ASOCP: Sociální pedagogové se otevřeným dopisem obracejí na ministra školství

06.10.2022 13:30 | Tisková zpráva

Asociace sociálních pedagogů a Asociace vzdělavatelů v sociální pedagogice vyzývá v otevřeném dopisu ministra školství Vladimíra Balaše, aby se zasadil o legislativní ukotvení sociálních pedagogů. Důvodem je nárůst problémů, které negativně ovlivňují výchovně-vzdělávací proces žáků.

ASOCP: Sociální pedagogové se otevřeným dopisem obracejí na ministra školství
Foto: ASOCP
Popisek: Asociace sociálních pedagogů - logo

„Poptávka škol po sociálních pedagozích je velká a stále roste. Jejich většímu nasazení brání skutečnost, že je tato pozice podporována ministerstvem školství pouze v rámci operačních programů. Potřebujeme sociálního pedagoga v zákoně o pedagogických pracovnících s jasně definovanou náplní práce v návazné legislativě,“ vysvětluje předseda Asociace sociálních pedagogů Jiří Daněk.

„Sociální pedagog ve škole je specificky vzdělaný odborník, který se zaměřuje na práci s žáky. Jeho náplň práce zahrnuje např. programy zlepšující klima školy, včasnou detekci sociálně znevýhodněných žáků, cílené intervence i individuální konzultační činnost s cílem minimalizovat nepříznivé dopady sociokulturního znevýhodnění na vzdělávací dráhu žáka. Včasná intervence sociálního pedagoga a spolupráce s rodinou prokazatelně snižují školní neúspěšnost žáka, zabraňují předčasnému ukončení studia, minimalizují záškoláctví a snižují vznik výchovných problémů a rizikového chování žáků,“ uvádí zástupci asociací mimo jiné v otevřeném dopisu.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

„Máme praktické zkušenosti s desítkami sociálních pracovníků, kteří na školách působí přes 30 let. Máme studie, které jejich přínos jednoznačně prokazují. Je nejvyšší čas, abychom z nich legislativně „udělali“ pedagogické pracovníky se vším všudy. Tedy i s nárokem na patřičné finanční ohodnocení, řádnou dovolenou či studijní volno,“ dodává předseda Asociace vzdělavatelů v sociální pedagogice Jakub Hladík.

Zřízení zákonné pozice sociálního pedagoga dlouhodobě podporují i organizace, které se zabývají preventivní podporou rodin či problematikou znevýhodněných či jinak ohrožených dětí.

„V posledních letech se situace rodin zhoršuje. To má přímý dopad na děti, jejich studijní úspěchy, problémové nebo rizikového chování a jejich fungování v kolektivu. Nejde přitom jen o sociální a ekonomické hledisko. Jde i o rodiny, kde probíhá konfliktní rozvod, o děti ve střídavé či náhradní péči nebo děti s cizojazyčným zázemím. Ve všech těchto případech má sociální pedagog uplatnění,“ vysvětluje ředitelka Nadace Sirius Dana Lipová.

Asociace zastupující sociální pedagogy se proto ve spolupráci s dalšími odborníky obrací na ministra školství a vyzývají jej k jednání. V otevřeném dopise nabízí analýzy a studie, které prokazují přínosnost sociálních pedagogů ve školách. Ministerstvo totiž připravilo novelu zákona o pedagogických pracovnících, která se sociálními pedagogy opět nepočítá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…