Agentura J.L.M.: Jihovýchodní Asie a Blízký východ volí jádro

15.07.2013 15:02

Ekonomické důvody nutí řadu zemí Blízkého východu a Jihovýchodní Asie k hledání nových energetických zdrojů.

Agentura J.L.M.: Jihovýchodní Asie a Blízký východ volí jádro
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Většina z nich má v současné době energetiku založenou na ropě a zemním plynu. Mnohé nyní ale začínají uvažovat o výstavbě jaderných elektráren, které se jim jeví vzhledem k místním podmínkám jako nejperspektivnější energetický zdroj.

Vlády podporují vzdělávací programy, pořádají konference pro novináře a hledají inspiraci a pomoc v zahraničí. Ve spolupráci s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii se v jordánském Ammánu konala konference za účasti Jordánska, Jemenu, Srí Lanky, Bangladéše, Vietnamu, Malajsie a Indonésie, na které se její účastníci seznamovali se zkušenostmi zemí s vyspělou jadernou energetikou. Velice se zajímali o český jaderný program a oceňovali jeho výsledky - dobře provozované elektrárny a pozitivní veřejné mínění umožňující plánování výstavby dalších jaderných bloků, i o dlouhodobý vzdělávací program pro mládež a další skupiny veřejnosti.

Podle účastnice konference, vedoucí vzdělávacích programů elektrárenské společnosti ČEZ ing. Marie Dufkové, mají státy obou regionů stejný základní problém – aktuální nedostatek elektřiny – a podobné další výchozí podmínky.

Země Blízkého východu – Jordánsko a Jemen – souží kromě hladu po elektřině také nedostatek vody. Jordánsko nutně potřebuje stabilní zdroj pro základní zatížení. Jádro by zemi vyšlo 6x levněji než zemní plyn. Jemen na jižním okraji Arabského poloostrova má v současnosti elektřinu jen asi pro polovinu země. Jemenci nyní staví plynové elektrárny, plánují větrnou elektrárnu o výkonu 60 MW a ve spolupráci s Čínou staví uhelnou elektrárnu o výkonu 1 200 MW (uhlí pro ni bude dodávat Čína). Kdy začne v obou zemích stavba jaderné elektrárny, není zatím rozhodnuto.

Státy Jihovýchodní Asie mají lepší situaci s vodou, ale stejně jako Jemen a Jordánsko je trápí nedostatek elektřiny. V Bangladéši má přístup k elektřině pouze 50% populace. Energetický plán země počítá s navýšením instalovaného výkonu z dnešních 8 500 MW na 30 000 MW v roce 2025 (pro srovnání: Bangladéš má více než 160 miliónů obyvatel, desetimiliónové Česko disponuje v současnosti instalovaným výkonem téměř 18 tisíc MW). Výstavba první jaderné elektrárny v Bangladéši by měla začít v roce 2015 v lokalitě Rooppur u řeky Gangy.

Srí Lanka využívá zatím především vodní elektrárny, které ale narušují životní prostředí. Kvůli budované vodní elektrárně na řece Kotmale se například muselo zatopit údolí v Talawakele a elektrárna ohrožuje průtok sedmi nejkrásnějších vodopádů St´Claire, Devon a Ramboda, jedné z turistických atrakcí země. Na Srí Lance se plánuje první jaderná elektrárna nejdříve v horizontu dvaceti let. Do té doby chce země zvyšovat podíl uhlí na výrobě elektřiny.

V Indonésii je atomová energie v energetickém plánu zařazena mezi „nové a obnovitelné energie“. K novým zdrojům se počítá také zkapalněný plyn, vodík, bioplyn, zplynování uhlí a geotermální energie. Atomový program v Indonésii komplikuje špatná informovanost obyvatel. Vláda proto organizuje zejména v televizi reklamní kampaň o jaderné energetice, specialisté se zúčastňují různých talk show a TV debat.

V Malajsii a Vietnamu je situace oproti ostatním státům trochu lepší. Ve Vietnamu se už stavba jaderné elektrárny odsouhlasila. Do roku 2030 Vietnamci plánují vystavět 10 bloků o jednotkovém výkonu 1 000 MW. Malajsie zahájila tříletý projekt „Malajsie je připravená na jádro“ (Malaysia Nuclear Ready). Vláda na něj poskytla 25 miliónů USD a do roku 2015 by chtěla rozhodnout o stavbě první jaderné elektrárny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…