Agentura ochrany přírody a krajiny ČR: Sokoly v Jeseníkách hlídají fotopasti

15.04.2016 15:48

„Díky fotopastem můžeme pravidelně kontrolovat průběh sezení na vejcích. Ze snímků lze vyčíst nejrůznější zajímavosti – jak se chovají jednotlivé páry, kdy dochází ke střídání obou ptáků při zahřívání snůšky i jaká je aktivita na hnízdě v nočních hodinách. Předpokládáme, že se nám tímto způsobem podaří také odečíst některé kroužkované ptáky,“ vysvětluje Petr Šaj z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Jeseníky.

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR: Sokoly v Jeseníkách hlídají fotopasti
Foto: AOPK.cz
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

Zajímavostí je, že na jednom z kontrolovaných hnízd letos snesli sokoli snůšku s pěti vejci. Většinou přitom snášejí 2 - 4 vejce, která umisťují do hnízdní kotlinky přímo na skalní římse. Ukázalo se také, že některé páry využívají starší krkavčí hnízda postavená také na skalách [1].

„Jesenická populace sokolů je jedna z nejpočetnějších v celé České republice, proto se do ochrany těchto vzácných ptáků zapojují další zájemci. Jsou to především lesníci, při potřebě intenzivnější ostrahy konkrétního hnízda také členové dobrovolné stráže přírody, “ doplnil Tomáš Pospíšil z LČR, s. p., krajského ředitelství Šumperk.

„Sokol má v přírodě jen málo přirozených nepřátel. Za zničením hnízdění stojí obvykle především výr, krkavec a na snadno dostupných místech i kuna. Vedle dalších aspektů, jako je extrémní nepřízeň počasí, potravní nabídka, či úhyn jednoho z páru, je v souvislosti s tímto sokolnicky využívaným dravcem zmiňován i člověk. Doufejme, že nám letošní elektronický monitoring hnízd tuto skutečnost nepotvrdí. Případný narušitel klidného průběhu hnízdění by se totiž mohl stát, díky okamžitému přenosu snímků z fotopastí, nepopulární mediální hvězdou,“ dodává Petr Šaj.

Ornitologové žádají návštěvníky hor, aby respektovali omezení na některých místech výskytu, aby nedocházelo k rušení hnízdících ptáků. Místa jsou označena informačními cedulemi a výstražnou páskou. 

[1] Sokol před 50 lety vymizel kvůli používání insekticidu DDT na celém území naší republiky. Znovu se začal objevovat začátkem devadesátých let minulého století. Početnost se u nás nyní odhaduje na 80 hnízdních párů. Kromě Jeseníků hnízdí například na Broumovsku, v Labských pískovcích, Českém ráji, Krkonoších či na Šumavě. Stále patří ke kriticky ohroženým druhům živočichů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…