcarsko.

Návštěvnický pas pro chráněné krajinné oblasti a národní parky byl vytvořen podle osvědčeného amerického vzoru. „Pokud návštěvník získá pět razítek, čeká na něj malá odměna. Ten, komu se podaří navštívit všechny NP a CHKO, může očekávat velkou odměnu či překvapení,“ říká David Grossmann z národního parku Podyjí.

Návštěvnický pas si zájemci mohou vyzvednout v informačních centrech ve všech našich čtyřech národních parcích a ve 12 chráněných krajinných oblastech po celém Česku [2].

Domy přírody [3] a návštěvnická střediska národních parků nenabízejí pro veřejnost a školy jen expozice, ale také ekovýchovné programy, prezentace regionálních produktů a tradičních řemesel, tematické přednášky, výstavy, projekce či tvůrčí dílny.

Evropský den chráněných území se slaví od roku 1999. Připomíná založení prvních devíti národních parků v Evropě. Stalo se tak ve Švédsku roku 1909. Letos připadá na pátek 24. května. Národní parky i další chráněná území k Evropskému dni letos připravily řadu zajímavých exkurzí a dalších doprovodných akcí. Podrobnosti naleznete na jejich webových stránkách [4].

Poznámky:
[1] ZDE
[2] Návštěvnický pas pro chráněné krajinné oblasti a národní parky lze získat:
Dům přírody Blaníku v Kondraci
Dům přírody Českého lesa v Klenčí pod Čerchovem
Dům přírody Českého ráje v Dolánkách u Turnova
Dům přírody Litovelského Pomoraví v Horce nad Moravou
Dům přírody Moravského krasu ve Skalním mlýně
Dům přírody Poodří v Bartošovicích
Dům přírody Slavkovského lesa na Kladské
Dům přírody Třeboňska v Třeboni
Informační středisko CHKO Beskydy – Dolní Lomná
Informační středisko CHKO Bílé Karpaty – Veselí nad Moravou
Informační středisko CHKO Blanský les – Holubov
Informační středisko CHKO Český ráj – Bukovina u zámku Hrubá Skála
Informační středisko CHKO Křivoklátsko – Křivoklát
Informační středisko CHKO Litovelské Pomoraví – Šargoun u Litovle
Informační středisko CHKO Moravský kras – Macocha
informační centra Správy Krkonošského národního parku
návštěvnické středisko a informační střediska Správy NP České Švýcarsko
návštěvnické středisko Správy NP Podyjí v Čížově
návštěvnická centra a informační střediska Správy NP a CHKO Šumava
[3] Více ZDE
[4] Více ZDE, ZDE, ZDE, ZDE, ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…