ASZ: Podmínky pro pořádání farmářských trhů jsou nesmyslné a likvidační

31.10.2020 9:44

Regulační opatření stanovující maximální možný limit 20 účastníků farmářského trhu na 400 metrů čtverečních považuje Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR), Zelinářská unie Čech a Moravy (ZU ČM) a Ovocnářská unie ČR (OU ČR) za faktickou likvidaci farmářských trhů za situace, kdy takové akce představují zcelé řady důvodů vhodnou alternativu knákupům potravin vobchodních centrech.Hygienická opatření jsou určitě pro všechny prioritou, nicméně takto postavené rozhodnutí vlády považujeme za neadekvátní a nesmyslné.

ASZ: Podmínky pro pořádání farmářských trhů jsou nesmyslné a likvidační
Foto: ASZ
Popisek: Asociace soukromého zemědělství

I laikům musí být zřejmé, že nákup potravin pod širým nebem je z hlediska možností přenosu koronaviru nižším rizikem než nákup v uzavřených prostorách s vyšší koncentrací nakupujících, než je to na farmářských trzích, což dokazují i odborné posudky. Přesto pro nákup ve velkých obchodech žádné limity koncentrace zákazníků neexistují. Farmářské trhy kromě toho představují často jediné odbytiště pro menší a rodinné zemědělské podniky a tuzemskou a čerstvou produkci, opět za situace, kdy pěstitelé a chovatelé z českých farem přišli o možnost dodávat své výrobky do škol, restaurací a dalších míst, do nichž je to za běžné situace možné. Začátek podzimu navíc kromě toho představuje období, kdy mají produkty z našich polí i stájí optimální nutriční hodnotu, což je právě v době expanze koronaviru pro spotřebitele zvláště cenné.

ASZ ČR, ZU ČM a OU ČR v této souvislosti obzvláště mrzí, že ke zmiňované regulaci počtu účastníků farmářských trhů došlo na základě emocí a fotodokumentace z jedné akce nafocené způsobem, který zachycuje prostředí na této akci tak, aby byl dojem koncentrace účastníků podpořen. Opět je vhodné podotknout, že obdobné fotky z nějakého nákupního centra pro objektivní porovnání spotřebitelé k dispozici neměli.

ASZ ČR, ZU ČM a OU ČR proto podporují stanovisko Asociace farmářských tržišť České republiky, která žádá o přehodnocení maximálního limitu počtu účastníků na stanovený prostor, i jako krok, který pomáhá v propagaci a odbytu identických českých potravin a tím i tak často zmiňované potřebě zvýšit soběstačnost ČR například v oblasti ovoce a zeleniny, což je zboží, které se právě v současné době na farmářských trzích prodává.

Mgr. Ing. Jaroslav Šebek
předseda Asociace soukromého zemědělství ČR

Ing. Petr Hanka
předseda Zelinářské unie Čech a Moravy

Ing. Martin Ludvík
předseda Ovocnářské unie České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.