ASEKOL: V soutěži Sběrný dvůr roku vítězí Jihomoravané

17.09.2013 9:35

Ve veřejné části soutěže Sběrný dvůr roku, která hledá ty nejlepší sběrné dvory v České republice, již podruhé bodoval výherce z Jihomoravského kraje. Zatímco v dubnu si cenu odnesl šťastlivec z Brna, nyní se může z výhry radovat Daniel Zouhar ze Sloupu na Blanensku.

ASEKOL: V soutěži Sběrný dvůr roku vítězí Jihomoravané
Foto: asekol.cz
Popisek: ASEKOL - logo

Nejbližší sběrný dvůr na Sloupsku se nachází v obci Vavřinec. I ten se uchází o titul sběrný dvůr roku. „Jsme velice mile překvapení, kolik dostal náš sběrný dvůr doposud hlasů. Tuto soutěž vnímáme velice kladně, protože je jedním z nástrojů k tomu, aby se existence sběrného dvora dostala do povědomí co nejširší veřejnosti v jeho spádové oblasti. Území naší obce leží ze 2/3 v Chráněné krajinné oblasti Moravský kras a my se dlouhodobě snažíme o ochranu přírody v této velice významné lokalitě. Sběrný dvůr je jedním z klíčových prvků ochrany,“ říká starosta Vavřince Miloslav Novotný.

Oba dva výherci získali od kolektivního systému ASEKOL, který soutěž pořádá, mobilní telefon Samsung Galaxy Pocket Black. Soutěž o nejlepší sběrný dvůr probíhá prostřednictvím uživatelského hodnocení na stránkách www.sberne-dvory.cz, a to až do listopadu tohoto roku, kdy budou vyhlášeny její výsledky. Nejlepší sběrný dvůr v obci do deseti tisíc obyvatel získá finanční odměnu 30 tisíc korun a v obci nad deset tisíc obyvatel pak 70 tisíc korun. Výherci smartphonů jsou losováni z řad těch, kteří sběrný dvůr ohodnotí. Další losování veřejné části soutěže proběhne v polovině října.

Cílem soutěže je kromě nalezení nejlepšího sběrného dvora také získat zpětnou vazbu veřejnosti a pomoci tak dále zlepšovat a rozšiřovat služby sběrných dvorů. Zároveň díky soutěži získají lidé další informace o službách sběrných dvorů a v neposlední řadě i o ekologickém třídění vysloužilého elektroodpadu, který patří právě na sběrné dvory. Ty přitom tvoří zhruba 80 % ze všech zdrojů celého zpětného odběru elektrospotřebičů.

Třídění elektra se v Jihomoravském kraji daří. Občané v kraji ASEKOLu odevzdali 48 tisíc televizorů, 20 tisíc počítačových monitorů a 384 tun drobného elektra. Jejich recyklaci jen za loňský rok bylo možné uspořit například více než 863 tisíc litrů ropy. Ty mají pro představu v současnosti hodnotu přes 11,5 milionů korun a vystačily by na 307 cest kolem světa automobilem s běžnou spotřebou. Dále nemuselo být spotřebováno skoro 20 tisíc MWh elektřiny, které představují spotřebu jihomoravských domácností na více než jeden den. Zároveň se ušetřilo 59 tisíc m3 vody, což odpovídá množství, které občané Jihomoravského kraje vypijí zhruba za 25 dní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…