API: V poslední výzvě programu Aplikace v OP PIK je připraveno 3,7 miliardy korun

15.09.2020 17:05

Agentura pro podnikání a inovace (API), zprostředkující subjekt Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK), zahájila příjem žádostí o dotace v poslední výzvě programu podpory Aplikace. Firmy a výzkumné organizace mohou žádat o finanční podporu na projekty průmyslového výzkumu a experimentálního vývoje. Novinkou je vyčlenění 800 milionů korun pro sektor civilního dopravního letectví. Výzvu vyhlásilo 1. září 2020 Ministerstvo průmyslu a obchodu, které je řídicím orgánem OP PIK. Žádosti bude API přijímat do 15. prosince 2020. Pro žadatele je připraveno celkem 3,7 miliardy korun.

API: V poslední výzvě programu Aplikace v OP PIK je připraveno 3,7 miliardy korun
Foto: API
Popisek: Agentura pro podnikání a inovace, logo.

Cílem výzvy je získávání nových znalostí potřebných pro vývoj nových produktů, materiálů, technologií a služeb realizacemi projektů průmyslového výzkumu a experimentálního vývoje. Výzva je určená malým, středním i velkým podnikům a výzkumným organizacím. „Žadatelé mohou finanční podporu využít například na mzdy a pojistné výzkumných pracovníků a techniků, na nástroje, přístroje a vybavení potřebné k předloženému projektu výzkumu a vývoje nebo náklady na smluvní výzkum a poradenské služby pro tento účel“, říká Lukáš Vymětal, generální ředitel Agentury pro podnikání a inovace a doplňuje: „Výsledkem projektů by pak měly být například nové ověřené technologie, užitné vzory, průmyslové vzory, prototypy nebo softwary vedoucí k inovacím a pokroku.“

Oproti předchozím výzvám mohou firmy podat více žádostí. Malé a střední podniky mohou podat až tři žádosti o podporu. Velké podniky mohou také využít až tří žádostí, pokud se jedná o projekty ve spolupráci s výzkumnými organizacemi nebo s malými a středními podniky s významnými pozitivními vlivy na životní prostředí nebo se zaměřením na sektor civilního letectví. Na každý projekt mohou firmy získat až 70 % způsobilých výdajů zpět formou dotace. V aktuální výzvě je to minimálně 2 miliony korun a maximálně 100 milionů korun. Podrobné informace o aktuální výzvě jsou dostupné ZDE.

V programu Aplikace bylo dosud podpořeno 859 projektů za téměř 11 miliard korun. Proplaceny v něm zatím byly téměř 4,5 miliardy korun. Díky podpoře z programu Aplikace vyvinula firma CARDION, distributor kardiostimulátorů a jiných zdravotnických prostředků pro kardiologii, ve spolupráci s brněnským Ústavem přístrojové techniky Akademie věd ČR speciální monitor, který pomáhá při zavádění kardiostimulátoru přímo při operaci. Celá technologie je unikátní nejen u nás, ale i ve světe. První brněnská strojírna Velká Bíteš (PBS) dotace z programu Aplikace využila na inovativní řešení, na kterém spolupracovala s Akademií věd České republiky s využitím její špičkové Výzkumné infrastruktury pro studium a aplikaci pokročilých materiálů (IPMinfra). Díky tomu získala pokročilou technologii přesného lití a zavedla sériovou výrobu nově vyvinutých typů kol turbodmychadel. Nová technologie je v České republice rovněž zcela inovativní a unikátní a odpovídá na výzkumné a vývojové trendy ve světě. Celý pokrok pak vedl k podstatnému navýšení produkce, exportu a ziskovosti výroby PBS. Firma Holík International dotace z programu Aplikace použila na vývoj unikátního testovacího zařízení pro výrobu ochranných rukavic pro hasiče. Díky novému testovacímu zařízení je v současné době jediným výrobcem technických rukavic na světě, který dokáže hodnotit bezpečnost rukavic i z pohledu konstrukce a míst zatížených pomocnými konstrukčními materiály. Na vývoji testovacího zařízení firma spolupracovala se Západočeskou univerzitou v Plzni.

API má svá zastoupení ve všech krajských městech České republiky, zájemci o dotace z OP PIK zde mohou konzultovat své projekty. Informace je možné získat i telefonicky nebo e-mailem přes zelenou linku 800 800 777. Všechny služby poskytované API zájemcům o dotace jsou zdarma.

Agentura pro podnikání a inovace (API) je státní příspěvková organizace s celostátní působností zřizovaná Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR. Je zprostředkujícím subjektem pro dotační programy podpory Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) 2014-2020 zaměřeného na rozvoj zpracovatelského průmyslu a souvisejících služeb. Mezi hlavní aktivity agentury patří administrace žádostí o dotace a projektů v průběhu realizace i udržitelnosti, poskytování informačního a konzultačního servisu zájemcům a žadatelům o dotace či pořádání tematických odborných seminářů. Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…