Aby se lidem lépe dýchalo, začal už teď Moravskoslezský kraj čistit silnice

22.02.2017 15:40

Správa silnic Moravskoslezského kraje (SSMSK) začala čistit silnice. Poprvé tak už během zimy z cest zmizí inertní posypový materiál, který je po roztání sněhu zbytečný a navíc zdrojem prašnosti. V oblastech, které nejvíce trpí znečištěním ovzduší, začínají silničáři díky oteplení s úklidem tento týden.

Aby se lidem lépe dýchalo, začal už teď Moravskoslezský kraj čistit silnice
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Čistit komunikace nařizuje zákon dvakrát ročně. Vedení Moravskoslezského kraje ale rozhodlo, že se na velmi frekventovaných průjezdních úsecích silnic udržovaných inertním posypem budou cesty čistit i během zimy. Aby se lidem lépe dýchalo. Tříděné kamenivo, písek nebo struska, kterým se silnice v zimě sypou, jsou totiž za teplejších klimatických podmínek bez sněhu významným zdrojem prašnosti.

„Velký podíl na znečištění ovzduší v Moravskoslezském kraji mají emise z automobilové dopravy a sekundární prašnost z částic usazených na vozovce. Chceme, aby z cest zmizel inertní posypový materiál ihned, jakmile roztaje sníh a podle předpovědi počasí nebude v příštích dnech sněžit. Aby zbytečně neležel na cestě a nedostával se díky projíždějícím autům nebo větru do ovzduší. Reagujeme tak i na přání obcí, které žádají pružnější čištění frekventovaných úseků silnic v blízkosti obytné zástavby s vysokou hustotou obyvatel. Zvýšenou intenzitou čištění silnic smeteme navíc přibližně 1400 tun prašných částic všech frakcí, které se tak opětovným zvířením už nedostanou zpátky do ovzduší a lidé už je nebudou muset vdechovat,“ řekl náměstek hejtmana pro dopravu a smart region Jakub Unucka.

„Ze silnic budeme uklízet inertní posypový materiál pouze za vhodných klimatických podmínek, jakmile to počasí a režim zimní údržby dovolí – podle předpovědi nebude sněžit, teploty budou i výhledově nad bodem mrazu, na silnicích nebudou zledovatělé zmrazky u krajnic a aplikovaný posyp nebude přimrzlý,“ uvedl ředitel SSMSK Tomáš Böhm. Dodal, že smetený materiál bude podle kvality znovu vytříděn a použit pro posyp v příštím zimním období.

Pilotní projekt čištění zahrnuje zhruba 674 kilometrů průjezdních úseků obcí a měst silnic II. a III. tříd ve vlastnictví kraje, udržovaných inertním posypovým materiálem. „Lokality čištění jsme určovali na základě dlouholetých zkušeností. Jde především o níže položené oblasti, protože ve vyšších polohách a horských oblastech se drží sníh nebo zůstávají ledové zmrazky u krajnic někdy až do jara,“ vysvětlil ředitel SSMSK Tomáš Böhm.

Harmonogram prací a seznam míst prioritního čištění mají v kompetenci vedoucí středisek SSMSK. Dnes (21. 2.) se začalo čistit v Darkovičkách, čištění v opavském okrese bude v nejbližších dnech pokračovat například v Chuchelné, Bělé, Háji ve Slezsku, Bolaticích, Jilešovicích nebo Koběřicích. Karvinské středisko pojede zametat a čistit do Chotěbuzi a Albrechtic. S čištěním počítají i v Bruntále – tam je na programu lokalita u podniku Osram v Bruntále, Dlouhá Stráň, Sosnová, Česká Ves a Osoblaha. V okrese Nový Jičín zametače vyjedou do Starého Jičína, Janovic, Palčova, Dubu, Jakubčovic a dalších. Celkem se čištění týká 400 obcí v Moravskoslezském kraji.

Toto čištění silnic nad rámec zákona, které skončí nejpozději v dubnu, financuje Moravskoslezský kraj částkou 4,4 milionu korun. V projektu bude pokračovat i příští rok. „Aby čištění silnic v zimě bylo efektivnější, pořídí kraj další speciální techniku. Chceme, aby každé středisko SSMSK mělo k dispozici samostatný čisticí vůz,“ upřesnil náměstek hejtmana Jakub Unucka.

„Častější čistění silnic by mohlo přispět ke zlepšení zdravotního stavu citlivých jedinců, tedy seniorů, dětí a těhotných žen a hlavně alergiků a astmatiků. Dá se totiž předpokládat, že díky čistějšímu ovzduší je postihne méně astmatických a alergických záchvatů,“ míní lékař plicní ambulance Nemocnice s Poliklinikou Karviná-Ráj Radoslav Alexa.

Seznam obcí pro prioritní čištění

Středisko Nový Jičín:
Albrechtičky, Bílovec, Dub, Hladké Životice, Hodslavice, Hostašovice, Hůrka, Jeseník n. O., Kateřinice, Libhošť, Mořkov, Mošnov, Odry, Petřvald, Příbor, Sedlnice, Studénka, Výškovice, Ženklava, Žilina u NJ, Životice u NJ a čistit bude také v obcích spadajících do působnosti ostravského střediska – Klimkovice, Josefovice, Olbramice, Zbyslavice, Lubojaty (Lhotka), Vřesina.

Středisko Frýdek-Místek:
Sviadnov, Staříč Fryčovice, Rychaltice, Hukvaldy.

Středisko Karviná:
Petrovice u Karviné, Stonava a Albrechtice.

Středisko Opava:
Otice, Slavkov, Hradec, Šilheřovice, Ludgeřovice, Markvartovice, Dolní Benešov, Kravaře, Komárov, Raduň, Branka.

Středisko Bruntál:
Rýžoviště, Světlá Hora, Milotice, Moravskoslezský Kočov, Křišťanovice, Krasov, Býkov, Sosnová, Jindřichov, Osoblaha, Bohušov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…