Agentura ochrany přírody a krajiny: Odbahnění Robečského potoka

27.03.2021 18:23

Právě proběhlo odbahnění 240 metrů dlouhého úseku Robečského potoka u vtoku do Máchova jezera v bezprostřední blízkosti města Doksy.

Agentura ochrany přírody a krajiny: Odbahnění Robečského potoka
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Koryto bylo od minulého pročištění silně zaneseno zejména organickými sedimenty a kmeny padlých stromů. Během podzimu se na překážkách zachycovalo opadané plující listí, odpadky a další spláví, které způsobovalo stoupání hladiny potoka až k přilehlým nemovitostem. Díky aktuálně provedenému pročištění může voda do Máchova jezera opět bez překážek proudit a nenese s sebou nadbytek živin, který by v něm zhoršoval kvalitu vody.

Robečský potok pramení jižně od obce Okna. Svou vodou napájí rybníky Velká Pateřinka, Poselský rybník a na okraji Doks rybník Čepelský. Protéká městem a následně sytí vodou i Máchovo jezero. Poté protéká podmáčenou oblastí v okolí Jestřebí a od západu významně přispívá vodou do Novozámeckého rybníka, který je národní přírodní rezervací a představuje domov i významnou zastávku pro mnoho druhů ptactva. Později protéká zaříznutým údolím národní přírodní památky Peklo a jihovýchodně od České Lípy se vlévá do Ploučnice. Bez nadsázky lze tedy říci, že právě Robečský potok je zde tou významnou stužkou spoluutvářející zdejší kraj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…