Aero úspěšně provedlo zkoušky zbraní u nové generace letounů

25.04.2023 11:47 | Tisková zpráva

Během jedné z řady zkoušek, kterými nový proudový letoun L-39NG z dílny Aero úspěšně prošel, inženýři a piloti testovali použití zbraní. Při ověřování vlivu na motor, nouzového odhozu břemen a přesnosti vystřelili 230 raket a shodili téměř 70 bomb.

Aero úspěšně provedlo zkoušky zbraní u nové generace letounů
Foto: Aero
Popisek: Bojový letoun L-39NG

Aero úspěšně provedlo zkoušky základních zbraní L-39NG. Jedná se o jeden z řady testů, kterými nový letoun z dílny Aero procházel. Letoun umožnuje nosit jak východní, tak západní zbraňové systémy a tomu odpovídající avionický systém. Etapa zkoušek východní výzbroje L-39NG se uskutečnila na území Maďarska, letouny operovaly z letecké základny Pápa a využívaly střelecké prostory u města Veszprem.

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41726 lidí

„Výsledky zkoušek byly úspěšně. Jednalo se o soubor zkoušek základních zbraní, které může L-39NG využívat. Uvažujeme však s dalším sortimentem zbraní dle konkrétních požadavků zákazníků. Letoun umožňuje nosit východní i západní výzbroj a stejně tak může disponovat západní i východní avionikou,“ uvádí Petr Jinda, Executive Vice President & Chief Development Officer, Aero.

Zbraňové zkoušky, které byly rozděleny do tří etap, začaly 13. února první částí, která zjišťovala vliv střelby raket na práci motoru, následovaly nouzové odhozy břemen a třetí fází bylo bombardování a střelba raket na přesnost. Všechny zbraňové zkoušky splnily očekávání.

Konkrétně konstruktéři a piloti otestovali střelbu raket S-5 z raketových bloků UB-16 a jejich vliv na chod motoru. Provedli zkoušky nouzových odhozů bomb, podvěsných palivových nádrží a raketových bloků. Celkem během zkoušek piloti vystřelili 230 raket typu S-5 a odhodili 42 bomb typu P-50-75 a 24 bomb typu OFAB-100-120.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …