Agentura ochrany přírody a krajiny: Račí rejdy na Kokořínsku

11.11.2021 21:01 | Tisková zpráva

Liběchovka i Pšovka nám obě v letošním roce připravily stran raků velká překvapení. Jedno velmi potěšující a druhé bohužel značně znepokojující.

Agentura ochrany přírody a krajiny: Račí rejdy na Kokořínsku
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Zjištění z Liběchovky je velmi pozitivní - říčka ožila poměrně hojným výskytem raků říčních. Z Pšovky však máme podstatně nepříjemnější zprávu. Invazní raci pruhovaní se rozšířili dále proti toku říčky nad rybník Harasov, dostali se do kontaktu s populací raka říčního a s největší pravděpodobností sem zavlekli račí mor. Tam, kde dříve žilo mnoho raků říčních, jsme nepotkali ani jednoho.

Račí mor je houbové onemocnění a velmi snadno se přenáší sporami. Je tedy potřeba mít se na pozoru a nepřenášet na jiná místa vodu, živočichy, rostliny ani nástroje či obuv, která přišla do styku s vodou v Pšovce od Lhotky u Mělníka po úsek nad Harasovem. Nástroje či obuv je nutné důkladně v teple vysušit či desinfikovat (např. roztokem Sava), než s nimi vyrazíme na jiná místa.

Pracovníci AOPk ČR nyní plánují prozkoumat tok Pšovky ve vyšších partiích, aby zjistili, kde se rak říční ještě zachoval. Při průzkumu budou samozřejmě postupovat po proudu říčky, aby při případné kontaminaci náčiní a oděvu během průzkumu nerozšířili račí mor na dosud nedotčené lokality.

Více se o racích a račím moru dozvíte ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…