AZ smart: Status studenta pomaturitních jazykovek se nejspíše nezruší, pojistné zaplatí stát

20.06.2013 8:14

Status studenta zůstane všem maturantům hlásícím se po prázdninách na jazykové školy navzdory tomu, že poslanci letos zrušili jejich výhody. Současný stav chtějí zatím zachovat. „Pro zájemce o pomaturitní studium tak platí, že i nadále nebudou muset hradit zdravotní pojištění a například také neztratí ani nárok na slevu na jízdném,“ upozorňuje kupříkladu Ing. Martin Vaněk, MBA, z AZ smart, českého centra pro pomaturitní a specializované vzdělávání. Zákon však nyní může být takzvaně smeten ze stolu. Záleží, zdali současná vláda přežije, či nikoli.

AZ smart: Status studenta pomaturitních jazykovek se nejspíše nezruší, pojistné zaplatí stát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Novela zákona o státní sociální podpoře a zákona o důchodovém pojištění s některými ze současných výhod počítá. Ačkoli vláda poslanecký návrh v lednu nepodpořila, sněmovna ano. Novela se tak dostala před současnou krizí až do třetího čtení. „Zda bude status studenta od září letošního roku zachován, závisí na tom, jestli budou přijaty novely zákonů o státní sociální podpoře a o důchodovém pojištění,“ upřesňuje Ing. Martin Vaněk, MBA, z AZ smart, českého centra pro pomaturitní a specializované vzdělávání. Pokud vše půjde podle plánu, měl by změnu ještě v létě podepsat prezident Miloš Zeman. Otázkou však zůstává, zdali nepadne vláda a novela nepůjde stranou, vzhledem k současnému napjatému stavu, kdy má osud vlády v rukou koalice. Za novelou stojí snižující se počet přihlášených do jazykových škol.

„Status studenta poskytujeme našim studentům několik let, v tomto máme velikou výhodu před klasickými jazykovými školami nebo pomaturitními kurzy. Jsme řádně registrováni a uvedeni ve vyhlášce ministerstva školství. Naši studenti tedy nemusí odvádět sociální či zdravotní pojištění, navíc jim platí studentské slevy pro různé kulturní akce, mohou získat kartu ISIC a je s tím samozřejmě spojena řada dalších výhod. Studentům pomáháme mimo jiné i s levnějším ubytováním, pokud jsou mimopražští,“ vyjmenovává některé z přínosů Ing. Martin Vaněk, MBA, z http://www.az-smart.cz/.

Výhody studentů jazykových škol

Výpis možných výhod je zakotven ve vyhlášce ministerstva školství. Podle konstatování legislativní rady vlády z roku 2010 však musí mít podporu přímo ze zákona, což však resorty školství a práce nepodpořily. Ministerstvo školství za vedení Josefa Dobeše vyhlášku zrušilo s dovětkem, že účastníci kurzů letošního roku budou poslední, jimž úlevy od státu připadnou. To však neznamená, že přijdou o status studenta. Jazykové schopnosti středoškoláků jsou podle studií na nízké úrovni a pomaturitní studium nedostatky kompenzuje. Studenti jazykovek navíc vyjdou státní kasu levněji, než vysokoškoláci. S ohledem na výhody plynoucí ze statusu studenta vyjdou účastníci kurzů stát asi na 20 tisíc korun ročně.

Změny až od roku 2014/2015

Pokud by novela prošla i za současného napjatého stavu, pro školy poskytující jazykové vzdělání a studenty se v následujícím školním roce prakticky nic nemění. Nový seznam institucí oprávněných poskytovat kurzy bude platit od roku 2014/2015. Vytvoří jej ministerstvo školství ve spolupráci s ministerstvem práce a sociálních věcí. Platit prý bude tři roky. V úvahu připadá, že se podmínky pro školy, poskytující jazykové vzdělání zpřísní a kurz by měl být zakončen mezinárodní zkouškou. „Naše denní pomaturitní studium anglického jazyka je standardně s možností přípravy na certifikaci FCE. Studium je určeno také pro žáky, kteří letos neuspějí u státních maturit, či přijímacích zkoušek na vysněnou vysokou školu,“ vysvětluje Ing. Martin Vaněk, MBA.

Pomaturitní studium AZ smart je vedeno jako jednoletá příprava k mezinárodním zkouškám KET, PET, FCE a CAE v kombinaci s velmi efektivní přípravou na tzv. OSP Scio testy, které jsou zásadní součástí přijímacího řízení na řadu tuzemských vysokých škol. Celková dotace hodin je 20 vyučovacích lekcí angličtiny (45 minut) týdně a navíc od druhé poloviny října pak 2 hodiny týdně odborných přednášek obecných studijních předpokladů (OSP Scio a TSP MU). Jazykové kurzy poskytuje z angličtiny, němčiny, španělštiny, italštiny i arabštiny.

Vzdělávací centrum AZ SMART je zařazeno v příloze č. 1 vyhlášky č. 252/2010 Sb. (položka 134; novelizace vyhlášky č. 322/2005 Sb. o dalším studiu, které je postaveno na úroveň studia na středních nebo vysokých školách). To znamená, že se na letošní maturanty vztahuje klasický statut studenta.

Jazykové školy

Pomaturitní jazykové studium v letošním roce poskytuje dle oprávnění 204 subjektů. V současnosti je zhruba 5 tisíc studentů, avšak klesá. Na přelomu minulého tisíciletí jich byl dvojnásobek. Status studenta mohou využít ti, jenž nastoupili do studia v roce, kdy složili maturitu a škola je zapsána ve vyhlášce ministerstva školství s rozsahem vyučovacích hodin v délce alespoň 20 hodin týdně. Stát za studenty uhradí zdravotní pojištění, slevy na daních a případně přídavky na děti. Studenti mohou využít dalších výhod, jako je sleva na jízdném.

O vzdělávacích centrech AZ smart

Vzdělávací centrum AZ smart s.r.o. bylo založeno v roce 1998, od roku 2001 následně funguje pod právní formou typu s.r.o. Nyní působí na třech místech republiky – v Praze, Brně a Ostravě, vždy v centrální části metropolí. Dnes se AZ smart pyšní jako jedno z mála center až 93% úspěšností při přijetí jeho studentů na vysoké školy.

Od počátku vyvíjela agentura svou činnost v několika stěžejních oblastech – jazykové kurzy pro veřejnost, individuální výuka a doučování, přípravné kurzy k přijímacím zkouškám na vysoké školy - právnické, pedagogické a filozofické fakulty, dále na ekonomické směry, jako VŠE, Českou zemědělskou univerzitu, VŠB ad., a v neposlední řadě vzdělávací a sportovní pobyty dětí a mládeže.

Vzdělávací centra AZ SMART poskytují svým klientům kompletní vzdělávací a jazykové služby vysoké kvality. To je jeden z důvodů, proč vedle svých aktivit věnuje AZ SMART značnou část svého potenciálu úzké spolupráci s předními pedagogy a odborníky, kteří působí na tuzemských i zahraničních vysokých školách, jsou autory naučné literatury a posluchačům mají co nabídnout.

Jednoleté denní pomaturitní studium je celoroční intenzivní a komplexní přípravné studium, jež zajistí kvalitní přípravu studentů na nejžádanější obory VŠ, a to právo a historie státu, psychologie a základy společenských věd, ekonomie a management a příprava na lékařské fakulty. Zvláštní kategorii tvoří denní pomaturitní studium anglického jazyka s možností přípravy na certifikaci FCE, KET, PET a CAE. Studium je doplněno o přípravu na národní srovnávací zkoušky - tzv. OSP Scio testy, které tvoří přijímací řízení na některé tuzemské vysoké školy se získáním Závěrečného Certifikátu o absolvování pomaturitního studia angličtiny. Studium je určeno také pro žáky, kteří letos neuspějí u státních maturit, či přijímacích zkoušek na vysněnou vysokou školu.

Výuka probíhá čtyři dny v týdnu v celkovém rozsahu až 400 hodin (u pomaturitního studia angličtiny 5 dnů/týden v rozsahu 680 hodin). Je vedena týmem zkušených pedagogů, kteří působí na tuzemských i zahraničních vysokých školách (UK, VŠE, Y/N, VŠFS, v Akademii věd ČR, apod.) a vedou výuku formou vysokoškolských přednášek, jazykových seminářů, diskuzí, poskytují osobní konzultace a samozřejmostí jsou závěrečné testy či složení zkoušek. Více o vzdělávacích centrech AZ smart naleznete na stránkách http://www.azsmart.cz. 

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…