AV ČR: Mezinárodní letní škola fyziky plazmatu

13.09.2017 21:34

Studenti vysokých škol ze sedmi zemí světa si na přelomu srpna a září vyzkoušeli práci na tokamaku COMPASS v Ústavu fyziky plazmatu AV ČR.

AV ČR: Mezinárodní letní škola fyziky plazmatu
Foto: cas.cz
Popisek: Akademie věd ČR - logo

Tokamak funguje jako magnetická nádoba pro uchovávání vysokoteplotního plazmatu. Tokamaky, jichž je v  Evropě jen omezený počet, tvoří páteř světového fúzního výzkumu. Reaktor COMPASS čeští vědci spustili v roce 2008. Byl to mimořádný úspěch. Provoz tokamaku od té doby přináší důležitá data i pro největší je experimentální reaktor ITER, který se staví ve francouzském městě Cadarache. Vědcům nejde o nic menšího, než přiblížit se ve výrobě energie podmínkám panujícím na Slunci.

„Pro studenty se jedná ve světovém měřítku o jedinečnou možnost, jak se seznámit s reálným prostředím tokamaku a získat praktické znalosti o přípravě experimentů, provozu velké mezinárodní výzkumné infrastruktury, analýze naměřených dat a zejména pak zkušenosti z prezentace výsledků“, vysvětluje ředitel Ústavu fyziky plazmatu AV ČR Radomír Pánek.

Při experimentech na tokamaku COMPASS, který je svou funkcí podobný výše zmiňovanému reaktoru ITER, jsou studenti rozdělení do několika skupin podle témat a pracují pod dohledem vědeckých pracovníků. Výsledky své výzkumné práce musí studenti na závěr prezentovat a obhájit. „Výhodou těchto akci je tak nejen kontakt s reálným vědeckým prostředím a konzultace s odborníky, ale také možnost okusit práci vědců a atmosféru vědeckého pracoviště,“ dodává Radomír Pánek.

Letní škola fyziky plazmatu SUMTRAIC (Summer Trainning Course) má dlouhou tradici a zájem zahraničních studentů každoročně převyšuje kapacitu kurzu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…