AOPK: Nechoďte k medvědům, jsou to šelmy

01.03.2019 18:23

Kameraman, který natočil na mobil několikaminutové video medvěda, útočícího na prase divoké dne 26. 2. 2019 [1], se vystavil obrovskému nebezpečí. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR proto vyzývá všechny návštěvníky Beskyd, aby se při spatření medvěda klidným krokem vzdálili pryč.

AOPK: Nechoďte k medvědům, jsou to šelmy
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

Bezpečná úniková vzdálenost medvěda od člověka činí alespoň 50 metrů. Pokud se člověk přiblíží více, zvíře se snaží uniknout, dostává se do stresu, cítí se ohroženo a může i zaútočit. Oproti tomu autor zveřejněného videa, pan Adam Velička, záběry natočil z pouhých 10 – 20 metrů, únikovou vzdálenost zvířete nerespektoval, k medvědovi se záměrně přibližoval a vystavoval jej tak stresu. Ten se na videu projevuje například tím, že se medvěd snaží odtáhnout loveného divočáka pryč z dohledu kameramana.

„Medvěd je šelma, která má velkou sílu. Pokud se zvíře kvůli nezodpovědnému chování dostane do stresu, může mít snahu se bránit. Kameraman bohužel vystavil zcela zbytečně velkému riziku nejen sebe, ale i medvěda – pokud by zvíře člověka napadlo, zcela jistě by se objevily požadavky na jeho odlov. Pokud chceme mít v našich lesích divoká zvířata, jako jsou medvědi, rysové, ale třeba také tetřevi, respektujme prosím jejich přirozený prostor a způsob života,“ konstatuje Václav Tomášek z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Beskydy.

Ve většině podobných případů blízkého setkání (v našich podmínkách dosud hlavně na Slovensku) má medvěd snahu člověka odehnat. Bohužel jakékoliv strčení či plácnutí medvědem může člověka vážně poranit. I přesto dosud neexistuje případ usmrcení člověka medvědem u nás, ani na Slovensku, Polsku, či Rakousku.

V případě natáčení došlo k porušení zásad správného chování člověka a z hlediska právního také k rušení kriticky ohroženého druhu - medvěda. Smutné na celé události je také fakt, že autor je aktivním myslivcem a tedy osobou, která by zmíněné zásady správného chování při střetnutí s medvědem měla znát.

Poznámka:
[1] ZDE

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky je státní instituce, která zajišťuje odbornou i praktickou péči o naši přírodu, zejména o chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace a národní přírodní památky. Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…