AVO: Se stanoviskem ČVUT ve věci programu EPSILON zásadně nesouhlasíme

18.06.2014 14:19

Reakce na tiskovou zprávu ČVUT o porušení pravidel veřejné soutěže ve vyhlášení programu EPSILON Technologické agentury ČR (TAČR) a nesouhlas s kritikou nastavení programu ze strany ČVUT, která je největším dotovaným příjemcem financí z TAČR.

AVO: Se stanoviskem ČVUT ve věci programu EPSILON zásadně nesouhlasíme
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT

Předsednictvo Asociace výzkumných organizací (AVO) vyjadřuje zásadní nesouhlas se stanoviskem ČVUT a podezřením na porušení pravidel veřejné soutěže při vyhlášení programu EPSILON vyjádřené panem rektorem ČVUT prof. Petrem Konvalinkou a pracovnicí Rektorátu ČVUT Mgr. Darjou Elfmarkovou.

V tiskové zprávě je uvedeno, že nastavení podpůrných výběrových kritérií programu může způsobit odliv výzkumných pracovníků z pražských výzkumných organizací a pražských vysokých škol a kritizuje se nastavení těchto kritérií bez konzultace s pražskými vysokými školami.

Předsednictvu AVO není jasná argumentace ČVUT, protože TAČR výběrová kritéria a nastavení celého výzkumného programu EPSILON diskutovala převážně s ministerstvy a celý program byl schválen Radou pro výzkum, vývoj a inovace a vědeckou radou TAČR, kde má ČVUT několik zástupců. Navíc je s podivem, proč by TAČR měla tato kritéria diskutovat zrovna s pražskými vysokými školami a ne např. s vysokými školami v Brně, Ostravě nebo Plzni.

Předsednictvo AVO dále vyslovuje podiv nad argumentací pana rektora a jeho podřízených, která vychází buď z neznalosti problému, nebo může být pouze zástupným problémem pro útok na vedení TAČR. ČVUT je zdaleka největším příjemcem dotací z TAČR. Konkrétně z 22 dosud podporovaných Center kompetence je v 7 případech ČVUT hlavním příjemcem podpory a celkem je ČVUT účastníkem v 13 projektech, což představuje 59,1 % všech podpořených projektů. Jen tyto projekty získají celkovou dotaci 2,5 mld. Kč. ČVUT v současnosti realizuje celkem 160 projektů TAČR s celkovou výší podpory 1,57 mld. Kč, z toho se v roce 2014 jedná o 273 mil. Kč.

K situaci se vyjádřil prezident AVO Libor Kraus: „Na základě projektů TAČR zcela jistě nedojde k odlivu výzkumníků z Prahy, TAČR se naopak dá vytknout přílišná podpora výzkumu v našem hlavním městě.“ Ze všech projektů TAČR je v Praze umístěno 51,7% projektů.

Předsednictvo AVO velmi nesouhlasí s výhradami ČVUT a je toho názoru, že vedení TAČR by nemělo podlehnout nátlaku směřujícímu k ještě větší alokaci přidělovaných prostředků podpory ve prospěch pražských vysokých škol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…